Έντυπη Έκδοση

Μοσχονάς: Προτάσεις για το άμεσο μέλλον

«Ο κύριος παράγοντας που ερμηνεύει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της Αριστεράς είναι ο ετερόκλιτος ιδεολογικά χαρακτήρας του χώρου, οι ιδεολογικές αντιθέσεις και η ιδεολογική δυσπιστία προς τον συναγωνιστή-ανταγωνιστή», επισημαίνει ο Γεράσιμος Μοσχονάς, αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο.

Είναι λάθος, προσθέτει, να τις ερμηνεύουμε ως αποτέλεσμα αυτού που στην Ελλάδα ονομάζουμε, συχνά, σύγκρουση για τις καρέκλες. Οχι ότι δεν υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες στον χώρο αυτό, αλλά δεν παίζουν βασικό ρόλο.

Η Αριστερά στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη χώρα μας, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και χρόνια, είχε μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια δύναμη πολύ πιο ισχυρή πολιτικά απ' ό,τι είναι σήμερα αθροιστικά οι διάφορες τάσεις της. Εάν δεν το έχει καταφέρει, λέει ο καθηγητής, είναι γιατί η Αριστερά «έχει υπογράψει μνημόνιο άρνησης με τις ευκαιρίες που κατά καιρούς τής δίνει σχεδόν απλόχερα η Ιστορία». Η παρούσα κατάσταση, εξάλλου, είναι ενδεικτική και χαρακτηριστική αυτής της αδυναμίας.

Η Αριστερά, οι Αριστεροί διανοούμενοι και οικονομολόγοι είχαν, θα πει ο καθηγητής, την καλύτερη ανάλυση των αιτιών της κρίσης, και της ελληνικής και της παγκόσμιας, αλλά δεν έχουν προτάσεις για το μέλλον. Η έλλειψη αυτή καθιστά μη δυνατή τη διεκδίκηση προγραμματικής υπεροχής στο πολιτικό σύστημα. Οταν δεν έχεις προτάσεις για το άμεσο ή το κοντινό μέλλον και έχεις μόνο για το μακρινό για την ανατροπή του καπιταλισμού, τότε δεν είσαι πειστικός στην κοινωνία.

Βέβαια, προσθέτει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κρίση της Αριστεράς σήμερα συνδέεται με την κρίση των σοσιαλιστικών ιδεών, όπως κατέρρευσαν μετά το 1989 και την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος της διευθυνόμενης οικονομίας. Η Αριστερά είναι διαιρεμένη, δεν έχει πρόταση για το μέλλον, γιατί η όποια πρόταση για το μέλλον υπήρχε έχει καταρρεύσει. Πρέπει να την φτιάξει εκ του μηδενός, και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολο.

Η διπλή κρίση, του νεοφιλελευθερισμού αλλά και του σοσιαλισμού, δημιουργεί μια έλλειψη νοήματος στην κοινωνία και ειδικότερα στην Αριστερά.

Εντοπίζοντας τα προβλήματα της Αριστεράς στην Ελλάδα θα μιλήσει για την έλλειψη, παραδοσιακά ικανής ηγεσίας, για τα παραμορφωτικά «γυαλιά» της ιδεολογίας που την εμποδίζουν μερικές φορές να έχει κοινό νου και να δει την κοινωνική εξέλιξη στη χώρα, με αποτέλεσμα «να φτάνει η χώρα στη χρεοκοπία και η Αριστερά να μην το έχει δει, να μην το έχει κατανοήσει, να μην το έχει προβλέψει, ούτε να έχει πολιτική γι' αυτό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αριστερά
Σχετικά θέματα: Αριστερά
Το αδιέξοδο, αριστερά της κρίσης
Βερναρδάκης: Πρέπει να διατυπώσει πρόγραμμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Βενιζέλος: Στον εισαγγελέα τα έγγραφα για μίζες στα Ναυπηγεία
Υπόθεση Siemens
Δ. Παπούλιας: Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου
Ντόρα Μπακογιάννη
Ντόρα: Συμφωνώ σε πολλά με τον Παπακωνσταντίνου, αλλά «είναι απελπισμένος»
Νέα Δημοκρατία
Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ
Αντι-ΚΚΕ παραλήρημα από βουλευτές του ΛΑΟΣ με αφορμή την απεργία ναυτεργατών
Αριστερά
Το αδιέξοδο, αριστερά της κρίσης
Μοσχονάς: Προτάσεις για το άμεσο μέλλον
Βερναρδάκης: Πρέπει να διατυπώσει πρόγραμμα
ΕΣΠΑ
Σε 6 μήνες, απορρόφηση όση την περασμένη 3ετία
ΣΥΝ
ΣΥΝ προς ΠΑΣΟΚ: «Μην το ψηφίσετε»
Κυπριακό
Στα μαχαίρια Χριστόφιας - Ντάουνερ