Έντυπη Έκδοση

*ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Το χασμουρητό ως έκφραση ερωτικής επιθυμίας

Στο πρώτο συνέδριο «Χασμολογίας» αποκάλυψαν πιθανή ερωτική λειτουργία του χασμουρητού

Σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, το χασμουρητό είναι μια όχι και τόσο κομψή εκδήλωση κούρασης ή και ανίας, την οποία οφείλουμε να κρύβουμε επιμελώς. Η επιστήμη όμως δεν οφείλει καθόλου να συμφωνεί ή να επιβεβαιώνει τους ανθρώπινους καλούς τρόπους!

Τι υποστηρίζουν λοιπόν οι ειδικοί ερευνητές γι' αυτήν τη συμπεριφορά που στον άνθρωπο εκδηλώνεται περίπου 240 χιλιάδες φορές στη διάρκεια του βίου του; Και η οποία μάλιστα αρχίζει ήδη από την ενδέκατη εβδομάδα της κύησης. Ενώ παρατηρείται επίσης και σε όλα τα θηλαστικά, ακόμη και στα ψάρια. Και πώς εξηγούν το γεγονός ότι το χασμουρητό είναι τόσο μεταδοτικό;

Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν οι ειδικοί που έλαβαν μέρος στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο Χασμολογίας (chasmology), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 24 και 25 Ιουνίου. Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη θεωρία υποστηρίζει ότι το χασμουρητό είναι μια λειτουργία του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υποξίας, δηλαδή της απότομης απώλειας οξυγόνου στο αίμα.

Οπως όμως υποστήριξε στο συνέδριο ο Ολλανδός Wolter Seuntjens, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vrije του Αμστερνταμ, πρωτοπόρος επιστήμονας ο οποίος έχει αφιερώσει πάνω από 20 χρόνια στη μελέτη του χασμουρητού, η θεωρία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στην πραγματικότητα, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για το τι προκαλεί το χασμουρητό, ποιους σκοπούς εξυπηρετεί, ποιοι μηχανισμοί εμπλέκονται για την παραγωγή του ή ακόμη και ποια είναι τα ανατομικά χαρακτηριστικά του. Πρόκειται για πραγματικό γρίφο, ο οποίος συνοδεύεται από σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων:

Για παράδειγμα: Γιατί χασμουριόμαστε όταν είμαστε κουρασμένοι και θέλουμε να πάμε για ύπνο αλλά και μόλις ξυπνήσουμε; Ή γιατί συνήθως παύουμε να χασμουριόμαστε μόλις ξαπλώσουμε στο κρεβάτι;

Ο Seuntjens διατείνεται, αντίθετα, ότι το χασμουρητό μπορεί κάλλιστα να είναι ένας αρχέγονος, μη λεκτικός τρόπος εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μας, όπως άγχος ή ακόμη και ερωτικό ενδιαφέρον. Το χαρακτηριστικό τάνυσμα του σώματος, που συχνά συνοδεύει το χασμουρητό, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί ως ερωτικό κάλεσμα.

Η υποψία ότι το χασμουρητό σχετίζεται κατά κάποιον τρόπο με το σεξ προκύπτει, κατά τον Seuntjens, από τις εκτεταμένες μελέτες που έχει κάνει σε έναν πλούσιο όγκο βιβλιογραφικών αναφορών σχετικών με το χασμουρητό, οι οποίες καλύπτουν τους πιο διαφορετικούς τομείς της ανθρώπινης σκέψης, από την κοινωνιολογία έως τη γλωσσολογία και από την ιατρική και την ψυχολογία έως τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Φυσική
Τα μυστικά της φυσικής των νετρίνων
Η ελληνική παρουσία στην έρευνα των νετρίνων
Βιο-ωκεανολογία
SOS για τους ωκεανούς
Φυσιολογία
Το χασμουρητό ως έκφραση ερωτικής επιθυμίας