Έντυπη Έκδοση

ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ «ΑΝΘΙΖΟΥΝ» ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ... ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

Και η κάνναβη θέλει το Γερμανό της

Για την ύπαρξη της παράνομης φυτείας κάνναβης κοντά στον αυτοκινητόδρομο 102 του Βραδεμβούργου κανείς από τους γείτονες δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Ομως, ο εξαερισμός πρόδωσε τη γλυκερή οσμή των 2.500 φυτών στα λαγωνικά του Εγκληματολογικού.

Ο,τι παράγει ο Γερμανός έχει τη σφραγίδα της ποιότητας και της εγγύησης. Γι' αυτό... τρέμουν οι καλλιεργητές μαριχουάνας σε Μαρόκο και Αφγανιστάν... Ο,τι παράγει ο Γερμανός έχει τη σφραγίδα της ποιότητας και της εγγύησης. Γι' αυτό... τρέμουν οι καλλιεργητές μαριχουάνας σε Μαρόκο και Αφγανιστάν... Η μαριχουάνα made in Germany έχει παραγκωνίσει τελευταία τις εισαγόμενες ποικιλίες από Μαρόκο και Αφγανιστάν στη γερμανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Οχι από χομπίστες κηπουρούς που διατηρούν φυτά σε γλάστρες ή στο υπόγειο. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ) προβληματίζεται για εκτεταμένες καλλιέργειες και «οργανωμένες διεθνείς δομές» του κλάδου. Πολλοί Γερμανοί καλλιεργητές καλύπτουν Ολλανδούς διακινητές, ενώ το βοηθητικό προσωπικό των καλλιεργειών στρατολογείται μεταξύ εξαιρετικά χαμηλά αμειβόμενων ατόμων.

Παλαιότερα οι γερμανικές αρχές ασχολούνταν με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τώρα εστιάζουν στον εντοπισμό απομονωμένων φυτειών κάνναβης. Το φαινόμενο ξεκίνησε από την Ολλανδία, γρήγορα όμως το εγχείρημα απέβη επικίνδυνο λόγω συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών για θέματα σοδειάς, ρότες διανομής και περιοχές διάθεσης, και μάλιστα με νεκρούς. Οι καλλιεργητές κατέφυγαν σε γερμανικά κρατίδια -αρχικώς δυτικά, κατόπιν του ανατολικού τομέα. Αραιή πυκνότητα πληθυσμού, πολλά εγκαταλειμμένα αγροκτήματα και βιομηχανικοί ερειπιώνες προσφέρουν σχεδόν ιδανικές συνθήκες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Αυτό πιστεύουν στελέχη του ΒΚΑ υπεύθυνα για τον σχεδιασμό χάρτη καταγραφής φυτειών κάνναβης στη Γερμανία.

Η προς Ανατολάς επέκταση επιφέρει μεταβολές σ' ολόκληρη τη γερμανική αγορά -όσο πιο μακριά βρίσκονται οι φυτείες από τα ολλανδικά σύνορα τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν το εμπόρευμα να προορίζεται για την τοπική αγορά. Μπορεί κανείς να προμηθευτεί υλικά υποδομής και θηλυκά φυτά πολύ εύκολα στην ολλανδική αγορά, ενώ εξίσου εύκολη είναι κι η εξεύρεση ειδικών συνεργείων που «στήνουν» εξ ολοκλήρου τα θερμοκήπια.

Λίγα βάζεις, πολλά παίρνεις

Το παράνομο εμπόριο είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Στις αρχικές επενδύσεις 20.000- 50.000 ευρώ συχνά γίνεται απόσβεση με την πρώτη σοδειά και τη διάθεσή της σε έξι εβδομάδες. Νέα και ζωηρά φυτά υπόσχονται έως και έξι σοδειές τη χρονιά, στην αγορά οι τιμές διάθεσης χασίς και μαριχουάνας κυμαίνονται μεταξύ 3.000-4.000 ευρώ/ κιλό, ενώ στη μαύρη αγορά είναι σχεδόν διπλάσιες. Υπολογίζεται ότι 1.000 φυτά μπορούν να δώσουν γρήγορα σοδειά περίπου 15 κιλών.

Οι ερευνητές των γερμανικών αρχών προειδοποιούν ότι «η σημερινή κατανάλωση δεν έχει καμία σχέση με τους χίπις του '70». Η καλλιέργεια κάνναβης σε περιβάλλον θερμοκηπίου έχει αυξήσει σημαντικά τη δραστική ουσία που περιέχεται στο τελικό προϊόν -έτσι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον «μαλακό ναρκωτικό». Βεβαίως, όσο μεγαλύτερες οι τιμές της ουσίας THC (τετραϋδροκανναβινόλη) τόσο μεγαλύτερες και οι ποινές που επιβάλλονται στους συλληφθέντες.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν αναπροσαρμόσει τελευταία τις μεθόδους έρευνας και τον εξοπλισμό τους. Για τον εντοπισμό των φυτειών περιπολούν ελικόπτερα σε χαμηλές πτήσεις εφοδιασμένα με θερμικές κάμερες -καθώς οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν συνήθως λαμπτήρες ατμών νατρίου 600 βατ, που καταναλώνουν όσο ρεύμα καίει μια μέση οικογένεια σ' ένα εξάμηνο. Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές επενδύουν περισσότερα σε εγκαταστάσεις θερμομόνωσης, αλλά και σε δικές τους γεννήτριες για να καλύψουν την υπέρογκη κατανάλωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ - Ρωσία
Η μεγάλη των πρακτόρων σχολή
Αφησαν ελεύθερη τη δημοσιογράφο- κατάσκοπο Πελάες
Αφγανιστάν
Μισό πόλεμο κάνουν οι ΗΠΑ
Πολωνία
Η Πολωνία στις κάλπες για εθνικιστή ή «κυβερνητικό» πρόεδρο Δημοκρατίας
Ρωσία
«Ρωσία, η χώρα των δυνατοτήτων»
Γερμανία
Και η κάνναβη θέλει το Γερμανό της
Περιβάλλον
Σαν τον κάβουρα, οι αποκαλύψεις...
Άλλες ειδήσεις
Κόσοβο: Ενας διαδηλωτής Σέρβος νεκρός