Έντυπη Έκδοση

Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία

Η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ) είναι μια νόσος κατά την οποία ο οργανισμός παράγει καρκινικά λευκοκύτταρα. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν μια ανωμαλία που είναι γνωστή ως χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Bcr-Abl.

Η Bcr-Abl προκαλεί πολλαπλασιασμό των κακοήθων λευκοκυττάρων. Παγκοσμίως, η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία ευθύνεται για περίπου 10% έως 15% όλων των περιπτώσεων λευχαιμίας σε ενήλικες, με επιπολασμό μία έως δύο περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ετησίως.

Νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Αμερικανικό Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) καταδεικνύουν ότι η ουσία nilotinib υπερέχει της ουσίας imatinib στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς.

Η μελέτη έδειξε ότι με το nilotinib επιτεύχθηκε μεγαλύτερη μοριακή ανταπόκριση, ενώ καθυστέρησε σημαντικά η εξέλιξη της νόσου, με αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους από ΧΜΛ. Μη ανιχνεύσιμη νόσος σε μοριακό επίπεδο επιτεύχθηκε σε τριπλάσιο αριθμό ασθενών με το nilotinib έναντι του imatinib.

Τα νέα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν περαιτέρω τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί προς έγκριση - ο φάκελος θα αξιολογηθεί κατά προτεραιότητα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ενώ έχει υποβληθεί επίσης σε Ε.Ε., Ελβετία και Ιαπωνία.

«Το nilotinib καταδεικνύει ότι με πιο εκλεκτική αναστολή της προτεΐνης Bcr-Abl, που παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη της νόσου ακόμη περισσότερο απ' ό,τι με την πλέον καθιερωμένη θεραπεία με imatinib», δήλωσε ο δρ Richard Larson, ερευνητής της μελέτης ENESTnd και διευθυντής του Προγράμματος Αιματολογικών Κακοηθειών του Πανεπιστημίου του Σικάγου. «Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με το nilotinib σε αυτή τη μελέτη προσφέρουν τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασθενείς μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή».

Σημειώνεται ότι η μελέτη ENESTnd (Evaluating Nilotinib Efficacy and Safety in Clinical Trials of Newly Diagnosed Ph+ CML Patients - Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του nilotinib σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, δηλαδή θετική για χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας) είναι μια τυχαιοποιημένη πολυκεντρική ανοιχτή μελέτη φάσης ΙΙΙ, η οποία συγκρίνει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του nilotinib έναντι του imatinib σε ενήλικους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ ΧΜΛ σε χρόνια φάση. Είναι η μεγαλύτερη διεθνής τυχαιοποιημένη συγκριτική μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για δύο από του στόματος θεραπείες σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με Ph+ Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία