Έντυπη Έκδοση

Η Πολωνία στις κάλπες για εθνικιστή ή «κυβερνητικό» πρόεδρο Δημοκρατίας

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στην Πολωνία, με τον Μπρονίσουαφ Κομορόφσκι του κυβερνώντος φιλευρωπαϊκού κόμματος «Πλατφόρμα των Πολιτών» να διατηρεί προβάδισμα έναντι του συντηρητικού αντιπάλου του Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, ενώ κάποιες εκτιμήσεις τούς φέρνουν ακόμη και να δίνουν μάχη σώμα με σώμα.

Με δεδομένο ότι στον πρώτο γύρο η μεγάλη διαφορά των δημοσκοπήσεων εξανεμίστηκε στην κάλπη και περιορίστηκε σε περίπου πέντε μονάδες (41,22% για τον Κομορόφσκι έναντι 36,74% για τον Κατσίνσκι), δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν είχε από την αρχή της τον δυνατό παλμό που θα δικαιολογούσε, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, μεγάλες ανατροπές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Homo Homini, με βάση τηλεφωνικές συνεντεύξεις, ο Μπρονίσουαφ Κομορόφσκι κυμαίνεται σε ποσοστό 52,1% έναντι 41,6% του Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι. Ο εθνικιστής Κατσίνσκι, αφότου σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, στις 10 Απριλίου, ο δίδυμος αδελφός του, πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίσνκι, μαζί με την πολιτική ελίτ της χώρας, έχει ρίξει τους τόνους, παραμένει ωστόσο ένας γνήσια συντηρητικός πολιτικός, που διατηρεί ξεκάθαρες επιφυλάξεις τόσο για την ένταξη της χώρας του στη ζώνη του ευρώ όσο και για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Γερμανία. «Πρώτα η Πολωνία», ήταν προεκλογικά το σύνθημά του, με μόνιμη επωδό το επιχείρημα «η Πολωνία πρέπει να είναι μια ισχυρή χώρα γιατί διαφορετικά δεν θα μπορεί να υπάρξει».

Από την άλλη πλευρά, ο αντίπαλός του οραματίζεται εξίσου ξεκάθαρα μια Πολωνία εδραιωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα επιχειρήσει μεγαλύτερη προσέγγιση με τη Ρωσία. «Εδώ και 21 χρόνια, προχωράμε μαζί, στον ίδιο δρόμο, βαδίζοντας προς τη δημοκρατία και κατευθυνόμενοι προς την ελεύθερη οικονομία», έλεγε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η εφημερίδα Gazeta Wyborcza ανέφερε στο χθεσινό της φύλλο ότι Κομορόφσκι και Κατσίνσκι μπορεί να λάβουν ακόμη και το ίδιο ποσοστό, εκτίμηση που συνάδει και με δημοσκόπηση της εφημερίδας Rzeczpospolita, η οποία δίνει ποσοστό 45% στον καθένα.

Ο Κομορόφσκι έφτασε ουσιαστικά στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης με δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: το γεγονός ότι εκπροσωπούσε το κυβερνών κεντρο-δεξιό κόμμα καθώς και το ότι ήταν προσωρινός πρόεδρος μετά τον θάνατο του Λεχ Κατσίνσκι σε συνδυασμό με το ότι είχε ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία πριν προκύψει θέμα πρόωρης διαδικασίας, ενόψει των εκλογών που θα γίνονταν υπό κανονικές συνθήκες το φθινόπωρο.

Ομως ο Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι κατάφερε σε έναν μεγάλο βαθμό να υποσκελίσει αυτά τα πλεονεκτήματα, επωφελούμενος από το γενικό αίσθημα συμπάθειας μετά την αεροπορική τραγωδία και ρίχνοντας επιμελημένα τους τόνους της τραχιάς ρητορικής, που αποτελούσε αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό τόσο των δύο αδελφών όσο και του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που εκπροσωπεί.

Τον ρόλο του αναμένεται να παίξει και ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας, Γκζέγκοζ Ναπιεράλσκι, τον οποίο ο Κομορόφσκι έσπευσε να συγχαρεί για το ποσοστό που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο (περίπου 14%) όπως φυσικά και ο ιστορικός ηγέτης της «Αλληλεγγύης» και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος... προειδοποίησε ότι «ο Κατσίνσκι είναι καταστροφή».

Αναλυτές θεωρούν ευκολότερο ο Κομορόφσκι να εξασφαλίσει ψήφους από τους φιλελεύθερους και τους αριστερούς ψηφοφόρους ενώ ορισμένοι βρίσκουν ότι πρέπει να σταθμιστεί και ο παράγοντας των θερινών διακοπών που ξεκινούν τον Ιούλιο και μπορεί να ευνοήσει τον Κατσίνσκι, του οποίου οι υποστηρικτές είναι παραδοσιακά λιγότερο εύποροι.

Ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως θεσμικός και λιγότερο εκτελεστικός, με βάση το σύνταγμα της Πολωνίας, όμως ο πρόεδρος μπορεί να ασκεί εξουσία, έχοντας για παράδειγμα το δικαίωμα άσκησης βέτο στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ - Ρωσία
Η μεγάλη των πρακτόρων σχολή
Αφησαν ελεύθερη τη δημοσιογράφο- κατάσκοπο Πελάες
Αφγανιστάν
Μισό πόλεμο κάνουν οι ΗΠΑ
Πολωνία
Η Πολωνία στις κάλπες για εθνικιστή ή «κυβερνητικό» πρόεδρο Δημοκρατίας
Ρωσία
«Ρωσία, η χώρα των δυνατοτήτων»
Γερμανία
Και η κάνναβη θέλει το Γερμανό της
Περιβάλλον
Σαν τον κάβουρα, οι αποκαλύψεις...
Άλλες ειδήσεις
Κόσοβο: Ενας διαδηλωτής Σέρβος νεκρός