Έντυπη Έκδοση

ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά

ΓΕΝΕΥΗ - 18 Ιουνίου 2010. Το πρώτο υπόδειγμα οδηγού χορήγησης φαρμάκων που εκδόθηκε από τον ΠΟΥ παρέχει πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιούνται 240 βασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών, παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν πρόσβαση σε τυποποιημένες πληροφορίες για τη συνιστώμενη χρήση, τη δοσολογία, τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις αυτών των φαρμάκων. Μερικές χώρες έχουν εκδώσει δικούς τους οδηγούς, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχε ένας συγκεκριμένος, κατανοητός οδηγός, για τη χρήση φαρμάκων για παιδιά, ο οποίος να ισχύει για όλες τις χώρες.

Ο οδηγός θα βοηθήσει τους ειδικούς στον τομέα της υγείας να συνταγογραφήσουν το σωστό φάρμακο, με σωστές οδηγίες λήψης και στη σωστή δόση, ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του παιδιού, δεδομένου ότι λάθος δοσολογία σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι καταστροφική. Διαφωτίζει επίσης για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται, ποιες παρενέργειες πρέπει να ελέγχονται και ποιες αλληλεπιδράσεις μπορεί να υπάρχουν σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Για παράδειγμα, η οδηγία σημειώνει ότι το ibuprofen, το οποίο χορηγείται ως παυσίπονο σε μικρά παιδιά, μπορεί να έχει αρνητικές αλληλεπιδράσεις όταν λαμβάνεται μαζί με ένα ή παραπάνω από 21 άλλα φάρμακα, τα οποία αναφέρονται στην οδηγία. Είναι σημαντικό επίσης να χορηγείται το φάρμακο με το φαγητό ή μετά το φαγητό.

Στην περίπτωση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας ή του HIV, ο οδηγός επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερα καθοριζόμενους συνδυασμούς δόσεων -ορισμένα φάρμακα σ' ένα χάπι- για αποτελεσματική και ασφαλή χρήση στα παιδιά.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν 8,8 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών (στοιχεία 2008). Πολλοί από αυτούς τους θανάτους προκαλούνται από ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση ασφαλών φαρμάκων, τα οποία συνταγογραφούνται κατάλληλα για παιδιά. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται η διάρροια και η πνευμονία, καθώς επίσης και οι σοβαρές μικροβιακές λοιμώξεις σε νεογνά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία