Έντυπη Έκδοση

Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»

«Μαζέψτε τα και ελάτε κάτω. Θα ακολουθήσει το επίσημο έγγραφο, που θα πιστοποιήσει την ανωτέρω ειλημμένη απόφαση».

Η εντολή αυτή της Διαπολιτισμικής Διεύθυνσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στην οποία προΐσταται η Θάλεια Δραγώνα, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα τηλεφωνικώς σε δασκάλους που υπηρετούν στα ελληνικά σχολεία της περιοχής Βάδης-Βιρτεμβέργης (Στουτγάρδης) και προκάλεσε αναστάτωση και ταραχή, τόσο στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Γονέων-Κηδεμόνων και τους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς.

«Η απόφαση της Αθήνας μάς αιφνιδίασε δυσάρεστα, ιδιαίτερα τώρα, σε χρονική στιγμή που στη Γερμανία είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι και αντικείμενο χλευασμού λόγω της δημοσιονομικής κρίσης. Αγωνιούμε για την πατρίδα. Πονάμε για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Γεννήθηκα στη Γερμανία πριν από 40 χρόνια και ποτέ δεν θυμάμαι οι Ελληνες να είχαν την αντιμετώπιση από τους Γερμανούς που έχουν σήμερα. Μας θεωρούν το μαύρο πρόβατο της Γερμανίας, της Ε.Ε., της δημοσιονομικής κρίσης».

Ετσι περιέγραψε μιλώντας στην «Ε» το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους Ελληνες, ο Γιώργος Καραγιώργος, ιδιοκτήτης μουσικής σχολής, επίσημα αναγνωρισμένης από το γερμανικό υπουργείο Παιδείας για τις σπουδές και τα πτυχία που παρέχει, εκφράζοντας παράλληλα απορία και αγανάκτηση για τη συγκεκριμένη ενέργεια της ΔΙΠΟΔΕ...

«Μας διακατέχει άγχος, δυσαρέσκεια, νευρικότητα και αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα, που επιδεικνύει το αθηνοκεντρικό υπουργείο Παιδείας και με την κατάσταση που δημιουργούν με το θέμα των ελληνικών σχολείων στη ευρύτερη περιοχή της Στουτγάρδης αλλά και ευρύτερα στα σχολεία της Ομογένειας» μας δήλωσαν από κοινού και οι Τάσος Σαλτσογλίδης, βιομηχανικός εργάτης, και Αθανάσιος Κήπας, μεταφραστής, πρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων της Γερμανίας. Στις φωνές τους, κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, διακρίνονταν αγωνία και πίκρα για τη στάση του υπουργείου Παιδείας: «Η Αθήνα μάς εμπαίζει. Η θέση του υπουργείου για το θέμα μας είναι ασαφής. Ζητάμε διάλογο και καθαρές θέσεις. Αντί αυτών, δεν κάνουν δηλώσεις, δεν υπογράφουν νομοσχέδια. Κωλυσιεργούν και αρέσκονται σε δαιδαλώδεις λύσεις, που αποπνέουν προχειρότητα. Λειτουργούν με προσχήματα. Πότε μας λένε ότι τα έγγραφα δεν τα έχει υπογράψει η κυρία υπουργός. Αλλοτε μας παραπέμπουν στην κυρία υφυπουργό, και από κοινού, τα γραφεία και των δύο, μας παραπέμπουν σε αναρμόδιους υφιστάμενους, υπηρεσιακούς παράγοντες και υπαλλήλους».

Τους ρώτησα σε τι καθεστώς λειτουργούν τα σχολεία που ανήκουν στην Ομοσπονδία.

«Στην Ομοσπονδία μας υπάγονται τα σχολεία της Βαυαρίας (Ντίσελντορφ), Βάδης-Βιρτεμβέργης (Στουτγάρδη) και Ρηνανίας-Βεστφαλίας (Μόναχο). Του Βερολίνου λειτουργούν αυτόνομα.

Εχουμε περίπτωση στα σχολεία του Αμβούργου, όπου οι δάσκαλοι είναι περισσότεροι από τους μαθητές, ενώ στα σχολεία της γειτονικής Βαυαρίας έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κακοδιαχείρισης μεταξύ των γραφείων της Εκπαίδευσης και της πρεσβείας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει σε εξέλιξη ΕΔΕ. Το γερμανικό κράτος επιδοτεί κάθε Ελληνα μαθητή με 300 ευρώ το χρόνο».

