Έντυπη Έκδοση

Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία

Η συνεισφορά του υπερηχογραφήματος είναι μέγιστη στη διερεύνηση της παθολογίας των περισσότερων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις αντικαταστήσει τις ακτινολογικές εξετάσεις προς όφελος του ασθενούς. Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να εξεταστούν τα περισσότερα όργανα του σώματος.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

U/S ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ: Εκτελείται μόνο σε νεογνά και βρέφη και όταν η πρόσθια πηγή είναι ανοιχτή (περίπου μέχρι τον 12ο μήνα). Αναδεικνύει οργανικές, αγγειακές, αιμορραγικές, συγγενείς, φλεγμονώδεις και χωροκατακτητικές αλλοιώσεις.

Η χρήση της εξέτασης σε παθήσεις του νωτιαίου σωλήνα περιορίζεται στη νεογνική και στη βρεφική ηλικία.

U/S ΠΑΡΩΤΙΔΩΝ - ΣΙΕΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ: Αναδεικνύει συγγενείς, φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και χωροκατακτητικές εξεργασίες.

U/S ΤΡΑΧΗΛΟΥ: Συμβάλλει στη διάγνωση παθήσεων μορφολογικού, φλεγμονώδους και ογκόμορφου χαρακτήρα του θυρεοειδούς.

Αναδεικνύει κυστικές αλλοιώσεις (κύστη θυρεογλωσσικού πόρου και βραγχιακές κύστεις), την ύπαρξη, παραμονή ή παθολογία του θύμου αδένα, τη μορφολογία των τραχηλικών λεμφαδένων και βλάβες του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός (ίνωμα).

Σημαντική είναι η συμβολή του στην ανάδειξη χωροκατακτητικών εξεργασιών εξω-θυρεοειδικής, παραθυρεοειδικής ή λεμφαδενικής προέλευσης.

Γαστρεντερικό σύστημα

Ο οισοφάγος, ο στόμαχος και το έντερο δεν ελέγχονται με το υπερηχογράφημα λόγω του περιεχόμενου αέρα σε αυτά τα όργανα.

Με το U/S ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ - ΣΤΟΜΑΧΟΥ πραγματοποιείται μόνο η διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της υπερτροφικής πυλωρικής στένωσης.

Το U/S ΚΟΙΛΙΑΣ συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάδειξη της φλεγμονής της σκωληκοειδούς απόφυσης, των μεσεντέριων λεμφαδένων και του εγκολεασμού του εντέρου. Παράλληλα, το υπερηχογράφημα βοηθά στις περισσότερες περιπτώσεις στην ανάταξη του εγκολεασμού του εντέρου, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Απεικονίζονται επίσης κυστικοί σχηματισμοί (κύστεις επιπλόου, κύστεις μεσεντερίου).

Κατά το υπερηχογράφημα των παρεγχυματικών οργάνων της άνω κοιλίας (ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα) αναδεικνύονται συγγενείς, παρεγχυματικές, φλεγμονώδεις, μετατραυματικές αλλοιώσεις και χωροκατακτητικές εξεργασίες.

Η παθολογία των χοληφόρων, όπως η ατρησία, η κύστη χοληδόχου πόρου, η λιθίαση και οι φλεγμονώδεις παθήσεις της χοληδόχου κύστεως ελέγχονται σαφώς με τη συγκεκριμένη εξέταση.

Με U/S ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ απεικονίζονται η υπερπλασία, η αιμορραγία και οι χωροκατακτητικές εξεργασίες των επινεφριδίων.

Ουρογεννητικό σύστημα

U/S ΝΕΦΡΩΝ - ΚΥΣΤΕΩΣ: Το υπερηχογράφημα είναι η πρώτη απεικονιστική μέθοδος διάγνωσης των συγγενών ανωμαλιών του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούν υδρονέφρωση, καθώς και των αλλοιώσεων αποφρακτικού τύπου (στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής, στένωση κυστεοουρητηρικήςσυμβολής, λιθίαση).

Συμβάλλει στην ανάδειξη των κυστικών βλαβών, παρεγχυματικών αλλοιώσεων, κακώσεων και χωροκατακτητικών εξεργασιών, ενώ με το TRIPLEX U/S ελέγχονται οι αγγειακής αιτιολογίας παρεγχυματικές βλάβες των νεφρών, καθώς και η παρακολούθηση του μεταμοσχευμένου νεφρού.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος συμπεριλαμβάνει τη διερεύνηση διάτασης ή λιθίασης των ουρητήρων και της φλεγμονώδους, νεοπλασματικής, λιθιασικής ή συγγενούς αλλοίωσης της ουροδόχου κύστης.

