Έντυπη Έκδοση

Το «σωσίβιο» του τουρίστα

Από τη μια, η οικονομική κρίση, που μαστιγώνει αλύπητα τις αγορές όλου του δυτικού κόσμου. Από την άλλη, το καλοκαίρι, η επιβεβλημένη άδεια από τη δουλειά, τα σχέδια για διακοπές. Παρ' ότι τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες έχουν σταματήσει να κάνουν πολυήμερες διακοπές, δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που όλο και κάπου θα πάνε -ακόμα κι αν τελικά καταλήξουν στο χωριό των παππούδων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επαγγελματίες του τουρισμού, εμφανίζονται κάθε χρόνο απαισιόδοξοι για την άφιξη των τουριστών. Φέτος -τουλάχιστον- ο προβληματισμός τους είναι δικαιολογημένος: μειωμένη κατά περίπου 10-15% στο σύνολό της αναμένεται να είναι η τουριστική κίνηση σ' όλη την επικράτεια, γεγονός το οποίο επηρεάζεται και από την οικονομική δυσχέρεια που καταγράφεται διεθνώς.

Οπως και να 'χει, οι διακοπές είναι απαραίτητες για τον άνθρωπο, ακόμα κι όταν αφορούν δυο-τρεις μέρες ξεκούρασης εντός της εστίας - έτσι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Κακά τα ψέματα, όμως, οι περισσότεροι αποζητούμε τη «φυγή», τις λίγες ημέρες «μακριά απ' όλους και απ' όλα». Επειδή, όμως, οι καιροί είναι -στ' αλήθεια- δύσκολοι και οι οικονομίες περιορισμένες, οφείλουμε να σκεφτούμε λίγο καλύτερα το πού θα ξοδέψουμε το τυχόν «κομπόδεμα». Πενία τέχνας κατεργάζεται; Ισως. Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η εποχή που πρέπει να κάνουμε σωστή οργάνωση και να αναλογιστούμε δύο φορές το πώς θα πραγματοποιήσουμε καλές και φθηνές διακοπές.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και έχουν αρχίσει να χαμηλώνουν τις τιμές τους και να παρέχουν περισσότερες υπηρεσίες μέσα στο «πακέτο». Ξενοδοχεία «απλησίαστα» μέχρι πρότινος, σήμερα μειώνουν τα κόστη. Στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής, ξενοδοχεία τριών, τεσσάρων, ακόμα και πέντε αστέρων προσφέρουν δίκλινα δωμάτια σε τιμές από 30 ? έως το πολύ 70 ?, με πρωινό α λα καρτ που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Και κάτι ακόμα που οι ξενοδόχοι έκαναν και παλιότερα και φέτος, απ' ό,τι φαίνεται, θεωρείται απαραίτητο, είναι η μία δωρεάν διανυκτέρευση: ο πελάτης πληρώνει για πέντε βράδια και έχει το έκτο δώρο.

Αλλοι, πάλι, μέσα στην τιμή του δωματίου προσφέρουν και... μεταφορικό μέσο για την εξερεύνηση της περιοχής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στα νησιά των Κυκλάδων, όπου οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων δίνουν μαζί με το κλειδί του δωματίου και το κλειδί ενός αυτοκινήτου, μηχανής ή «γουρούνας», για να ευχαριστήσουν τον πελάτη. Συγκεκριμένο πρακτορείο της Γλυφάδας διαφημίζει «πακέτο» προσφοράς για τη Φολέγανδρο, σε δίκλινο δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, με πληρωμένα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πρωινό, γεύμα και δώρο τρεις ημέρες ελεύθερη χρήση αυτοκινήτου! Με 130― το άτομο μπορεί να φιλοξενηθεί για δύο νύχτες σε ξενοδοχείο της Σίφνου, με πρωινό και ακτοπλοϊκά εισιτήρια που περιλαμβάνονται στην τιμή.

