Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΒΟΥΝΟ ΑΝΤΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων

«Απέραντη ηρεμία. Ακούγοντας τον ήχο του ποταμού. Τη σχεδόν αθόρυβη κίνηση των δένδρων. Ολα τα στοιχεία της φύσης συγκεντρωμένα δηλώνουν διακριτικά την παρουσία τους. Κάτι που δεν μπορεί να σου προσφέρει η θάλασσα. Και ύστερα αρχίζει να βρέχει. Και όταν βραδιάζει βγαίνει το φεγγάρι. Και εγώ, που με την παρουσία μου συμμετέχω σε τούτη την απερίγραπτη ομορφιά και αρμονία, βρίσκομαι σε άλλη διάσταση, μακριά από την ένταση της καθημερινότητας στην πόλη».

Στην Αιθιοπία, σε σκηνές, περικυκλωμένοι από χιλιάδες μπαμπουίνους, αξέχαστη εμπειρία», μας λέει η Μαρία Δαμβακεράκη Στην Αιθιοπία, σε σκηνές, περικυκλωμένοι από χιλιάδες μπαμπουίνους, αξέχαστη εμπειρία», μας λέει η Μαρία Δαμβακεράκη Ετσι περιγράφει στην «Ε» η 57χρονη πωλήτρια Ιωάννα Μαστροπαναγιωτοπούλου το πώς αισθάνεται κάθε φορά που βρίσκεται σε κάποιο βουνό, κόντρα στη μόνιμη καλοκαιρινή συνήθεια που θέλει τις παραλίες πρωταθλήτριες των επιλογών μας. Εδώ και 15 χρόνια συμμετέχει σε εκδρομές με προορισμό ορεινά χωριά που «βρίσκονται στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο». Οταν ανεβαίνουν σε κάποια κορυφή του Ολύμπου, της Πίνδου ή του Πάρνωνα, μένουν σε καταφύγια ή σκηνές. «Μπορεί να μην έχουμε ανέσεις, αλλά τον καθαρό αέρα που αναπνέουμε και την ηρεμία που αισθανόμαστε δεν μπορεί να μας τα αναπληρώσει καμία ευκολία της πόλης», μας λέει η ίδια, η οποία είναι κάτοικος Πατησίων.

Λάτρης του βουνού -αν και γέννημα - θρέμμα νησιώτης και μόνιμος κάτοικος της Κέας -είναι και ο 60χρονος Τάσος Βουτυράς, συνταξιούχος του ΟΤΕ τα τελευταία τρία χρόνια: «Περπατάμε 10 χρόνια τώρα τα μονοπάτια του νησιού μας, που άλλα καταλήγουν σε κάποια παραλία, άλλα στο βουνό. Αναπνέουμε τον καθαρό αέρα, παρατηρούμε τα ίχνη που έχουν αφήσει οι κατσίκες και τα πρόβατα και αισθανόμαστε απλώς ευτυχισμένοι. Είμαστε μόνο 5 άτομα που περπατάμε συστηματικά και τίποτα δεν μας πτοεί, είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Αν βρέξει, όλο και κάποιο στάβλο ή μαντρί θα βρούμε να προστατευτούμε και αν δεν βρούμε, τι έγινε; Αγαπάμε τη βροχή», μας λέει.

«Ειναι το οξυγόνο μου»

Για την 70χρονη συνταξιούχο Μαρία Δαμβακεράκη, κάτοικο Ηλιούπολης, η περιπλάνηση στη φύση είναι το «οξυγόνο της. Είμαι υγιέστατη, έχω μεγάλες αντοχές και είμαι γεμάτη ενέργεια». Ταξιδεύει, εδώ και 20 χρόνια. «Εχω πάει σε τόπους όπου ο άνθρωπος δεν έχει επέμβει: Αφρική, Ασία, Παταγονία, Γη του Πυρρός, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιμαλάια, Αλάσκα, Ισλανδία. Στην Αιθιοπία, επί 16 μέρες, περπατούσαμε από το πρωί έως το απόγευμα, το βράδυ μέναμε σε σκηνές, περικυκλωμένοι από χιλιάδες μπαμπουίνους· αξέχαστη εμπειρία. Αλλη μια μοναδική εμπειρία ήταν στο χωριό Jasper στα σύνορα Καναδά - Αλάσκας. Νωρίς το πρωί βγήκα μόνη μου να περπατήσω στο χωριό και πήγα να πάρω μήλα από τα καφάσια των μανάβικων. Βλέπω ξαφνικά μπροστά μου μια θεόρατη αρκούδα, κοκάλωσα, έτρεμα ολόκληρη και όμως δεν μου έδωσε καμία σημασία. Πήρε τα μήλα, μου γύρισε την πλάτη και έφυγε».

Για τον 42χρονο Γιώργο Ρόκα, εκπαιδευτή ορειβασίας - οδηγό βουνού, η επαφή με τη φύση είναι τρόπος ζωής. Τα τελευταία 7 χρόνια, από Μάιο έως Οκτώβριο, είναι υπεύθυνος του ορειβατικού καταφυγίου Τύμφης της Πίνδου (το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.930 μ.): «Συνυπάρχω αρμονικότατα με τις αρκούδες και τους λύκους, ο άνθρωπος είναι επιθετικός απέναντι στα ζώα, όχι τα ζώα απέναντι στον άνθρωπο. Τους έξι μήνες που ζω εδώ νιώθω ήρεμος, χαλαρός. Οταν επιστρέφω τον Οκτώβριο στα Ιωάννινα αισθάνομαι πιεσμένος. Εδώ μπορεί να είμαστε απομονωμένοι, αλλά μας αρέσει, γιατί βρισκόμαστε σε ένα από τα λιγοστά μέρη σε όλο τον κόσμο όπου ο άνθρωπος δεν έχει βάλει το καταστρεπτικό του χέρι. Είμαστε τόσο απομονωμένοι, που πρέπει να περπατήσεις 1,5 - 2,5 ώρες για να βρεθείς σε σημείο όπου να μπορείς να βλέπεις τους ποταμούς Βοϊδομάτη και Αώο. Το καταφύγιο απέχει 60 χλμ. από το χωριό Μικρό Πάπιγκο και από κει 2 - 3 ώρες περπάτημα για να φτάσεις στα Ιωάννινα». Αναφερόμενος στη θάλασσα, λέει χαρακτηριστικά: «Μου προκαλεί αγανάκτηση η εμπορευματοποίηση της φύσης, που ακούστηκε να πληρώνει κανείς είσοδο για να κάνει μπάνιο. Μεγάλη κατάντια, οι παραλίες δεν είναι τσιφλίκι κανενός».

«Ανακαλύπτεις τον εαυτό σου»

Ο 46χρονος Γιώργος Κυριαζής, καθηγητής θρησκευτικών στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπλίου και στο Εσπερινό Λύκειο της πόλης, βρίσκεται συχνά στο βουνό Δίδυμο της Αργολίδας αλλά και στα βουνά της γειτονικής Αρκαδίας, αφού, όπως λέει, «μπορεί το βουνό να είναι το ίδιο, η εμπειρία όμως δεν είναι ποτέ η ίδια. Αλλοτε φυσάει, άλλοτε βρέχει, άλλοτε κάνει ζέστη. Ούτε η προσπάθεια που καταβάλλεις για να ανεβείς είναι πάντα η ίδια· κάθε φορά αποκτάς μεγαλύτερη οικειότητα με το περιβάλλον. Στο βουνό ανακαλύπτεις τον εαυτό σου, τις αντοχές σου, την υπομονή σου, την αποφασιστικότητά σου, τι μπορείς να νιώσεις. Οταν αισθάνομαι τη βροχή στο κορμί μου, νιώθω και εγώ κομμάτι της συνολικής δημιουργίας του κόσμου».

Παρότι πηγαίνει συνήθως μόνος του, μόνο μια φορά αισθάνθηκε να απειλείται: «Μου επιτέθηκε ένα τσοπανόσκυλο, γιατί ήταν εκπαιδευμένο από τον τσοπάνη, δεν έφταιγε το σκυλί. Συναντώ αλεπούδες, πουλιά, ποτέ δεν με έχουν πειράξει, ποτέ δεν έχουν τρέξει να κρυφτούν. Εντομα συνέχεια κάθονται για ώρα πάνω μου, δεν φοβούνται, γιατί καταλαβαίνουν τις διαθέσεις μου». *

Ιστοσελίδες για φυσιολάτρες:

* http://www.astrakarefuge.com

* http://www.atrapos.com

* http://www.keapaths.gr

* http://www.enfisi.gr

* http://www.cretanadventures.gr/gr/index-gr.html

* http://www.ecoaction.gr

* http://www.natureinaction.gr

* http://www.terrainmaps.gr

Ορειβατικοί σύλλογοι:

* http://www.aos.gr

* http://www.eosacharnon.gr

* http://www.eosh.gr

* http://ofon1936.blogspot.com

* http://sites.google.com/site/sfe19852

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Ταφόπλακες στο πράσινο από τον Δ. Αθηναίων
Φάκελος: Διακοπές
Το «σωσίβιο» του τουρίστα
Δημόσια κολυμβητήρια
Πισίνες της ανασφάλειας
Φυσιολάτρες
Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων
Ακτοπλοΐα
Αποκλεισμένοι στη Γαύδο
Τουρισμός
Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία
Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χαμένοι διάλογοι εμπλέκουν «ανθρώπους της Ντόρας»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινο φως» για τον αγωγό
ΚΕΔΚΕ
ΚΕΔΚΕ: Δώστε ονόματα για τη διαφθορά
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας
Άλλες ειδήσεις
300 φουσκωτά στη Χίο
Καλαμάτα στο... σκοτάδι
Χαλάζι σαν χιόνι