Έντυπη Έκδοση

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΓΑΛΛΟ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Μισό πόλεμο κάνουν οι ΗΠΑ

Δριμεία κριτική κατά της αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν άσκησε Γάλλος υποστράτηγος, προκαλώντας την αντίδραση της ηγεσίας του στρατού.

Μόνο τον Ιούνιο σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν 100 στρατιώτες (φωτ. Reuters) Μόνο τον Ιούνιο σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν 100 στρατιώτες (φωτ. Reuters) Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο υποστράτηγος Βενσάν Ντεπόρτ, επικεφαλής της διακλαδικής Σχολής Αμυνας όπου εκπαιδεύεται η ελίτ των ανώτερων Γάλλων αξιωματικών, είπε ότι η αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν «δεν φαίνεται να λειτουργεί». «Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ χειρότερη», δήλωσε ο Ντεπόρτ επισημαίνοντας ότι ο Ιούνιος ήταν, με 100 νεκρούς στρατιώτες, ο φονικότερος μήνας για τη διεθνή συμμαχία από τότε που ξεκίνησε τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν το 2001. Δεν δίστασε να επικρίνει και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να στείλει ενισχύσεις 30.000 ανδρών: «Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι έπρεπε να στείλει ή κανέναν ή 100.000. Δεν κάνουμε μισούς πολέμους», είπε ο Γάλλος υποστράτηγος, υποστηρίζοντας εξάλλου ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι «αμερικανικός» και διεξάγεται χωρίς συντονισμό με τους συμμάχους.

Γαλλικές αντιδράσεις

Αμεση ήταν η αντίδραση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ναυάρχου Εντουάρ Γκιγιό, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνες» δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας μεγάλο «λάθος» την κίνηση αυτή του υφισταμένου του: «Πιστεύω ότι είναι μια ασύνετη γνώμη την οποία θα χαρακτήριζα ανεύθυνη διότι έρχεται από κάποιον που είναι εν ενεργεία και, εξ αυτού, έχει κάποια αξιοπιστία». Υποστηρίζοντας επίσης ότι η επιχειρηματολογία του Ντεπόρτ δεν ήταν τεκμηριωμένη, ο ναύαρχος Γκιγιό τόνισε ότι ο υποστράτηγος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. ΛΗ.Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Αφγανιστάν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ - Ρωσία
Η μεγάλη των πρακτόρων σχολή
Αφησαν ελεύθερη τη δημοσιογράφο- κατάσκοπο Πελάες
Αφγανιστάν
Μισό πόλεμο κάνουν οι ΗΠΑ
Πολωνία
Η Πολωνία στις κάλπες για εθνικιστή ή «κυβερνητικό» πρόεδρο Δημοκρατίας
Ρωσία
«Ρωσία, η χώρα των δυνατοτήτων»
Γερμανία
Και η κάνναβη θέλει το Γερμανό της
Περιβάλλον
Σαν τον κάβουρα, οι αποκαλύψεις...
Άλλες ειδήσεις
Κόσοβο: Ενας διαδηλωτής Σέρβος νεκρός