Τα τουριστικά γραφεία ρίχνονται κι αυτά στη μάχη και εμπνέονται από τα εμπορικά καταστήματα, υιοθετώντας την τακτική της «προσφοράς»: κάποια διαφημίζουν «δεκαήμερα προσφορών» και καλούν τους ενδιαφερόμενους να κλείσουν τις διακοπές τους μέχρι τέλος του μήνα και να βγουν κερδισμένοι. Αλλα δηλώνουν πως δέχονται πληρωμή με πιστωτικές κάρτες, κάνοντας ευκολίες και προσφέροντας πολύμηνες άτοκες δόσεις. Κάποιο τρίτο πρακτορείο προσφέρει διακοπές στον Ψαθόπυργο της Πάτρας έναντι περίπου 34 ? κατ' άτομο το βράδυ σε δίκλινο δωμάτιο, κάνοντας παράλληλα δώρο το πρωινό και δίνοντας 10% επιπλέον έκπτωση σ' εκείνους που θα κλείσουν τις διακοπές τους μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παράλληλα έχουν αρχίσει να προωθούνται και οι προσφορές «all inclusive» (ολικής φιλοξενίας), που αποδεικνύονται αρκετά συμφέρουσες και για τους ξενοδόχους αλλά και για τους πελάτες. Η λογική τού all inclusive επιτάσσει ότι από τη στιγμή που ο τουρίστας θα μπει στο πλοίο (ή στο αεροπλάνο) για τον προορισμό του, δεν θα πληρώσει τίποτα παραπάνω από το ποσό που έχει συμφωνήσει - και, πιθανώς, προπληρώσει στον ταξιδιωτικό του πράκτορα. Ετσι, ο ξενοδόχος «κρατάει» τους πελάτες μέσα στο ξενοδοχείο - τρώνε στο εστιατόριό του, κολυμπάνε στην πισίνα του, διασκεδάζουν στα μπαρ του. Και, φυσικά, αυτό βολεύει οικονομικά και τον τουρίστα, αφού το ποσό που θα πληρώσει για την all inclusive φιλοξενία θα είναι σημαντικά χαμηλότερο απ' αυτό που θα κατέβαλλε αν πλήρωνε ξεχωριστά το ξενοδοχείο, τις ταβέρνες, τις ξαπλώστρες στις παραλίες κ.λπ.

Ανταλλαγές κατοικίας; Κι όμως, γίνεται!

Η ιδέα της ανταλλαγής κατοικίας με μια άλλη για λίγο καιρό, ακόμα και σε χώρα του εξωτερικού, εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στις αγγλοσαξονικές χώρες.

Η φιλοσοφία του «home exchange» υιοθετήθηκε αρχικά από ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, που έψαχνε για ένα σπίτι όπου θα περνούσε κάποιες από τις εβδομάδες των σχολικών του διακοπών. Ετσι γεννήθηκε η HomeLink International, ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε και τυπικά το 1953 και που δημιουργήθηκε για να φέρει σ' επαφή ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν μια ξένη χώρα και να κάνουν διακοπές ανταλλάσσοντας τις κατοικίες τους.

Ο www.homelinkgreece.org είναι ένας διεθνής οργανισμός που ξεπερνάει τα 13.000 μέλη σε 72 χώρες. Σκοπός του είναι να δημιουργεί ευκαιρίες για διακοπές με μικρό προϋπολογισμό. Η διαδικασία, απλή: κάνεις εγγραφή στην ιστοσελίδα, επιλέγεις τον προορισμό σου και, εν συνεχεία, επικοινωνείς με το άλλο μέλος και κανονίζετε τα διαδικαστικά (ημερομηνίες που σας βολεύουν κ.λπ.). Η συνδρομή για την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες είναι 100 ― για ένα χρόνο. Οταν έχουν κλείσει οι ημερομηνίες ανταλλαγής, κανονίζονται τα εισιτήρια. Στη συνέχεια και τα δύο μέρη κάνουν μια λίστα με χρήσιμες πληροφορίες (για τη λειτουργία οικιακών συσκευών, για το πού βρίσκεται ο θερμοσίφωνας κ.λπ.) η οποία και αφήνεται σ' εμφανές σημείο, ώστε να τη βρουν οι επισκέπτες. Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν, άλλωστε, στους «οδηγούς ανταλλαγής» που παρέχει ο οργανισμός στα μέλη του. Τέλος, κάποιος γνωστός, γείτονας ή συγγενής αναλαμβάνει να παραδώσει τα κλειδιά στους επισκέπτες που έρχονται - αν και πολλά μέλη κανονίζουν να συναντηθούν πιο μπροστά για να γνωριστούν.

Για κάθε ερώτηση που μπορεί να προκύψει, ο Λευτέρης Δάφνος, υπεύθυνος σχολείου στην Ολλανδία και διαχειριστής της σελίδας για την Ελλάδα, έχει όλες τις απαντήσεις. «Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του τρόπου διακοπών είναι ότι προσφέρεται δωρεάν διαμονή σ' όλο τον κόσμο. Τα έξοδα που θα έχει μια τετραμελής οικογένεια που θα ανταλλάξει σπίτι θα αφορούν μόνο τη μεταφορά», λέει χαρακτηριστικά. Και γι' αυτούς που ακόμα διστάζουν; «Είναι αλήθεια ότι η διαδιακασία της ανταλλαγής σπιτιών μέσω της HL δεν αφορά όλους τους ανθρώπους. Τα μέλη της HL είναι άτομα ανοιχτά σε διαδικασίες αμοιβαίου σεβασμού. Ο αμοιβαίος σεβασμός και το ρητό "μην κάνεις στους άλλους ό,τι δεν θέλεις να σου κάνουν" είναι οι δύο βασικές παραδοχές που προαπαιτούνται για την ανταλλαγή κατοικιών. Εγώ με τη HomeLink International έχω ταξιδέψει στη Χάγη, την Αμβέρσα, τη Γάνδη...».

«Γνώριζα πως στο εξωτερικό γίνονται τέτοιου είδους ανταλλαγές. Εψαχνα, λοιπόν, στο Ιντερνετ, βάζοντας στη μηχανή αναζήτησης τη φράση "swap houses" ("ανταλλάσσοντας σπίτια"). Εμφανίστηκαν αρκετές ιστοσελίδες. Εγώ επέλεξα τη HomeLink International», λέει η Ραλλού Ελευθέρογλου, από την Αλεξανδρούπολη. «Ετσι, κάνοντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, φύγαμε οικογενειακώς για τη Βόρεια Ιταλία. Ενα ζευγάρι Ιταλών είχε εξοχικό σπίτι στις Ιταλικές Αλπεις. Εμείς πήγαμε εκεί και εκείνοι ήρθαν στην Ελλάδα, στο δικό μας εξοχικό στη Χαλκιδική».

Τον αρχικό δισταγμό για το «εγχείρημα» διαδέχτηκε η ανυπομονησία για τις διακοπές. «Θέλαμε να κάνουμε διακοπές ως κάτοικοι της συγκεκριμένης χώρας, όχι ως τουρίστες. Γι' αυτό και επιλέξαμε να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή. Πήγαμε στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς εκεί, ψωνίσαμε τοπικά προϊόντα, μαγειρέψαμε πολέντα, ζήσαμε για δέκα ημέρες σαν Ιταλοί! Αυτό είναι το νόημα για κάποιον που θέλει την πραγματική "γεύση" της χώρας που επισκέπτεται. Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή καθ' εαυτή, δεν είναι κάτι τόσο "τρομερό" όσο ακούγεται! Δίνεις το σπίτι σου για λίγες μέρες, σου δίνει ο άλλος το δικό του. Αυτός που κάνει την ανταλλαγή δεν θέλει να πάει σε μια ξένη χώρα για να ληστέψει το σπίτι κάποιου ή να το βανδαλίσει. Να ξεκουραστεί θέλει και να γνωρίσει την πόλη! Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Να, στην Ιταλία, εμείς σπάσαμε ένα πορτατίφ. Ε, δεν έγινε και τίποτα, τους αγοράσαμε ένα καινούργιο! Εκείνοι, πάλι, μας εμπιστεύτηκαν μέχρι και το αυτοκίνητό τους!».

«Ολοι μπορεί να έχουμε κάποιους φόβους, αλλά πρέπει να τους ξεπεράσουμε για να λειτουργήσει η ανταλλαγή», συμβουλεύει ο κ. Δάφνος. «Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι εκεί όπου θα πάμε θα συμπεριφερθούμε όπως στο δικό μας σπίτι - το ίδιο θα κάνουν και οι ξένοι που, ούτως ή άλλως, έχουν διαφορετική νοοτροπία από μας, κάνουν απλή τη ζωή τους και τέτοια "κολλήματα" τα έχουν ξεπεράσει!».

Με τρένο σε όλη την Ευρώπη

Στην απόλαυση της διαδρομής που υπόσχεται το ταξίδι με τρένο συμπεριλαμβάνεται η απαλλαγή από κάθε είδους δεσμεύσεις -«τσεκάρισμα» διαθεσιμότητας θέσεων, έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων, ελέγχους αποσκευών- και η αίσθηση ελευθερίας που δίνει η μεταφορά με το συγκεκριμένο μέσο.

Το αεροπλάνο μπορεί να είναι σαφώς πιο γρήγορο, αλλά δεν εγγυάται χαμηλές τιμές - εκτός κι αν φροντίσετε να «κλείσετε» τα εισιτήρια κανένα εξάμηνο πιο νωρίς... Τα τρένα του παρεξηγημένου ΟΣΕ μπορεί να μην είναι τα πιο γρήγορα ή τα πιο καλαίσθητα της Ευρώπης, είναι όμως αξιοπρεπή - και, φυσικά, οικονομικά! Τα δρομολόγια εκτείνονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Λιουμπλιάνα, τη Βουδαπέστη, την Κωνσταντινούπολη και δεκάδες ακόμα πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Οι τιμές, μάλιστα, είναι σχεδόν... ζαλιστικές! Αρκεί, φυσικά, να κάνετε σωστό προγραμματισμό και να επιλέξετε το κατάλληλο εισιτήριο. Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών προορισμών, προσφέρονται ειδικές εκπτωτικές κάρτες. Δεν μπορεί, κάποια απ' αυτές θα φανεί αντάξια των προσδοκιών σας...

**Κάρτα InterRail Η κάρτα InterRail Youth εξασφαλίζει μεταφορά με τρένο σε 30 ευρωπαϊκές χώρες -και, επιπλέον, εκπτώσεις. Τη συγκεκριμένη κάρτα μπορούν να την αγοράσουν νέοι έως 25 ετών και παιδιά από 12 ετών. Μ' αυτή, ο ταξιδιώτης επιβιβάζεται στη δεύτερη θέση κάθε τρένου και μπορεί να πραγματοποιήσει απεριόριστα ταξίδια με τρένο σε μία ή περισσότερες χώρες για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει επί ένα μήνα σε κάποιες από τις 30 χώρες (ή και σε όλες, αν τα καταφέρει!) όπου προσφέρεται το συγκεκριμένο εισιτήριο, θα πληρώσει συνολικά 399 ευρώ .

Δεδομένης της δημοφιλίας αυτής της κάρτας, έχουν δημιουργηθεί αντίστοιχες για ενηλίκους άνω των 26 ετών και για μεγαλύτερους σε ηλικία (άνω των 60 ετών). Ανάλογα με το σε ποια θέση επιλέγει κάποιος να πραγματοποιήσει το ταξίδι του (στην α' ή στη β'), καταβάλλει το ανάλογο αντίτιμο. Παράδειγμα: Μια νέα κοπέλα 29 ετών, που θέλει να επισκεφθεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) σε διάστημα 22 ημερών, θα καταβάλει το εφάπαξ ποσό των 469 ευρώ για απεριόριστα ταξίδια με τρένο στη β' θέση με την κάρτα «Global Pass Adult & Child». Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που σκοπεύει να κάνει ταξίδι σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία μέσα σε 15 ημέρες, θα αγοράσει 359 ευρώ την κάθε «Global Pass Senior» κάρτα.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διαδικτυακή πύλη www.interrailnet.com ή αναζητήστε πληροφορίες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πατρών, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στα γραφεία ταξιδίων και στα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Σίνα 6, Αθήνα και Αριστοτέλους 18, Θεσσαλονίκη.

**Κάρτα Balkan Flexipass Με την ίδια λογική που λειτουργεί η κάρτα InterRail, δουλεύει και η συγκεκριμένη. Με την Balkan Flexipass παρέχονται απεριόριστα ταξίδια 5, 10 ή 15 ημερών, τα οποία πραγματοποιούνται μέσα σ' ένα μήνα στην α' θέση σε επτά χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ελλάδα, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία και Μαυροβούνιο). Οι τιμές των εισιτηρίων ποικίλλουν και εξαρτώνται από το πόσες ημέρες θα ταξιδεύει ο ενδιαφερόμενος και τι ηλικία έχει. Με περίπου 200 ευρώ , ο εκάστοτε ταξιδιώτης πραγματοποιεί απεριόριστες διαδρομές για πέντε ημέρες σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, ενώ με 426 ευρώ εξασφαλίζει μετακινήσεις 15 ημερών.

**City Star Αυτή η κάρτα απευθύνεται, ουσιαστικά, σε ανθρώπους που πρόκειται να ταξιδέψουν σε γκρουπ των 6 ατόμων. Η διαδρομή ξεκινάει από την Ελλάδα και προς Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Τσεχία και μέσα στην τιμή περιλαμβάνεται και η επιστροφή στον τόπο εκκίνησης.

**Railplus Είναι ένα εισιτήριο τρένου που εξασφαλίζει έκπτωση έως 25% στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για ταξίδια με κοινές αμαξοστοιχίες.

Περισσότερες πληροφορίες:

www.trainose.com, www.interrail.net.

Χαμηλές τιμές για όλη την οικογένεια

Για τους περισσότερους Ελληνες, η λέξη «χόστελ» θυμίζει περισσότερο την προ πενταετίας ταινία τρόμου του Ελι Ροθ, παρά οικονομικό κατάλυμα που απευθύνεται σ' όλη την οικογένεια.

Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η συγκεκριμένου τύπου φιλοξενία, παρ' ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι ταξιδιώτες την τοποθετούν στην πρώτη τους επιλογή. Τα χόστελ είναι απλά και οικογενειακά ξενοδοχεία, με μικρό αριθμό προσωπικού και λίγα δωμάτια, που προσφέρουν τα βασικά της διαμονής: κρεβάτι, μπάνιο και, ίσως, πρωινό. Ακριβώς επειδή εκεί δεν υπάρχουν πολυτέλειες και «εξτρά» (για παράδειγμα, ο επισκέπτης φέρνει τις δικές του πετσέτες, αλλιώς πρέπει να ζητήσει και να χρεωθεί από τον ιδιοκτήτη) οι τιμές τους παραμένουν πολύ χαμηλές - σε γενικές γραμμές, ξεκινούν από 10 ευρώ /άτομο για κάθε διανυκτέρευση και δεν ξεπερνούν τα 22 ευρώ , ενώ «πέφτουν» σε περιπτώσεις πολυήμερης διαμονής ή φιλοξενίας γκρουπ συνταξιδιωτών.

Για πολλά χρόνια τα χόστελ απευθύνονταν στους γνωστούς «backpackers» -τους ταξιδιώτες που γύριζαν τις χώρες με ένα σακίδιο στον ώμο, αναζητώντας τη χαρά του ταξιδιού και καταλύματα με το ελάχιστο δυνατό κόστος- και αποτελούσαν μικρά ξενοδοχεία με λίγα δωμάτια που κοίμιζαν σε καθένα απ' αυτά συνήθως πάνω από τέσσερα-πέντε άτομα (υπάρχουν και χόστελ με δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν αριθμό ατόμων ικανό να συστήσει ομάδα ποδοσφαίρου!) και κοινόχρηστα μπάνια. Στις μέρες μας, που η πλειονότητα του κόσμου έχει αρχίσει να αποστρέφεται τα καταλύματα πολυτελείας, τα χόστελ αναδιαμορφώνουν τους χώρους τους ώστε να καταστούν κατάλληλοι να φιλοξενήσουν οικογένειες και ζευγάρια.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός χόστελ -σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπου τα πολλά και αξιοπρεπή χόστελ σχεδόν διώχνουν πελάτες γιατί η ζήτηση είναι τεράστια- αν και τώρα τελευταία κάτι έχει αρχίσει να κινείται...

Το αξιόλογο www. hostelworld.com δείχνει 13 χόστελ στην Αθήνα, την ώρα που το Βερολίνο έχει τουλάχιστον 70! Οχι κι άσχημα, βέβαια, για μια πόλη που δεν φημίζεται για τη φιλικότητα που δείχνει στους «low budget» ταξιδιώτες.

(Περισσότερα χόστελ: www.hostels.com, www.hostelbookers.com)

Μυστικά για «μικρά» πορτοφόλια

Μπάνια και εθελοντισμός

Κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, τα ίδια... Να οργανωθεί η παρέα, να συμφωνήσουν όλοι για τον προορισμό, να κλειστούν τα εισιτήρια, να βρεθεί φθηνό κατάλυμα... Παραλίες, ηλιοθεραπεία, ταβέρνες, ξενύχτια...

Οι νεότεροι σε ηλικία έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν διαφορετικά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ή, έστω, ένα κομμάτι αυτών. Πώς; Συνδυάζοντας διακοπές και εθελοντική εργασία. Οι εθελοντικές δράσεις που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια απευθύνονται σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Οι κάθε είδους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και διεθνώς, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή και εποικοδομητική διέξοδο για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει κάτι εντελώς καινούργιο -ακόμα και για τις διακοπές του.

Φοιτητικές και εθελοντικές ΜΚΟ

**ANCE: Η ANCE (Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας) είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η ANCE συνεργάζεται με διάφορους φορείς για -μεταξύ άλλων- την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσισμού και κοινωνικού αποκλεισμού και την ενίσχυση πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και πολέμους. Με άξονα εθελοντικά προγράμματα -όπως το «Εκπαίδευση για όλους»- δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών να συμμετέχουν σε δράσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, καλύπτοντας τα βασικά τους έξοδα για τη μετάβαση, τη διαμονή και τη διατροφή.

Πληροφορίες: www.ance-hellas.org, 210-8215343.

**ΕΛΙΞ: Η ΕΛΙΞ είναι μια ΜΚΟ η οποία καλλιεργεί την εθελοντική συνείδηση και προσφορά. Κύρια δραστηριότητά της είναι η διοργάνωση διεθνών προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας και οι ανταλλαγές νέων. Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps) στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την κοινωνική προσφορά. Με την καθοδήγηση ειδικών, οι εθελοντές συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι εργασίες σε παραδοσιακά κτίσματα, η απασχόληση παιδιών σε ιδρύματα, η στήριξη ατόμων με αναπηρία κ.λπ.

Πληροφορίες: www.elix.org.gr, 210-3825506.

**AEGEE: Η μεγαλύτερη και πλέον δημοφιλής δράση της AEGEE, μιας πανευρωπαϊκής φοιτητικής ΜΚΟ, είναι τα «θερινά πανεπιστήμια». «Ας μην τρομάζουν οι φοιτητές, τα θερινά πανεπιστήμια δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ευκαιρία για νέους ηλικίας 18-30 ετών να κάνουν πολυήμερες διακοπές κάπου σ' όλη την Ευρώπη με ελάχιστο κόστος», αναφέρει η Μυρτώ Κλήμη, πρόεδρος της AEGEE-Athina. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, σε περίπου 100 πόλεις της Ευρώπης οι «AEGEEίτες» διοργανώνουν προγράμματα πολιτισμικών ανταλλαγών. «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ταξιδέψουν σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη ή το Βερολίνο, ή και σε πιο "εναλλακτικούς", όπως το Μπακού ή η Πρίστινα. Σκοπός της οργάνωσής μας είναι να έρθουν πιο κοντά οι νέοι όλης της Γηραιάς Ηπείρου, να δημιουργήσουμε δεσμούς φιλίας, να μιλήσουμε για τα προβλήματα και το κοινό μας μέλλον». Το κόστος συμμετοχής δεν υπερβαίνει τα 200 ευρώ για δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει μετακινήσεις, διαμονή και διατροφή. Κάθε χρόνο συμμετέχουν πάνω από 2.000 άτομα!

Πληροφορίες: www.aegee-athina.gr και 210-8203266.

Δραστηριότητες της «Νέας Γενιάς»

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κάθε καλοκαίρι διοργανώνει εθελοντικές δράσεις, όπως εκείνη που τιτλοφορείται «Διακοπές και εθελοντισμός». Στόχος αυτών των δράσεων είναι αφ' ενός η ενίσχυση των τοπικών δημοτικών και δημόσιων οργανισμών με νέους ανθρώπους και αφ' ετέρου η ενίσχυση της εθελοντικής προσφοράς ως στάσης ζωής.

Για σχεδόν όλους τους θερινούς μήνες επιλέγονται νέοι εθελοντές οι οποίοι εργάζονται στα ΕΛΤΑ τουριστικών (κυρίως νησιωτικών ή παραθαλάσσιων) περιοχών ή στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Αντικείμενο της εξάωρης, κατά κύριο λόγο, εργασίας τους είναι, κατά περίπτωση, η διανομή-διαλογή ταχυδρομικών αντικειμένων, η γραμματειακή υποστήριξη, η παροχή πληροφοριών σε τουρίστες και η ενημέρωση πελατών. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι οι πλέον τυπικές (οι αιτούντες πρέπει να είναι Ελληνες ή υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε., ηλικίας 18-28 ετών με απολυτήριο Λυκείου, να μιλούν καλά ή άριστα μια ξένη γλώσσα και να χειρίζονται άριστα τα ελληνικά). Η ΓΓΝΓ αναλαμβάνει την κάλυψη των βασικών δαπανών διαβίωσης των εθελοντών στην περιοχή εργασίας τους (μετάβαση-επιστροφή, διαμονή και διατροφή).

Πληροφορίες: www.neagenia.gr.

Μυστικά για «μικρά» πορτοφόλια

«Κύμα» προσφορών και από τους τουριστικούς πράκτορες

«Υπάρχουν δύο λογιών ξενοδόχοι και δωματιούχοι: εκείνοι που έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές και εκείνοι που μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και κοιτούν να βγάλουν κέρδος.

Η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι, να κάνουμε καλύτερες τιμές ώστε να έρθει ο κόσμος, να περάσει όμορφα και να μη χρειαστεί να πληρώσει μια μικρή περιουσία», υποστηρίζει η Ιωάννα Συνοδινού, η οποία διατηρεί τουριστικό γραφείο στην Αιγιάλη της Αμοργού. «Αυτό που παρέχω εγώ, ως τουριστική πράκτορας, είναι να γνωρίζω καθημερινά τις διαθεσιμότητες των πλέον οικονομικών καταλυμάτων, ώστε να μπορώ να εξυπηρετήσω τους τουρίστες που θα φτάσουν χωρίς να έχουν κάνει κάποια κράτηση προηγουμένως. Εδώ στην Αμοργό ο τουρίστας θα βρει εξαιρετικές τιμές. Υπάρχουν ξενοδόχοι που δίνουν δίκλινα δωμάτια πολύ κάτω από τις περσινές και προπέρσινες τιμές, ακόμα και με 30 ― τη βραδιά. Ο πελάτης θα βρει δωμάτιο πλήρως εξοπλισμένο (με τηλεόραση και κλιματισμό) με 45-50 ―/βράδυ, ενώ τον Αύγουστο η τιμή αυτή πάει στα 70 ―. Προσωπικά, γνωρίζω ξενοδοχείο στην Αιγιάλη που προσφέρει το ακριβότερο δωμάτιο -με πισίνα και θέα στη θάλασσα- μάξιμουμ 70 ―! Η τιμή αυτή είναι φέτος πιο χαμηλή κατά 15 ― σε σχέση με πέρυσι».

«Εμείς βλέπουμε να υπάρχει μια μείωση στην τουριστική κίνηση συνολικά κατά 10%. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, λοιπόν, γίνεται μια αρκετά σημαντική προσπάθεια απ' όλους μας -τα ταξιδιωτικά γραφεία και τα ξενοδοχεία- για μεγαλύτερη προσέλκυση κοινού, με την παροχή σημαντικών εκπτώσεων ιδίως στις περιπτώσεις πολυήμερων διακοπών», λέει από την πλευρά του ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του pamediakopes.gr, Παντελής Βρατσάλης.

Αναλογικά, το να κλείσει κάποιος διακοπές από έξι μέρες και πάνω φαίνεται να συμφέρει περισσότερο απ' ό,τι εάν έκλεινε ένα διήμερο ή τρεις ημέρες. Στη Ζάκυνθο, ένα συγκεκριμένο πρακτορείο δίνει την επταήμερη διαμονή με 240 ― το άτομο, με καθημερινό πρωινό και γεύμα. Το ίδιο και για την Τήνο: εδώ, με 295 ― το άτομο κερδίζει, πέρα από τις επτά διανυκτερεύσεις (δηλαδή, οκτώ ημέρες παραμονής στο νησί) τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια -το κόστος των οποίων δεν είναι αμελητέο- καθώς και τις μεταφορές του από το λιμάνι στο ξενοδοχείο.

Αλλο γνωστό πρακτορείο δίνει οικογενειακό «πακέτο» στην Κεφαλονιά με 789 ― για 8 ημέρες και με πλήρη διατροφή σε ξενοδοχείο 4*. Το μυστικό για να προλάβει κάποιος τέτοιου είδους προσφορές είναι να βρίσκεται «σ' επιφυλακή», αφού τα τουριστικά γραφεία δίνουν ορισμένο χρονικό περιθώριο στον ενδιαφερόμενο για να κάνει την κράτηση.

Μυστικά για «μικρά» πορτοφόλια

Προνόμια για νέους

Η κάρτα νέων απευθύνεται σε όλους τους ταξιδιώτες ηλικίας 13-26 ετών, ανεξάρτητα από το αν είναι μαθητές, φοιτητές ή σπουδαστές.

Αρκεί να είναι μέσα στο ηλικιακό όριο! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάρτας Νέων (European Youth Card Association ή EYCA - περισσότερες πληροφορίες www.euro26.org) και εξασφαλίζει ειδικά προνόμια και αγαθά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε 40 άλλες χώρες. Επιδεικνύοντάς τη στα συμβεβλημένα καταστήματα και οργανισμούς, ο κάτοχος τυγχάνει έκπτωσης σε προϊόντα, εισιτήρια, υπηρεσίες (κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, μέσα μεταφοράς, ξενοδοχεία, καταλύματα, εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ.). Η διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος την κάρτα νέων είναι απλή: στο ταχυδρομείο ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώσει την αίτηση κάρτας νέων» και θα αποστείλει μαζί μία φωτογραφία ταυτότητας. Επειτα από λίγες ημέρες η κάρτα θα είναι έτοιμη! Στο ταχυδρομείο απ' όπου θα την παραλάβει θα πληρώσει και την ετήσια συνδρομή (15 ? - αν και τώρα συζητείται να «πέσει» η τιμή στα 10 ?). Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει on-line αίτηση στο www.europeanyouthcard.gr και η κάρτα να πάει ταχυδρομικώς στη διεύθυνση όπου θα δοθεί.

Ο δεκάλογος της οικονομίας

1 Αποφεύγουμε να κάνουμε διακοπές τον Αύγουστο. Αν έχουμε την πολυτέλεια, ας επιλέξουμε άλλο μήνα για τις διακοπές μας. Τον Αύγουστο συνηθίζει να κάνει διακοπές μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας, αλλά και ξένων τουριστών, με αποτέλεσμα οι τιμές στα τουριστικά θέρετρα να εκτοξεύονται.

2 Προγραμματίζουμε από νωρίς τις διακοπές μας, ώστε να επιτύχουμε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, τόσο στα εισιτήρια όσο και στα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

3 Ας κάνουμε διακοπές σε κοντινούς, στον τόπο κατοικίας μας, προορισμούς. Ετσι γλιτώνουμε περιττά έξοδα, όπως η βενζίνη, τα διόδια, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (ή και όλα μαζί τα παραπάνω). Επιπροσθέτως, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέες περιοχές και να επιτύχουμε καλύτερες τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

4 Ξεκινάμε τις διακοπές μεσοβδόμαδα. Στο μέσον της εβδομάδας πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές στα ακτοπλοϊκά (και πολλές φορές στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία) και, φυσικά, γλιτώνουμε τον συνωστισμό στα πλοία, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά μαγαζιά.

5 Επιλέγουμε χειμερινούς προορισμούς. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά δουλεύει. Για καλές τιμές και ξεκούραση, οι -κατά βάση- χειμερινοί προορισμοί είναι ιδανικοί. Οι τιμές για τη διαμονή είναι σαφώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του χειμώνα, ενώ το πιθανότερο είναι πως δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μέρος για διανυκτέρευση.

6 Για τους νεότερους σε ηλικία ή τους λάτρεις της φύσης, συστήνεται το κάμπινγκ. Είναι μια σαφώς οικονομική λύση, ενώ οργανωμένα κάμπινγκ υπάρχουν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

7 Εκμεταλλευόμαστε τα σπίτια και τα εξοχικά φίλων και συγγενών - σε συνεννόηση μαζί τους, ώστε να μη συμπέσουν οι ημέρες των διακοπών.

8 Μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι (όροι σύμβασης ενοικίασης δωματίου, τι κάνουμε όταν ακυρώνεται η πτήση μας, πώς καταγγέλλουμε τυχόν παρατυπίες κ.λπ.). Ο ταξιδιώτης θα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά του και ποιες δυνατότητες προστασίας τού παρέχει η νομοθεσία.

9 Εχουμε από πριν καταγράψει όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα της περιοχής όπου θα παραθερίσουμε (αστυνομία, λιμενικό, φαρμακείο, ιατρικό κέντρο, πρεσβεία - σε περίπτωση ταξιδιού στο εξωτερικό κ.λπ.).

10 Διατηρούμε, σε κάθε περίπτωση, την καλή μας διάθεση! Στο κάτω κάτω, διακοπές κάνουμε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φάκελος
Τουρισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Ταφόπλακες στο πράσινο από τον Δ. Αθηναίων
Φάκελος: Διακοπές
Το «σωσίβιο» του τουρίστα
Δημόσια κολυμβητήρια
Πισίνες της ανασφάλειας
Φυσιολάτρες
Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων
Ακτοπλοΐα
Αποκλεισμένοι στη Γαύδο
Τουρισμός
Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία
Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χαμένοι διάλογοι εμπλέκουν «ανθρώπους της Ντόρας»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινο φως» για τον αγωγό
ΚΕΔΚΕ
ΚΕΔΚΕ: Δώστε ονόματα για τη διαφθορά
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας
Άλλες ειδήσεις
300 φουσκωτά στη Χίο
Καλαμάτα στο... σκοτάδι
Χαλάζι σαν χιόνι