Με το U/S ΜΗΤΡΑΣ - ΩΟΘΗΚΩΝ ελέγχονται οι μορφολογικές ανωμαλίες, φλεγμονώδεις αλλοιώσεις και χωροκατακτητικές εξεργασίες των έσω γεννητικών οργάνων και οι παθήσεις που προκαλούν ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως.

Ο έλεγχος της κρυψορχίας, της κύστης του σπερματικού τόνου, της βουβωνοκήλης, της υδροκήλης και της κιρσοκήλης γίνεται με το U/S ΟΣΧΕΟΥ - ΟΡΧΕΩΝ όπως και ο έλεγχος της συστροφής του όρχεως, των φλεμονωδών, μετατραυματικών και ογκόμορφων αλλοιώσεων του όρχεως και της επιδιδυμίδας.

Η συμβολή του υπερηχογραφήματος την τελευταία δεκαετία είναι σημαντική στην απεικόνιση του μυοσκελετικού -συστήματος.

Το U/S ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ επιτρέπει περιορισμένα την ανάδειξη του κατάγματος, περισσότερο όμως συμβάλλει στη διάγνωση της αρχικής φάσης της οστεομυελίτιδας.

Το U/S ΙΣΧΙΩΝ αναδεικνύει τη δυσπλασία - συγγενές εξάρθρημα του ισχίου καθώς και την παρουσία ενδαρθρικής συλλογής.

Επίσης, με το U/S είναι δυνατή η ανίχνευση ενδαρθρικής συλλογής και σε άλλες αρθρώσεις.

Με το U/S ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ απεικονίζεται η παθολογία του δέρματος και του υποδόριου ιστού (ξένο σώμα, λίπωμα, κύστη), των τενόντων (ρήξη, φλεγμονή), καθώς επίσης οι κακώσεις και οι χωροκατακτητικές εξεργασίες των μυών.

Τέλος, στον τομέα της επεμβατικής ακτινολογίας η συμβολή του υπερηχογραφήματος είναι σημαντική. Με υπερηχογραφική καθοδήγηση γίνεται η βιοψία σε όργανα και σε χωροκατακτητικές εξεργασίες, καθώς και η παροχέτευση συλλογών (αιματώματα, αποστήματα).

U/S Θώρακος - Μεσοθωρακίου

Λόγω της παρουσίας του αέρα, το πνευμονικό παρέγχυμα δεν ελέγχεται με το υπερηχογράφημα. Απεικονίζονται μόνο περιφερικές βλάβες (π.χ. πνευμονίες με αποστηματοποίηση, βρογχογενής κύστη, κυστική αδενομάτωση).

Ελέγχεται η ύπαρξη υπεζωκοτικών συλλογών, ο χαρακτήρας (κυστικός ή συμπαγής) χωροκατακτητικών εξεργασιών του μεσοθωρακίου και αναδεικνύονται εξεργασίες του θωρακικού τοιχώματος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Νευροπαθητικός πόνος
Πονάς; Ρωτάς!
Λευχαιμία
Νέα θεραπευτικά δεδομένα για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία
Ερευνα
Ενδείξεις κινδύνου από τη χρήση κινητών
Παιδί
Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά
Τι πρέπει οι γονείς να αποφεύγουν
Το χιούμορ σώζει
Ορθοπεδική
Νέα αναίμακτη χειρουργική τεχνική σπονδυλικής στήλης
Οφθαλμιατρική
Ευχάριστα νέα για όσους πάσχουν από υψηλή μυωπία
Εγκυμονεί κινδύνους η χρήση των φακών επαφής
Ηλιακή ακτινοβολία
Ηλιος και παιδί
Ηλιος, δέρμα, έγκαυμα
Μείνετε μακριά από τον ήλιο
Ποιες δερματοπάθειες επιδεινώνονται
Ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη
Πώς χρησιμοποιούμε το αντηλιακό
Διατροφή
Ο ρόλος των λιπαρών στη σύγχρονη διατροφή των παιδιών
Η έλλειψή της σχετίζεται με κρίσεις άσθματος
Κίνδυνος τα λίγα κιλά σε δίδυμη εγκυμοσύνη
Θηλασμός και ανάπτυξη βρέφους
Άλλες ειδήσεις
Επιβεβαιώνεται η ασφάλεια αντιυπερτασικής ουσίας με ανάλυση 50.000 ασθενών
Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Είναι ασφαλές το σολάριουμ;
ΠΟΥ: οδηγία για τη βελτίωση χρήσης φαρμάκων σε παιδιά
Σε κρίσιμη καμπή η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας
Το υπερηχογράφημα στη νεογνική-βρεφική και παιδική ηλικία