Μας λένε ότι «τα σχολεία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες· στα αμιγή, δηλαδή μέσα στο γερμανικό σχολείο διδάσκονται και ελληνικά και αντιστρόφως. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα σχολεία της Βαυαρίας, του Αμβούργου, της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και του Βερολίνου.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται τα σχολεία της δικής μας περιοχής (Βάδης-Βιρτεμβέργης). Είναι γερμανόφωνα στη βασική εκπαίδευση. Τα παρακολουθούν 3.440 παιδιά που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα ένα 8ωρο την εβδομάδα, τις απογευματινές ώρες. Στα σχολεία αυτά δεν επιδοτούνται οι μαθητές αλλά τους παρέχονται τα κτίρια και οι υλικοτεχνικές υποδομές (κομπιούτερ, εργαστηριακός εξοπλισμός, κ.λπ.). Οι σχετικές παροχές είναι υπό τη διαχείριση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που έχει άριστες σχέσεις με τις γερμανικές Αρχές».

Σήμερα πού βρίσκεστε;

«Τα σχολεία μας είναι τα μεγαλύτερα σε δυναμικό της Ομογένειας στον πλανήτη. Σ' αυτά διδάσκουν 175 δάσκαλοι. Η Αθήνα, θα αποσύρει 95-100 εξ αυτών. Μάλιστα, αντιτείνει πως δεν μπορεί να συντάξει και να ψηφίσει ξεχωριστό νόμο για την περιοχή της Στουτγάρδης, αλλά θα εκδώσει

ενιαίο νόμο για όλα τα ομογενειακά σχολεία. Η κ. υφυπουργός είχε προγραμματιστεί ότι θα επισκεπτόταν την Ομοσπονδία και τα σχολεία στις 19/6 για αυτοψία. Η επίσκεψη είχε κανονιστεί από τον γ.γ Απόδημου Ελληνισμού Κων. Τάτση. Ανέβαλε την επίσκεψη με φτηνο-προσχήματα. Οι κωλυσιεργίες, οι προχειρότητες και τα "τελεσίγραφα" εντείνουν τα προβλήματα με τους Γερμανούς, σε περίοδο που βιώνουμε την αποστροφή, τον ρατσισμό και τον χλευασμό τους. Οι δάσκαλοι βρίσκονται όμηροι μιας κατάστασης, για την οποία δεν ευθύνονται, σε ένα συντεταγμένο και οργανωμένο κράτος, όπως η Γερμανία. Εχουν υπογράψει συμβόλαια ενοικίασης σπιτιών, αυτοκινήτων, καθώς και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ κ.λπ. Είναι αδιανόητο για τους Γερμανούς να σηκωθεί κάποιος και να φύγει "σπάζοντας" συμβόλαια και αθετώντας υπογραφές. Εδώ συνηθίζεται να ειδοποιείς από 3-6 μήνες πριν την αποχώρηση. Ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα κόστη και τις ρήτρες των συμβολαίων;».

Τι ζητάτε;

«Πίστωση χρόνου, ώστε όλοι, Ομοσπονδία, γονείς, μαθητές και δάσκαλοι, να μπορέσουμε με ηρεμία να προετοιμαστούμε για το νέο καθεστώς λειτουργίας των σχολείων της Βάδης-Βιρτεμβέργης. Επίσης, ζητάμε εξαίρεση για την περιοχή μας και σοβαρότητα από το υπουργείο χωρίς μυστικοπάθεια και υπεκφυγές».

Ο δάσκαλος μουσικής Γ. Καραγιώργος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Χωρίς ελληνικά σχολεία στον τόπο μας, το πιθανότερο είναι η γλώσσα μας να βρεθεί σε κρίση. Μαζί μ' αυτή ο πολιτισμός μας, οι αξίες μας και τέλος η ταυτότητά μας. Απευθύνουμε έκκληση προς τους υπεύθυνους να βρεθεί με δημιουργικό διάλογο εφικτή λύση στο αίτημά μας. Το μέλλον των παιδιών μας είναι πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών του ελληνικού κράτους: αν τελικά θα ονομάζονται Ελληνόπουλα ή αν θα προσφωνούνται λαζογερμανοί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Ταφόπλακες στο πράσινο από τον Δ. Αθηναίων
Φάκελος: Διακοπές
Το «σωσίβιο» του τουρίστα
Δημόσια κολυμβητήρια
Πισίνες της ανασφάλειας
Φυσιολάτρες
Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων
Ακτοπλοΐα
Αποκλεισμένοι στη Γαύδο
Τουρισμός
Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία
Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χαμένοι διάλογοι εμπλέκουν «ανθρώπους της Ντόρας»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινο φως» για τον αγωγό
ΚΕΔΚΕ
ΚΕΔΚΕ: Δώστε ονόματα για τη διαφθορά
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας
Άλλες ειδήσεις
300 φουσκωτά στη Χίο
Καλαμάτα στο... σκοτάδι
Χαλάζι σαν χιόνι