Έντυπη Έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

Σε ολόκληρη την Αφρική, 10 από τις 15 χώρες που είχαν στο παρελθόν απαλλαγεί από την πολιομυελίτιδα και ξαναμολύνθηκαν το 2009, έχουν καταφέρει να μην υπάρχουν καινούργια κρούσματα.

Χώρες-κλειδιά στις οποίες ενδημεί η νόσος καταφέρνουν ιστορικές νίκες κατά της νόσου. Πουθενά δεν είναι τόσο εμφανής η πρόοδος όσο στη Νιγηρία, όπου είχαν αναφερθεί 312 περιστατικά τον Ιούνιο του 2009, ενώ τον Ιούνιο του 2010 μόλις 3 - πτώση πάνω από 99%. Στην Ινδία, για πρώτη φορά, στις πολιτείες Ούταρ Πράντες και Μπιχάρ δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά ιού πολιομυελίτιδας τύπου 1 για πάνω από έξι μήνες. Την Παρασκευή 11 Ιουνίου στη Γενεύη, ενδιαφερόμενοι από διάφορους τομείς κήρυξαν την επίσημη έναρξη του Στρατηγικού Σχεδίου 2010 - 2012 για την εξάλειψη του ιού της πολιομυελίτιδας. Η συνδιάσκεψη αυτή διεξάγεται με σκοπό να κατοχυρώσει τις επιτυχίες του 2010 και να δώσει ερεθίσματα για νέες δράσεις για την εξάλειψη της ασθένειας. Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία χαιρέτισε το νέο σχέδιο δράσης, ενώ συγχρόνως εξέφρασε την ανησυχία της για τη μείωση της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ κατά 1,3 δισ. δολάρια (από 2,6 δισ. δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Η μείωση αυτή της χρηματοδότησης εγκυμονεί κινδύνους για την εξάλειψη της νόσου -ήδη πολλές δράσεις έχουν περιοριστεί ή και αναβληθεί λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οι υπουργοί Υγείας της Νιγηρίας, του Αφγανιστάν, της Αγκόλας και της Σενεγάλης μεταξύ άλλων ενδιαφερομένων θα παρακολουθήσουν τη διάσκεψη προσκεκλημένοι της γεν. διευθύντριας του ΠΟΥ, Μ. Καν, και του εκτελεστικού διευθυντή της UNICEF, Τόνι Λέικ, για να συζητήσουν την υλοποίηση, την παρακολούθηση, τα οικονομικά και τη χρηματοδότηση του νέου σχεδίου. Η δρ Καν κάλεσε τους χρηματοδότες να στηρίξουν το νέο σχέδιο, τονίζοντας τη σημασία των επόμενων 12 μηνών για το ξερίζωμα της πολιομυελίτιδας και τη διεθνή δημόσια υγεία. Το νέο σχέδιο στηρίζεται στη μέχρι τώρα εμπειρία, στην οποία περιλαμβάνονται τα ευρήματα από μια σημαντική ανεξάρτητη αξιολόγηση, η οποία εξετάζει τα εναπομείναντα εμπόδια για την εξάλειψη. Εισηγείται στρατηγικές για τη συνεχή μείωση του ιού ανάλογα με την περιοχή, εκμεταλλεύεται το διδύναμο εμβόλιο που χορηγείται από το στόμα, για να αυξήσει την επίδραση των ανοσοποιήσεων, και αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία