Έντυπη Έκδοση

Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία

Λύσεις για μεγάλες μυωπίες έρχεται να φέρει η νέα τεχνολογία των φακικών ενδοφακών. Με πρωτοπορία στον ελληνικό χώρο, η επιστημονική μας ομάδα εφαρμόζει ήδη από τον Φεβρουάριο 2010 τη νέα τεχνολογία φακικών ενδοφακών Cache. Φακών δηλαδή που μπορούν να εμφυτευθούν μόνιμα σε μάτια που έχουν υψηλή μυωπία, έτσι ώστε να καταργηθεί η χρήση φακών επαφής ή γυαλιών. Ως γνωστόν, η παγκοσμίως επικρατέστερη μέθοδος για διόρθωση είναι η επέμβαση laser και συγκεκριμένα η τεχνική LASIK.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται συνήθως για μυωπίες από 1 μέχρι 10 βαθμούς. Για μυωπίες μεγαλύτερες από 8-10 βαθμούς και ειδικά για υψηλές μυωπίες, σε άτομα των οποίων ο κερατοειδής χιτώνας, η επιφάνεια δηλαδή του ματιού, είναι λεπτότερος από ένα συγκεκριμένο πάχος, μπορεί να διορθωθεί με την εμφύτευση μόνιμων φακών που μοιάζουν με τους φακούς επαφής.

Η χρήση των φακικών ενδοφακών δεν είναι καινούργια, αντιθέτως χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα. Εχουν χρησιμοποιηθεί φακοί που τοποθετούνται μπροστά από την ίριδα, φακοί οι οποίοι στερεώνονται πάνω στην ίριδα, όπως και φακοί που τοποθετούνται πίσω από την ίριδα και μπροστά από τον φυσικό φακό του ματιού. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις επεμβάσεις αυτές, δηλαδή στις επεμβάσεις ένθεσης φακικών ενδοφακών, χωρίς να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση του φυσικού φακού του ματιού, η παρέμβαση στον οφθαλμό είναι πάρα πολύ μικρή.

Η ιριδεκτομή

Κάποιες από τις επεμβάσεις αυτές προϋποθέτουν αρκετούς χειρουργικούς χειρισμούς και μερικές από αυτές τις επεμβάσεις απαιτούν και την πραγματοποίηση μιας τεχνοτροπίας στην ίριδα, που λέγεται ιριδεκτομή, έτσι ώστε να αποφευχθεί το γλαύκωμα κλειστής γωνίας, με την παρουσία του καινούργιου φακού μέσα στο σύστημα μετακίνησης υγρού στο ανθρώπινο μάτι.

Η επιστημονική μας ομάδα τοποθέτησε τους πρώτους ενδοφακούς που στερεώνονται στην ίριδα το 1998. Είναι μια τεχνική που έχει βρει ευρεία εφαρμογή από πολλούς συναδέλφους στη χώρα μας. Εδώ και σχεδόν 15 έτη έχουν υπάρξει πολλές άλλες τεχνολογίες, όπως οι φακοί που τοποθετούνται πίσω από την ίριδα, όπως προαναφέραμε, για παράδειγμα οι ICL, οι φακοί PRL, αλλά και συγκεκριμένοι φακοί μπροστά από την ίριδα, όπως οι Artisan, Verisyse. Η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ο καινούργιος φακός Cache, ο οποίος είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό με το οποίο φτιάχνονται οι φακοί που χρησιμοποιούνται έπειτα από επεμβάσεις καταρράκτη, είναι δηλαδή ένα υδρόφονοακρυλικό υλικό, δοκιμασμένο σε εκατομμύρια περιστατικά κάθε χρόνο σε επεμβάσεις καταρράκτη. Το συγκεκριμένο υλικό έχει χρησιμοποιηθεί σε εκτεταμένες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση την τελευταία δεκαετία και σε μεγάλες μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχει CE mark, έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και, πρωτοπόροι στον ελληνικό χώρο, χρησιμοποιούμε αυτό τον φακό για τη διόρθωση υψηλών μυωπιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Ατομα που είχαν από 8 έως και 20 βαθμούς μυωπία, από την επόμενη κιόλας ημέρα της επέμβασης μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο, να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές ασχολίες τους χωρίς πλέον την ανάγκη γυαλιών ή φακών επαφής. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με την επέμβαση laser για τις υψηλές μυωπίες, δηλαδή μυωπίες πάνω από 8 βαθμούς, η χρήση φακικών ενδοφακών, όπως έχει αναφερθεί κι από άλλους ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μπορεί να φέρει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως καλύτερη ποιότητα όρασης το βράδυ, μικρότερη διακύμανση του αποτελέσματος κ.λπ.

Πρέπει όμως να σημειωθεί επίσης ότι είναι μία επέμβαση που γίνεται με ενδοβολβική παρέμβαση και θέλει την ανάλογη προσοχή, ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά πιθανόν σημαντικές, επιπλοκές, όπως ενδοφθαλμίτιδα κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: Οφθαλμιατρική
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία