Έντυπη Έκδοση

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΔΕΣΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΧΑΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ... ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗ

Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ

Χαμένη στη δίνη του Μνημονίου η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στη μέγκενη της τρόικας και ασχολούμενη σχεδόν αποκλειστικά με τη σωτηρία της οικονομίας από τη χρεοκοπία βλέπει στο εσωτερικό της να ανοίγουν πληγές η μία μετά την άλλη.

Οκτώβριος 2009. Η νέα κυβέρνηση, γεμάτη υποσχέσεις. Εννέα μήνες αργότερα, πλίνθοι, λίθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα... Οκτώβριος 2009. Η νέα κυβέρνηση, γεμάτη υποσχέσεις. Εννέα μήνες αργότερα, πλίνθοι, λίθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα... Δεν είναι μόνο ότι βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση από κάθε άλλη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση, δεν είναι μόνο ότι χειρίζεται τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας αλλά αυτοτραυματίζεται ακυρώνοντας ακόμα και τα θετικά μέτρα που επιχειρεί να περάσει.

Οι πληγές της κυβέρνησης, σαν τις εφτά πληγές του Φαραώ, δεν είναι άλλες από τις εξής:

Δεν κερδίζει

1 Αδυνατεί να αποκομίσει οφέλη ακόμα κι από πρωτόγνωρα φιλολαϊκά μέτρα που λαμβάνει και που ήταν τα καλά κρυφά χαρτιά της στην προεκλογική περίοδο.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που ψηφίσθηκε προχθές και δίνει ανάσα σε χιλιάδες ανθρώπους. Η προβολή του όμως ήταν περιορισμένη καθώς χάθηκε στη θύελλα του Ασφαλιστικού. Δεν λειτούργησε ως το κατάλληλο αντίβαρο όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Με τον ίδιο τρόπο δεν βρήκε θέση στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, το νομοσχέδιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ακόμα και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που χορήγησε τον περασμένο Δεκέμβριο, κανείς πλέον δεν το θυμάται...

Ολοι εναντίον όλων

2 Τα μέτωπα μεταξύ βουλευτών και υπουργών είναι τόσα πολλά και καθημερινά που χάνεται η μπάλα καθώς όλοι φαίνεται ότι είναι εναντίον όλων. Οι βουλευτές ασκούν ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και απειλούν συχνά με καταψήφιση νομοσχέδια και διατάξεις.

Την οργή για παράδειγμα της Βάσως Παπανδρέου την έχουν γευθεί για τα καλά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Φ. Σαχινίδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προχθές, την οποία προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει τόνισε για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Για καταψήφιση του ίδιου νοσχεδίου έχει μιλήσει και ο κ. Νασιώκας. Ο Χ. Παπουτσής που βλέπει, προφανώς, μέσα στον ευρύτερο κυβερνητικό χώρο «αρρωστημένους εγκεφάλους και ανόητους» να διακινούν φήμες ότι οι βουλευτές δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, έχει ακόμα ανοιχτά μέτωπα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Φ. Σαχινίδη. Ο Απ. Κακλαμάνης δεν κρύβει τα λόγια του και πολλοί άλλοι βουλευτές ασκούν σκληρή κριτική για το Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό (Κουρουμπλής, Κουτσούκος κ.ά.). Ηδη το ΠΑΣΟΚ μετράει τρεις βουλευτές λιγότερους (Σοφία Σακοράφα, Β. Οικονόμου, Γ. Δημαράς), που δεν είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο.

Σάκος του μποξ

3 Το κόμμα είναι στα... κάγκελα και ο γραμματέας του Σ. Ξυνίδης έχει γίνει σάκος του μποξ, δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και απειλείται ακόμα και με προπηλακισμό όπως προ δεκαημέρου από τους πράσινους συνδικαλιστές. Ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, λειτουργώντας ως «κόμμα μέσα στο κόμμα» με την Αριστερή Πρωτοβουλία, έχει στοχοποιήσει το οικονομικό επιτελείο -αφήνοντας μάλλον τον Γ. Παπανδρέου ακόμα στο απυρόβλητο- και ξεπερνάει σε σκληρή αριστερή αντιπολίτευση ακόμα και τα αριστερά κόμματα!

Στα γραφεία τους

4 Οι υπουργοί μεταξύ τους δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη και ο καθένας κλεισμένος στο γραφείο του προσπαθεί να περάσει η μπόρα με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον ίδιο. Ο Γ. Παπανδρέου και προχθές και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν έχει επισημάνει το πρόβλημα αλλά η αλληλεγγύη δεν αποκαταστάθηκε. Ο Α. Λοβέρδος τώρα και ο Γ. Παπακωνσταντίνου το έχουν νιώσει στο πετσί τους. Ο Ε. Βενιζέλος είναι από τους ελάχιστους ο οποίος και με το βάρος της παρουσίας του στήριξε και προχθές και άλλες φορές όλα τα μέτρα λέγοντας το αυτονόητο, ότι είναι κυβερνητική πολιτική αναγκαία για την έξοδο από την κρίση και όχι πολιτική Λοβέρδου ή Παπακωνσταντίνου.

Τριβές

5 Οι τριβές στα υπουργικά δίδυμα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με κορυφαίο παράδειγμα το δίδυμο της Οικονομίας Παπακωνσταντίνου - Κατσέλη.

Καθένας έχει τη δική του γραμμή στην Οικονομία και τους πρώτους μήνες εξέπεμπαν στις αγορές και στην κοινωνία εικόνα κυβερνητικής σύγχυσης για τα προβλήματα της οικονομίας. Συχνά στα υπουργικά συμβούλια αλλά και έξω από αυτά γίνονται πρωταγωνιστές σύγκρουσης.

Δύο ταχύτητες

6 Επιπλέον, οι υπουργοί χωρίζονται σε δύο ταχύτητες. Σε αυτούς που έχουν τα επιφορτισμένα με την έξοδο από την κρίση χαρτοφυλάκια -Λοβέρδος, Παπακωνσταντίνου- και υφίστανται καθημερινή πολιτική φθορά και σε εκείνους που δεν έχουν μεγάλη πίεση γιατί τα υπουργεία τους δεν έχουν τέτοιο φόρτο.

Ως θύματα

7 Αλλοι υπουργοί έχουν στοχοποιηθεί από την αρχή από συναδέλφους τους, ίσως και από κάποιους κύκλους που αποκτούν επιρροή λόγω της σχέσης τους με τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια (σ.σ. είναι αρκετοί κύκλοι,όχι απαραίτητα συνδεδεμένοι μεταξύ τους). Συχνά αυτοί οι υπουργοί εμφανίζονται μέσα από διαρροές ως τα μελλοντικά εξιλαστήρια θύματα. Η Λούκα Κατσέλη δέχεται συχνά κριτική στο υπουργικό συμβούλιο κυρίως από τον Θ. Πάγκαλο, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μπορεί να μη μιλάει αλλά σίγουρα θα έχει πολλά να πει για πισώπλατες μαχαιριές, η Τίνα Μπιρμπίλη παρά τις προσπάθειές της εμφανίζεται μέσα από διαρροές στον Τύπο ως μέλος μη κυβερνητικής οικολογικής οργάνωσης παρά ως υπουργός. Και αυτές οι κυρίες είναι οι πιο συχνοί πελάτες των δημοσιευμάτων και των επιθυμιών κάποιων για «ανασχηματισμό».

Φαίνεται όμως ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι στα άμεσα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως σε αυτό το θέμα δεν είναι δογματικός. Μάλλον από φθινόπωρο και μετά... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική κρίση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Βενιζέλος: Στον εισαγγελέα τα έγγραφα για μίζες στα Ναυπηγεία
Υπόθεση Siemens
Δ. Παπούλιας: Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου
Ντόρα Μπακογιάννη
Ντόρα: Συμφωνώ σε πολλά με τον Παπακωνσταντίνου, αλλά «είναι απελπισμένος»
Νέα Δημοκρατία
Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ
Αντι-ΚΚΕ παραλήρημα από βουλευτές του ΛΑΟΣ με αφορμή την απεργία ναυτεργατών
Αριστερά
Το αδιέξοδο, αριστερά της κρίσης
Μοσχονάς: Προτάσεις για το άμεσο μέλλον
Βερναρδάκης: Πρέπει να διατυπώσει πρόγραμμα
ΕΣΠΑ
Σε 6 μήνες, απορρόφηση όση την περασμένη 3ετία
ΣΥΝ
ΣΥΝ προς ΠΑΣΟΚ: «Μην το ψηφίσετε»
Κυπριακό
Στα μαχαίρια Χριστόφιας - Ντάουνερ