Έντυπη Έκδοση

Τα μυστικά της φυσικής των νετρίνων

Πριν από τρεις εβδομάδες περιγράψαμε εκτενώς τις πρόσφατες εντυπωσιακές ανακαλύψεις του ερευνητικού προγράμματος OPERA σχετικά με τις μεταμορφώσεις των νετρίνων (βλ. «Ε» 12-6-10). Σήμερα, η στήλη της επιστήμης της «Ε» φιλοξενεί δύο διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της έρευνας αυτών των αινιγματικών σωματιδίων: τη δρα Λουτσία Μποτάνο, γενική διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Gran Sasso της Ιταλίας, και τον δρα Γιώργο Τζανάκο, γνωστό Ελληνα ερευνητή ο οποίος, εκτός από πρωταγωνιστής πολλών αποφασιστικών πειραμάτων, διοργάνωσε τον Ιούνιο το διεθνές συνέδριο «Neutrino 2010» στην Αθήνα. Ας δούμε όμως πώς περιγράφει η Ιταλίδα φυσικός τι ακριβώς ανακάλυψαν στο εργαστήριό της.

Πλήρες θέμα...

 • Φυσική

  • Η ελληνική παρουσία στην έρευνα των νετρίνων
   Γιώργος Τζανάκος, επιφανής Ελληνας ερευνητής των νετρίνων και βασικός διοργανωτής του πρόσφατου διεθνούς συνεδρίου Neutrino 2010, στην Αθήνα Ποιος άλλος από τον Γιώργο Τζανάκο, επιφανή ερευνητή και πρόεδρο του τελευταίου διεθνούς συνεδρίου για τα νετρίνα, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα στη Αθήνα, θα μπορούσε να μας ξεναγήσει στο δαιδαλώδες τοπίο της έρευνας των νετρίνων;
 • Βιο-ωκεανολογία

  • SOS για τους ωκεανούς
   Ενώ στον Κόλπο του Μεξικού βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία, το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό «Science», στο τεύχος της περασμένης εβδομάδας, παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στους ωκεανούς. «Changing Oceans» είναι ο τίτλος του αφιερώματος και αναφέρεται στις σημαντικότερες και πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τις πολλαπλές μεταβολές που υφίσταται το ωκεάνιο περιβάλλον, κυρίως εξαιτίας της επίδρασης του ανθρώπου.
 • Φυσιολογία

  • *ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Το χασμουρητό ως έκφραση ερωτικής επιθυμίας
   Στο πρώτο συνέδριο «Χασμολογίας» αποκάλυψαν πιθανή ερωτική λειτουργία του χασμουρητού Σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, το χασμουρητό είναι μια όχι και τόσο κομψή εκδήλωση κούρασης ή και ανίας, την οποία οφείλουμε να κρύβουμε επιμελώς. Η επιστήμη όμως δεν οφείλει καθόλου να συμφωνεί ή να επιβεβαιώνει τους ανθρώπινους καλούς τρόπους!