Έντυπη Έκδοση

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο ξεσηκωμός των πρυτάνεων

Καθηγητές και πρυτάνεις μιλούν για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Σφοδρή αντίδραση των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προκαλεί η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων.

Πλήρες θέμα...

 • Εκπαίδευση

  • Αναζητείται το... γνήσιο προσχέδιο
   Πανικός επικράτησε στο υπουργείο Παιδείας, όταν διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένες ιστοσελίδες υπήρχαν προσχέδια του νομοσχεδίου, τα οποία περιελάμβαναν ακόμη και συμβολικά δίδακτρα για τους φοιτητές που δεν θα ολοκλήρωναν στον κανονικό χρόνο τις σπουδές τους.
 • Διαδηλώσεις

  • ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ, ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ Δέκα χρόνια «φαγούρα» για την καταστολή διαδηλώσεων
   Στα χνάρια των Μ. Χρυσοχοΐδη, Β. Πολύδωρα και Π. Παυλόπουλου ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που ετοιμάζει τις δικές του «ρυθμίσεις» για τις κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα Για τον τρόπο διάλυσης των συγκεντρώσεων κάθε υπουργός Δημόσιας Τάξης έβαζε και το δικό του λιθαράκι στην αύξηση της αστυνομικής βίας.§Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης.§Από το 2001 έχουν συνταχθεί τρία διαφορετικά νομοσχέδια για τις πορείες. Μια από τις πρώτες ενέργειες του νέου δημάρχου της Αθήνας ήταν να συγκροτήσει ομάδα νομικών για τη «ρύθμιση» των διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας.
 • Υπουργείο Περιβάλλοντος

  • ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ «ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Τα νέα σενάρια για τα αυθαίρετα
   Αυξημένες εισφορές αναμένεται να επιβληθούν σε όσους έχουν χτίσει σε δασικές ή καταπατημένες εκτάσεις Οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν για την Πεντέλη έδειξαν ότι τα δύο τρίτα των αυθαιρέτων βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες περιοχές. Ως το φθινόπωρο, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος προβλέπεται να παρουσιάσει την πρόταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που, σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.
 • Εφαρμοστικός νόμος

  • ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Γη και ύδωρ στους μεγαλοεπενδυτές
   Μπροστά στις πολεοδομικές ρυθμίσεις του εφαρμοστικού νόμου το fast track φαντάζει... αγγελούδι.
 • ΙΓΜΕ

  • Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ Κατολίσθηση στο ΙΓΜΕ
   Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, με την υποβάθμιση του ιδρύματος, ο τομέας των μεταλλευτικών ερευνών παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα Το σύγχρονο κτίριο που στεγάζει το ΙΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό Ακριβώς στους πρόποδες της Πάρνηθας, στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού χωριού, στεγάζεται ο μεγαλύτερος φορέας γεωλογικών μελετών και έρευνας της χώρας.
 • Πυρκαγιές

  • ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Στο έλεος των ανέμων τα δάση, λόγω μεσοπρόθεσμου
   Η δασική υπηρεσία, η μοναδική με τεχνογνωσία στην πρόληψη πυρκαγιών, έχει ανεπαρκείς πόρους και προσωπικό «Κανείς δεν φεύγει από τη φωτιά επειδή τελειώνουν οι υπερωρίες που δικαιούται» τονίζουν με παράπονο οι συμβασιούχοι. Μόνο ικανοποίηση δεν μπορεί να αισθανθεί κανείς, αναζητώντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα κονδύλια, που διατίθενται φέτος, για έργα αντιπυρικής προστασίας.
  • Απλήρωτοι στις φλόγες
   Πολλοί εποχικοί δασοπυροσβέστες έχουν λαμβάνειν οδοιπορικά και υπερωρίες από το περσινό καλοκαίρι Σε ετοιμότητα να σβήσουν πυρκαγιές αλλά και να κατεβούν στους δρόμους είναι ένα ακόμα καλοκαίρι οι εποχικοί πυροσβέστες.
  • Δασοπυρόσβεση με προσευχές
   Με προσευχές και μεμονωμένες εκρήξεις φιλότιμου οι επικεφαλής του φετινού αντιπυρικού σχεδιασμού ελπίζουν να αντεπεξέλθουν στην πιο δύσκολη συγκυρία που αντιμετώπισε ο πυροσβεστικός μηχανισμός.
 • Συνέντευξη: Κόνι Χεντεγκάαρντ

  • ΚΟΝΙ ΧΕΝΤΕΓΚΑΑΡΝΤ (Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα) «Η Ελλάδα καθυστερεί»
   «Πρέπει να μειώσουμε στην Ευρώπη τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%-95% ώς τα μέσα του αιώνα» λέει η επίτροπος. Πολύ αργή πρόοδο της Ελλάδας στο ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και υπερβολικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης ως προτιμητέας μεθόδου επεξεργασίας απορριμμάτων, διαπιστώνει η επίτροπος, αρμόδια για τη Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χεντεγκάαρντ. Τονίζει επίσης ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αποφεύγει όμως να σχολιάσει (καθώς κάτι τέτοιο «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της») τον τρόπο με τον οποίο μετρούν οι ελληνικές βιομηχανίες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται από τις εγκαταστάσεις τους.
 • Ολυμπιακή

  • ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΤΗΣ Ο.Α. ΣΤΗΝ ΥΠΑ Συνταξιούχοι πιλότοι διεκδικούν μετάταξη!
   Εδώ και μήνες η μία υπηρεσία πετάει το «μπαλάκι» στην άλλη, ενώ το ΙΚΑ αδυνατεί να απαντήσει ποιοι συνταξιοδοτήθηκαν, επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα Με βάση το νόμο Χατζηδάκη οι εργαζόμενοι της παλιάς Ο.Α. μπορούν να αναστείλουν τη συνταξιοδότησή τους και να μεταταγούν στο Δημόσιο, διότι θεωρούνται απολυμένοι! Ενάμιση χρόνο μετά το λουκέτο στην παλιά Ολυμπιακή, τρία υπουργεία και τουλάχιστον άλλοι τρεις δημόσιοι φορείς δεν μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν τους πιλότους.
 • Υπουργείο Υγείας

  • ΚΟΝΤΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Μετακομίζουν και... χωρίζουν!
   Ενώ ο υπουργός δείχνει αποφασισμένος να μεταφερθεί στο Μαρούσι, οι 1.000 υπάλληλοι των κεντρικών υπηρεσιών αρνούνται να φύγουν, επικαλούμενοι το τεράστιο κόστος μεταφοράς, καθώς και προβλήματα που παρουσιάζει το νέο κτίριο Το Νοέμβριο αναμένεται τελικά να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας από την Ομόνοια στα βόρεια προάστια, στο νέο σύγχρονο κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας όπου το 2004 βρισκόταν το Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποιοι θα μεταφερθούν; Οπως φαίνεται μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος και το επιτελείο του, καθώς και ορισμένοι φορείς του υπουργείου Υγείας.
 • Ανθρώπων έργα & ημέρες

  • ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑ «Μας συνέβη ό,τι και στο Περλ Χάρμπορ»
   Μια συζήτηση με τους αδελφούς Κατσιμίχα, υπό όρους και με όρια, που τελικά ξεφεύγει και από τα δύο «Είμαστε συνηθισμένοι με τη μοναξιά. Δεν γράφεται αλλιώς ένας στίχος ή ένα τραγούδι», λέει ο Πάνος. Μιλούν για την κρίση, την αγανάκτηση, τη μοναξιά, το «Ριτάκι», τους πραγματικούς φίλους, την πλατεία, τη μουσική.