Έντυπη Έκδοση

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής

Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να σώσεις μια ζωή

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι η βασική υποστήριξη της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Είναι μια βασική δεξιότητα που μπορούν να τη μάθουν όλοι οι πολίτες με ένα σεμινάριο λίγων ωρών. Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην Ευρώπη 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Από τις μελέτες βρέθηκε ότι από αυτούς μόνο το 5-10% θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο (μικρό ποσοστό επιβίωσης). Επίσης, από τις μελέτες φάνηκε ότι σε όσους είχε παρασχεθεί βασική καρδιοαναπνευστκή αναζωογόνηση (αναπνοές διάσωσης και θωρακικές συμπιέσεις) είχαν καλύτερη επιβίωση.

Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, βρέθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε απινιδωτής (συσκευή που χορηγεί ρεύμα στην καρδιά) και χορηγούνταν απινίδωση μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά, η επιβίωση αύξανε θεαματικά. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι στο 80% των περιπτώσεων της καρδιακής ανακοπής, στα πρώτα λεπτά ο ρυθμός της καρδιάς είναι απινιδώσιμος (η θεραπεία είναι η χορήγηση απινίδωσης).

Η επιβίωση στις καρδιακές ανακοπές, όπου υπάρχει και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, εκτινάσσεται στο 60-70%.

Ομως είναι αδύνατον να υπάρχει ένας γιατρός ή ένα ασθενοφόρο που να μπορεί να φτάσει και να απινιδώσει το θύμα μέσα στα πρώτα αυτά 3-4 λεπτά. Βρέθηκε όμως λύση σε αυτό το πρόβλημα, όταν εφευρέθηκαν οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές.

Δεν χρειάζονται γνώσεις

Τα σύγχρονα αυτά μηχανήματα δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις για να τα χειριστείς. Ετσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) δημιούργησε ένα σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (basic life support with automated external defibrillator) bls/aed, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι ιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό αλλά, το κυριότερο, μπορούν να το διδαχτούν και απλοί πολίτες. Ετσι μπορούμε και εμείς οι Ελληνες να φτάσουμε τα ποσοστά επιβίωσης (60-70%) της υπόλοιπης Ευρώπης. Τι χρειάζεται; Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (αξίας 1.500 ― έκαστος) στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα εκεί όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (αεροδρόμια, γήπεδα, αθλητικά κέντρα, νομαρχίες κ.λπ.) και εκπαίδευση του κόσμου σε ένα ολιγόωρο σεμινάριο.

Η πικρή αλήθεια για την πατρίδα μας

Από το 2007 παρ' όλο που η πολιτεία νομοθέτησε (Εφημερίς της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας τεύχος δεύτερο, Αρ. Φύλλου 219 / 22 Φεβρουαρίου 2007 -Αποφάσεις- Αριθμ. Υ4α/οικ. 15576) στην ουσία δεν άλλαξε τίποτε.

Ο νόμος αναφέρει ότι είναι υποχρεωτικό οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό να είναι κάτοχοι του BLS/AED σεμιναρίου, οι δε πολίτες που παρακολούθησαν το σεμινάριο μπορούν, σύμφωνα με τον νόμο, να χρησιμοποιήσουν τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Περιττό να αναφέρω ότι εκτός από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και κάποια άλλα σημεία της πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας, φυσικά δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές. Το αποτέλεσμα είναι από το 2005 η πολιτεία και οι υπεύθυνοι να κοιμούνται και εμείς να θρηνούμε για τον χαμό όλο και πιο νέων ανθρώπων, που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί (πρόσφατο παράδειγμα ο αθλητής κωπηλασίας). Ας είναι λοιπόν αυτό το άρθρο η αιτία για την αφύπνιση όλων μας. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.bls-aed.org.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία