Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ: ΜΕ 819 ΕΚΑΤ. ευρώ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ 8%*ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ 2,75 ΔΙΣ.

Σε 6 μήνες, απορρόφηση όση την περασμένη 3ετία

Απορροφήθηκαν μέσα σε 6 μήνες πιο πολλά κονδύλια από ό,τι τα 3 προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία μέσα στο πρώτο εξάμηνο κατάφεραν να δαπανήσουν 819 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη 3ετία οι επιδόσεις τους περιορίστηκαν μόνο σε 731 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό απορρόφησης πλέον πλησιάζει το 8% και έρχεται πιο κοντά ο στόχος που επιβάλλει το Μνημόνιο, δηλαδή να απορροφηθούν 2,75 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι επιδόσεις ανά πρόγραμμα δεν είναι όλες εξ ίσου καλές. Από τα 819 δισ. ευρώ μόνο 180 εκατ. ευρώ προέρχονται από δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, δηλαδή για έργα στήριξης των ανέργων και των κοινωνικά αδυνάτων, πεδίο στο οποίο μόνο το υπουργείο Εργασίας κινητοποιείται αισθητά.

Πρωταθλητές Οικονομίας - Εργασίας

Ανά υπουργείο «πρωταθλητές» σε απορροφήσεις αναδεικνύονται οι δράσεις των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, απορροφώντας μέσα στο πρώτο εξάμηνο το 9,9% και το 7% του συνόλου των κονδυλίων που αναλογούν για την περίοδο 2007-2013. Κατά μέσο όρο, το ίδιο διάστημα έγιναν δαπάνες ίσες με το 4,1% των επιδοτήσεων.

Στον αντίποδα, πολύ χαμηλές είναι οι επιδόσεις στο πρόγραμμα Περιβάλλον (0,3% απορρόφηση το πρώτο εξάμηνο), στην Ψηφιακή Σύγκλιση (0,5%), στη Διοικητική Μεταρρύθμιση (1%) και στην Παιδεία (1,2%). Τα περιφερειακά προγράμματα σχεδόν στο σύνολό τους πηγαίνουν καλά, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφονται στις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, (6,9%) και τις χαμηλότερες στην Αττική (2,5%).

Τα ποσά αυτά υποβλήθηκαν ως αίτημα πληρωμής στην Ε.Ε. την προηγούμενη Πέμπτη. Πλέον οι υπηρεσίες του αρμόδιου υφυπουργού, Σταύρου Αρναουτάκη, στρέφονται στην ένταξη όσον το δυνατό περισσότερων έργων μέχρι το τέλος του έτους, για να καλυφθεί ο σχετικός στόχος του Μνημονίου.

Για να εκταμιευθούν οι πόροι του δανείου θα πρέπει η Ελλάδα κάθε εξάμηνο να απορροφά ένα ελάχιστο ποσό κονδυλίων. Η τρόικα ήταν φέτος τον Ιούνιο πιο ελαστική, αλλά από το 2011 απαιτεί έως το μέσον του έτους να δαπανάται το 33% του ετήσιου προϋπολογισμού και το υπόλοιπο στη συνέχεια.

Μεγάλο βοήθημα θα αποτελέσουν οι ανακυκλούμενες πιστώσεις προς επιχειρήσεις και ΟΤΑ, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ ευρώ. Τα κονδύλια για τις συγκεκριμένες δράσεις θεωρούνται ως δαπάνη από τη στιγμή που φτάνει το ποσό στην Τράπεζα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κονδύλια για τα έργα στήριξης μικρομεσαίων.

Ωστόσο, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει παράλληλα να «ωριμάσουν» τα προγράμματα που θα δώσουν δαπάνες το 2011, κάτι που θεωρείται ακόμη πιο δύσκολο: φέτος ένα μέρος των πληρωμών αφορά χρωστούμενα προηγούμενων ετών...

* Ενα άλλο μέτωπο υπάρχει στο Ταμείο Συνοχής 2000-2006. Την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν αιτήσεις πληρωμών αξίας 72,7 εκατ. ευρώ για την εξόφληση, αλλά και για ενδιάμεσες πληρωμές έργων οδικών και αποχετευτικών που διατηρούνται εν ζωή με συνεχείς παρατάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάπλαση του Δάσους Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμη στην προκαταβολή, ενώ η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το 2003. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινοτικά κονδύλια & επιδοτήσεις
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Σαν τις 7 πληγές του Φαραώ
Υπουργείο Εθν. Άμυνας
Βενιζέλος: Στον εισαγγελέα τα έγγραφα για μίζες στα Ναυπηγεία
Υπόθεση Siemens
Δ. Παπούλιας: Θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου
Ντόρα Μπακογιάννη
Ντόρα: Συμφωνώ σε πολλά με τον Παπακωνσταντίνου, αλλά «είναι απελπισμένος»
Νέα Δημοκρατία
Σε εκλογική ετοιμότητα η Ν.Δ.
ΛΑΟΣ
Αντι-ΚΚΕ παραλήρημα από βουλευτές του ΛΑΟΣ με αφορμή την απεργία ναυτεργατών
Αριστερά
Το αδιέξοδο, αριστερά της κρίσης
Μοσχονάς: Προτάσεις για το άμεσο μέλλον
Βερναρδάκης: Πρέπει να διατυπώσει πρόγραμμα
ΕΣΠΑ
Σε 6 μήνες, απορρόφηση όση την περασμένη 3ετία
ΣΥΝ
ΣΥΝ προς ΠΑΣΟΚ: «Μην το ψηφίσετε»
Κυπριακό
Στα μαχαίρια Χριστόφιας - Ντάουνερ