Έντυπη Έκδοση

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αυτοκαθαριζόμενα καινοτόμα υλικά

Μια μικρή εταιρεία αξιοποιεί τις δυνατότητες της νανοτεχνολογίας, για να προστατεύσει τις «καθημερινές» επιφάνειες

Η επικάλυψη κεραμικών πλακιδίων με τα ειδικά προϊόντα νανοτεχνολογίας της εταιρείας NanoPhos όχι μόνο τα προφυλάσσει από βακτήρια και ακαθαρσίες, αλλά μπορεί να διαλύει μέσα σε λίγη ώρα ακόμα και «δύσκολους» λεκέδες μελάνης, όταν πέσουν επάνω τους.
Πώς θα σας φαινόταν αν τα παράθυρά σας έμεναν μονίμως καθαρά ασχέτως καιρικών συνθηκών, αν τα πλακάκια στο μπάνιο διέλυαν συμμαχώντας με το φως του ήλιου κάθε λεκέ ή εστία μικροβίων κι αν το χρώμα με το οποίο βάψατε το σπίτι σας μείωνε (κατά πολλούς βαθμούς!) τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, επιτρέποντάς σας να ελαττώσετε τον χρόνο λειτουργίας του κλιματιστικού, άρα και το κόστος του ρεύματος;

Πλήρες θέμα...

 • Διάστημα

  • ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ NASA ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΦΗ ΖΩΗΣ Νερό σε ένα φεγγάρι του Κρόνου
   Αυξάνονται τα στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη ύδατος κάτω από την επιφάνεια του Εγκέλαδου, έκτου μεγαλύτερου σε μέγεθος δορυφόρου του γιγάντιου πλανήτη Κάποιοι επιστήμονες ελπίζουν πως οι χαρακτηριστικές στήλες παγωμένου ατμού που εκτοξεύουν πίδακες από την επιφάνεια του Εγκέλαδου και δημιουργούν τα χαρακτηριστικά «λοφία» του τροφοδοτούνται από μια υπόγεια υδάτινη πηγή. Αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι έγκυρες, σημαίνει πως ο Εγκέλαδος (το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου) θα μπορούσε να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.
 • Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

  • Χωρίς το άγχος της μπαταρίας
   Η τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων εξελίσσεται βελτιώνοντας την αυτονομία τους Ανοίγοντας τον κλιματισμό σε ένα μοντέρνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και βλέποντας την μπαταρία να πέφτει γρήγορα, κάποιος μπορεί να καταλάβει τι είναι το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας». Ομως μια ανάλυση των πραγματικών αποστάσεων που διανύουν οι οδηγοί δείχνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Τι νέα από τον ωκεανό;
   Οχι μόνο η ατμόσφαιρα, αλλά και το θαλάσσιο οικοσύστημα απειλείται εξαιτίας των αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας. Η επιπλέον ποσότητα C02, που απορροφάται από τους ωκεανούς, αυξάνει την οξύτητα του νερού κι αυτό επιφέρει αρνητικότατες συνέπειες στη χημεία τους και κατ' επέκτασιν στην αλιεία.