Έντυπη Έκδοση

Αλλοπαίδεια

Αλλοπαίδεια. Με ό,τι μπορεί να της αποδοθεί, μα κυρίως με όλες εκείνες τις ευγενείς παρεκκλίσεις, που παρ' όλα τα επικίνδυνα κενά που αφήνουν, είναι στην πραγματικότητα εκείνες οι αρδεύσεις που οδηγούν στο δημιουργικό επέκεινα.

Τι τρέμει πρώτο, σαν έρχεται ο τρόμος, στο σώμα; Οχι τα πόδια. Αλλά ο θόλος, εκεί πάνω.

Η διαδεδομένη λογική είναι η πλέον επιτυχημένη παραφροσύνη.

Η γνώση συνδικαλίζεται προς όφελος εκείνων που έχουν για γνώση τον εαυτό τους. Μακάβριοι πτωχοί τω πνεύματι.

Πηγαίνεις για κάτι στη Δήλο και το τοπίο υποχρεώνεται σε μια τόση δα λευκή εκκλησία που ποζάρει για μπουμπούκα. Του αγίου πολέμου, κι ας τη λέν' αγία ειρήνη.

Η αλλοπαίδεια λοιπόν είναι μια προτεραιότητα ανάγκης για την εποχή μας. Αν έχουμε εποχή και όχι «η εποχή απαιτούσε».

Διαβάζω το «Σίμορ, Συστατικά Στοιχεία» του Σάλιντζερ και με κάθε γύρισμα της σελίδας αναγνωρίζω τον τρόπο και το τροπάριο που, οριακά πάντα, το δάμασμά τους διακορεύει τις μεγάλες ελπίδες με τις οποίες φορτώνουν τις ανθρώπινες -όπως κατά κόρον της ημεδαπής μας- μάζες. Τις μάζες που φέρνουν στον άνθρωπο και συνδικάλισαν το είναι τους για μία απαίτηση ταρίχευσης χρόνου, που έχουν πια απεμπολήσει κάθε μοναδικότητα και κάθε πρωτοτυπία.

Εδώ όμως προτιμάμε για κάτι άλλο να μιλήσουμε και σφιγγόμαστε λατρευτικά με κάποια πρόσωπα, αναμεταξύ τους πάντα διάφορα και διαφορετικά, εκείνα που η καρδιά τους χτυπά και συσπάται ασύστολα, όχι σαν μυς αλλά σαν ρόπτρο στην πύλη του αληθέστερου.

Ο Σάλιντζερ, από τούτο το δειλινό, είναι για μένα ο συγγραφέας τού «Σίμορ, Συστατικά Στοιχεία». Δεν ακολούθησε, αποτέλεσε μέρος του προϊόντος της ίδιας της γραφής, και δεν πέτυχε, αποτέλεσε την ίδια την επιτυχία: μέσα από τα καταναλωμένα σωθικά της.

Αδιαφορία για τα ντελίρια, κυρίως προς το ντελίριο του πάμφωτου μέλλοντος. Βελτιώνεις, μα καταλήγεις ξανά να στρίβεις το πόμολο της πόρτας από την οποία μπήκες κάποτε σε τούτο το παιχνίδι. Ενδιάμεσα θα έχεις σίγουρα παραγγείλει και κάνα σωτήρα. Βλέπεις, η αταξία τέτοιων συστατικών στοιχείων θα σε οδηγούσε αμέσως στον ηρωισμό της αταξίας. Κι όμως έχεις πελαγώσει στην επικράτεια της ραστώνης, ασκώντας ανά περιόδους και την αντίδραση του θηλαστικού.

Βγαίνουμε τώρα από το βιβλίο, ή μάλλον έχουμε ήδη βγει από το βιβλίο και πηγαίνουμε. Πατάσσοντας όλη την αισιοδοξία· και κυρίως την παιδικότητα κάθε ιδεολογίας, κάθε θεολογίας, πατάσσοντας την ιδεολογία και τη θεολογία - και οι δυο μαζί ανήκουν στην Υστατη Πολυλογία. Με ακούς, αλλά δεν πρόκειται να κάνεις βήμα. Μονάχα διάβημα.

Εχω αρχίσει να σε λυπάμαι εδώ και αιώνες. Ετούτη η λύπη, για πολλοστή φορά αναθρεμμένη σαν τέκνο εντός μου, ξεπερνά την αγάπη που τρέφω για σένα. Την αγάπη που μπορούσα μόνο για σένα να τρέφω, άνθρωπε. Τρέφουμε εκείνο που μας ενώνει: τη διαφορά μας μέσα στο ίδιο πράγμα.

Η ζωή δεν είναι ίδρυμα. Μα αν θες να τη μεταβάλλεις οριστικά σε κάτι τέτοιο, θα γίνει ένα ίδρυμα ανιάτων. Θες να σφάξεις τον κόκορα σε τούτα τα θεμέλια που δίχως αυτά είσαι ένας τελειωμένος. Πάνω στο κύρος της πρωτοβουλίας σου να χτίσεις εκείνη την Ιερουσαλήμ πέφτει ο πάταγος μιας απτέρου νίκης άλλου αίματος:

«... Το γέλιο του είναι τρανταχτό. / Δοκιμάζει την απελπισία των λέξεων. / Εχει ξεκολλήσει και κρέμεται. / Εχει ξεράσει την κυριότητα κάθε νοήματος. / Με το λεπτεπίλεπτον ευφραίνεται / με πάθος σπάνιο επιθυμεί απ' την ανυπαρξία ποτέ να μην απουσιάσει. / Δεν είναι από ζωή / Από θάνατο είναι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Δύο κριτικές για το ίδιο βιβλίο
Η Αθηναϊκή Ταβέρνα του Γιώργου Πίττα
Ταξίδι σ' έναν κόσμο που ξεθωριάζει
Συνέντευξη: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Γράφω και μεταφράζω εξαιτίας ενός στοιχήματος
Κριτική βιβλίου
Μυθιστόρημα τεκμηρίων
Εξάψεις μέσα σε χρυσό της Πανσελήνου
Παλιοί και νεότεροι θεατρικοί κριτικοί
Εν τη ρίμα του λόγου / Τρίτη Ανθολογία
Ερωτική ποίηση
Πριν από το τέλος του κόσμου
Η φυλακή του φύλου και η «εμφιαλωμένη» φαντασία
Συνέντευξη: Χρυσόστομος Κονιδάρης
Ο εκδοτικός οίκος είναι σαν τον φούρνο
Ευρείας κατανάλωσης
Πού πας χωρίς αγάπη; Τα γράμματα του Κάφκα στη Φελίτσε
Θέατρο
Θνησιγενής και ένδοξη θεατρικότητα
Οψεις της ανάγνωσης
Το παιχνίδι είναι ανοιχτό
Διαγωνισμός «Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα μ' ένα βιβλίο»
Κλείσε θέση μ' ένα βιβλίο
Οι δύο μανάδες μας
Η μάνα του Σολωμού, η μάνα του Κάλβου
Από τις 4:00 στις 6:00
Εγραφε μουσική για λυπημένους
Άλλες ειδήσεις
Η κάθαρση έπεται
Αλλοπαίδεια