Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

«Πράσινο φως» για τον αγωγό

Επτά στους δέκα ελληνικούς υδροβιότοπους, που χαρακτηρίζονται διεθνούς σημασίας και περιλαμβάνονται στη σύμβαση Ραμσάρ, βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» λόγω των ανεπαρκών μέτρων προστασίας, αποδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, κινδυνεύει να έχει την ίδια τύχη και όγδοος, αυτός στο Δέλτα του Εβρου.

Το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που θέτει από τη Δευτέρα σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποσαφηνίζει τις διαδικασίες για την οριοθέτηση, την προστασία και τους όρους των επεμβάσεων σε προστατευόμενες περιοχές, που πλέον διαβαθμίζονται σε πέντε κατηγορίες (περιοχές απόλυτης προστασίας, περιοχές προστασίας της φύσης, φυσικά πάρκα, προστατευόμενα τοπία και καταφύγια της άγριας φύσης). Με βάση την κοινοτική οδηγία, στις περιοχές του δικτύου Natura απαγορεύεται η εγκατάσταση ιδιαιτέρως επικίνδυνων βιομηχανιών με πρόβλεψη να χορηγείται άδεια για επενδύσεις με ενδεχομένως επιβλαβείς δραστηριότητες για λόγους εθνικής σημασίας και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος για την εθνική οικονομία. Η διάταξη αυτή ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που διέρχεται από προστατευόμενες περιοχές, ενώ δεν αφορά την εξαγγελία για τον Αστακό που βρίσκεται σε οριοθετημένη βιομηχανική περιοχή.

Υπάρχουν μέτρα προστασίας των ενδημικών ειδών -ιδιαίτερα τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας- ενώ οι μικροί παράκτιοι υδροβιότοποι, με έκταση έως 30 στρέμματα, υπάγονται στις διατάξεις του αιγιαλού.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο, που έρχεται με καθυστέρηση 24 ετών μετά την πρόβλεψη του νόμου Τρίτση, φιλοδοξεί να καλύψει το θεσμικό έλλειμμα στην προστασία της άγριας ζωής, για την οποία η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η Ελλάδα δεν διαθέτει πολιτική για την προστασία της βιοποικιλότητας, παρά το γεγονός ότι είναι από τις πλουσιότερες σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και αναφέρει χαρακτηριστικά:

* Στο 31% των ελληνικών οικοτόπων στη χώρα μας δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία.

* Το 80% των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων που προστατεύονται από την κοινοτική οδηγία βρίσκονται σε μη επαρκή κατάσταση.

* Το 65% των χερσαίων ειδών και το 62% όλων των ειδών που εμπίπτουν στις διατάξεις της οδηγίας είναι στην πραγματικότητα χωρίς προστασία.

* Αγνωστη η προστασία σε όλα τα ορθόποδα, ενώ στα θηλαστικά η έλλειψη μέτρων είναι διαπιστωμένη για το 70% των ζώων αυτής της κατηγορίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε από τον Μάιο στη συγκρότηση της εθνικής επιτροπής «Φύση 2000», που είχε ουσιαστικά καταργηθεί τα έξι τελευταία χρόνια, η οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο στην καταγραφή των προστατευόμενων περιοχών και την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Περιβάλλον & οικολογία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Ταφόπλακες στο πράσινο από τον Δ. Αθηναίων
Φάκελος: Διακοπές
Το «σωσίβιο» του τουρίστα
Δημόσια κολυμβητήρια
Πισίνες της ανασφάλειας
Φυσιολάτρες
Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων
Ακτοπλοΐα
Αποκλεισμένοι στη Γαύδο
Τουρισμός
Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία
Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χαμένοι διάλογοι εμπλέκουν «ανθρώπους της Ντόρας»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινο φως» για τον αγωγό
ΚΕΔΚΕ
ΚΕΔΚΕ: Δώστε ονόματα για τη διαφθορά
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας
Άλλες ειδήσεις
300 φουσκωτά στη Χίο
Καλαμάτα στο... σκοτάδι
Χαλάζι σαν χιόνι