Έντυπη Έκδοση

ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας

Ανατρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας το σημερινό καθεστώς που προβλέπει ότι για την ίδρυση ναών και ευκτηρίων οίκων απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Δ' τμήματος του ΣτΕ, η απαίτηση να υπάρχει διοικητική άδεια για την ίδρυση και λειτουργία ναών και ευκτηρίων οίκων, εμποδίζει προληπτικώς την ελευθερία της λατρείας, ενώ τόσο το Σύνταγμα όσο και η ΕΣΔΑ αποκλείουν κάθε προληπτικό έλεγχο. Αρκεί βέβαια οι θρησκευτικοί αυτοί χώροι να ανεγείρονται σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανόνες.

Σημειώνεται ότι ο Αρειος Πάγος έχει εκδώσει αντίθετη απόφαση με την οποία έχει κρίνει ότι η άσκηση της λατρείας υπόκειται σε περιορισμούς που επιβάλλονται από τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκε το ζήτημα, υιοθετήσει την κρίση του Τμήματος, τότε η υπόθεση θα οδηγηθεί προς οριστική επίλυση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην απόφασή τους (υπ' αριθμ. 2188/2010), οι δικαστές τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματικός ο νομος 1363/1938 που καθορίζει τις προϋποθέσεις ανέγερσης ναών και συγκεκριμένα παραβιάζει το άρθρο 13 που καθιερώνει τη θρησκευτική ελευθερία. Και αυτό διότι η επιβαλλόμενη προϋπόθεση της άδειας είναι ασυμβίβαστη προς τη συνταγματική επιταγή της ανεμπόδιστης άσκησης της λατρείας.

Η υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ αφορά τη λειτουργία ευκτηρίου οίκου των χριστιανών μαρτύρων του Ιεχωβά Μακεδονίας-Θράκης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Το πράσινο φως για τη λειτουργία του είχε ανάψει με απόφασή του τον Φεβρουάριο του 1999 ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, αλλά με προσφυγή στη Δικαιοσύνη η Ιερά Μητρόπολη Κασσάνδρας και εφημέριος της Μητρόπολης ζητούν την ακύρωσή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Ταφόπλακες στο πράσινο από τον Δ. Αθηναίων
Φάκελος: Διακοπές
Το «σωσίβιο» του τουρίστα
Δημόσια κολυμβητήρια
Πισίνες της ανασφάλειας
Φυσιολάτρες
Επιμένουν οι ωραίοι των ορέων
Ακτοπλοΐα
Αποκλεισμένοι στη Γαύδο
Τουρισμός
Χαλκιδική: Τουριστική... ανάσα από Ρωσία
Υπουργείο Παιδείας
Κλείνουν σχολεία της ομογένειας
Εκπαιδευτικοί: «Δυσαρέσκεια, αγανάκτηση με την κλασική ελληνική προχειρότητα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χαμένοι διάλογοι εμπλέκουν «ανθρώπους της Ντόρας»
Υπουργείο Περιβάλλοντος
«Πράσινο φως» για τον αγωγό
ΚΕΔΚΕ
ΚΕΔΚΕ: Δώστε ονόματα για τη διαφθορά
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΣτΕ: απόφαση αλλάζει το καθεστώς χορήγησης αδειών για χώρους λατρείας
Άλλες ειδήσεις
300 φουσκωτά στη Χίο
Καλαμάτα στο... σκοτάδι
Χαλάζι σαν χιόνι