Έντυπη Έκδοση

Φόροι και εισφορές το 52,3% του μεικτού μισθού ενός μέσου εργαζόμενου

Ιδού το χάλι του κυρ-Μιχάλη

Του μισθωτού που κατατάσσεται στους 626.000 πλουσιότερους Ελληνες! * Χρειάστηκαν και 13 χαράτσια που επιβλήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες

Μια δαπάνη 150 ευρώ την εβδομάδα (7.800 τον χρόνο) σε σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα αναλύεται ως εξής: Το 70% υπόκειται σε ΦΠΑ 23% και σε 13% το υπόλοιπο. Επομένως, από τα 7.800 ευρώ τα 1.560 πηγαίνουν στο κράτος!
Είναι ένας από τους μισθωτούς που καλούνται άλλη μία φορά να πληρώσουν τα σπασμένα. Ακολουθώντας τον βήμα βήμα από τη στιγμή που θα πάρει το μισθό του μέχρι την ώρα που θα τον ξοδέψει, αποδεικνύεται ότι πάνω από τα μισά του χρήματα καταλήγουν στα ταμεία της εφορίας.

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Φορολογία

  • Τα δεκατρία νέα χαράτσια
   Για να φτάσει ο κ. Μιχάλης στο σημείο να πληρώνει το 52,3% του μεικτού μισθού του σε φόρους και εισφορές, χρειάστηκε να επιβληθούν 13 νέα χαράτσια, τα περισσότερα μέσα στο τελευταίο 12μηνο. Να ποια είναι αυτά:
  • Η ακτινογραφία των 5,655 εκατ. φορολογικών δηλώσεων
   Ο κυρ-Μιχάλης είναι ένας από τους 5,655 εκατ. Ελληνες που υποβάλλουν δήλωση. Ανήκει στους λιγότερους που θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης. Ναι, μειοψηφία είναι αυτοί που δηλώνουν ότι ζουν με περισσότερα από 12.000 ευρώ ετησίως. Ιδού τι προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων.
 • Αποκρατικοποιήσεις

  • Ξεπουλάμε και ό,τι μαζέψουμε!
   Οποιος έχει ανάγκη ξεπουλά... όσο όσο. Αυτό φαίνεται ότι κάνει και η Ελλάδα, με το νέο πανίσχυρο ταμείο, όπως παραδέχθηκε προ ημερών ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Ανταγωνιστικότητας Χ. Παμπούκης από το βήμα της Βουλής, καθώς μίλησε για κίνδυνο τεμαχισμού του Ελληνικού αν ενταχθεί στο περίφημο ταμείο και δεν αξιοποιηθει αυτόνομα.
 • Κυβέρνηση

  • ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τα στοιχήματα μετά το μεσοπρόθεσμο
   Ο Γ. Παπανδρέου ελπίζει σε συμφωνία των Ευρωπαίων για το «Μνημόνιο 2» και επιμένει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο «Να στήσουμε τη χώρα όρθια, καθημαγμένη, αλλά όρθια». Σ' αυτή τη φράση κορυφαίου υπουργού, αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, συνοψίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης.
  • ΔΗΛΩΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» Ευ. Βενιζέλος: Εικονική η έλλειψη συναίνεσης
   Παρά τη μετωπική αντιπαράθεση Παπανδρέου - Σαμαρά στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το μεσοπρόθεσμο, η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση.
 • Οικονομική κρίση

  • ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΚ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μέσα σε δύο χρόνια χάσαμε εισοδήματα 75 δισεκατομμυρίων
   Εισπρακτικά μέτρα, χαμένοι μισθοί λόγω απολύσεων και κοινοτικά κονδύλια ξεχασμένα στα συρτάρια είναι μερικοί από τους λόγους που γίναμε φτωχότεροι Οι Ελληνες αντιμετώπισαν και την ακρίβεια που, παρά την ύφεση, ήταν παρούσα λόγω των φόρων κατανάλωσης και της αδυναμίας του κράτους να βελτιώσει τον ανταγωνισμό. Αφαίμαξη 75 δισ. ευρώ δέχθηκε η οικονομία και κατ' επέκταση οι έλληνες πολίτες μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
  • Να ξεχάσουμε την Ελλάδα που ξέραμε
   Ακόμη και με το καλύτερο σενάριο, η κοινωνία θα βρεθεί σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση ύφεσης και ανεργίας Οι επόμενοι μήνες θα αλλάξουν την Ελλάδα που ξέραμε. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αυτό της άμεσης σύναψης νέου δανείου με ευνοϊκό επιτόκιο μαζί με την πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων που θεσπίστηκαν, η κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρη για το σύγχρονο ελληνικό κράτος ύφεση και ανεργία, αλλά και με νέο κύκλο παρεμβάσεων που αλλάζουν το τοπίο σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, σύνταξη, εργασιακό καθεστώς συν το πωλητήριο 50 δισ. ευρώ στην περιουσία του Δημοσίου.
 • Νέο πακέτο βοήθειας

  • ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ 190 ΔΙΣ. Νέο πακέτο, νέο μνημόνιο
   Οι γερμανικές τράπεζες συζητούν την «παραλλαγή» του γαλλικού σχεδίου και στα ομόλογά τους που λήγουν το 2020 Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστή την πρόθεση των γερμανικών τραπεζών να συμμετέχουν στο σχέδιο. Ενα νέο μνημόνιο το οποίο θα ενσωματώνει τα υπόλοιπα 55 δισ. ευρώ του πρώτου και αυτά του νέου πακέτου βοήθειας, τα οποία υπολογίζονται σε 80-85 δισ. ευρώ, θα κληθεί να υπογράψει η χώρα μας το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο.
 • Αποκρατικοποιήσεις - ΕΣΠΑ

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ Τώρα θα εισάγουμε και τεχνοκράτες
   Ξένοι ειδικοί θα μετέχουν στον φορέα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ know-how θα χρειαστούμε και για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων Γ. Παπανδρέου και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δίνουν τα χέρια για τη συνέχεια. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι χρειάζεται ειδικούς της Ε.Ε. για την αξιοποίηση της βοήθειας. Μεταφορά know-how από χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να αναμορφωθεί το ελληνικό κράτος, ζητάει η κυβέρνηση. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της, δίχως βοήθεια» επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας ότι θα ζητηθεί η συνδρομή ειδικών προκειμένου να μεταφερθεί τεχνογνωσία για το πώς λειτουργούν τομείς αιχμής στις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
 • Eurogroup

  • Η ώρα της 5ης δόσης
   Διαβεβαιώσεις για την εκταμίευση των 12 δισ. έδωσε την Παρασκευή ο Ολι Ρεν. Ψήφο εμπιστοσύνης για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, διαβεβαιώνοντας ότι η σχετική συμφωνία θα υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
 • ΠΑΣΟΚ

  • «Παραπολιτικές αηδίες τα περί νέου κόμματος»
   Ο Αλ. Παπαδόπουλος με δήλωσή του στην «Κ.Ε.» βάζει τέλος στη φιλολογία περί δημιουργίας νέου, εκσυγχρονιστικού πολιτικού σχήματος Εκτός τρέχουσας πολιτικής βρίσκεται ο Α. Παπαδόπουλος εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο το όνομά του δεν φεύγει από την επικαιρότητα. Ελάχιστες ήταν οι δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, αλλά από διάφορες πλευρές προτείνεται ν' αναλάβει υπεύθυνο ρόλο.
  • ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Πασόκοι αλλά αγανακτισμένοι
   Δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου εντός του ΠΑΣΟΚ επιχειρείται να δημιουργηθεί συντονισμένα εδώ και λίγο καιρό από μη κυβερνητικά στελέχη, στην πλειοψηφία τους νέοι, που διαφώνησαν εξαρχής με την πολιτική της κυβέρνησης και των μνημονίων.
 • Βουλή

  • ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Επιχείρηση «155»
   Ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύτηκαν για να μεταπείσουν τους διαφωνούντες λίγο πριν από τις ψηφοφορίες Ο βουλευτής Κοζάνης Αλ. Αθανασιάδης πείσθηκε να ψηφίσει «ναι» στο γραφείο του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, λίγο πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού θρίλερ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, που ψηφίστηκαν, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, με μια μόνο «πράσινη» διαρροή, στο μεσοπρόθεσμο.
 • Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

  • Πολλές απουσίες στη Σοσιαλιστική Διεθνή
   Δύο μέρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ο Γ. Παπανδρέου, ανακουφισμένος, κήρυξε προχθές την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συνδυάσουν μίνι διακοπές δίπλα στη θάλασσα με πολιτικό προβληματισμό.
 • Άρθρο της Λούκας Κατσέλη

  • Λ. Κατσέλη: Να απαντήσουν αν το χρέος είναι βιώσιμο
   Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής 2012-2015 υπερψηφίστηκε τελικά την προηγούμενη Τετάρτη από 155 βουλευτές, μετά από μια επίπονη συζήτηση για το αν η ψήφισή του αποτελεί «σωστική» ή «βλαπτική» κίνηση για την οικονομία και τη χώρα.
 • Συνέντευξη: Ελσα Παπαδημητρίου

  • ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Να βλέπουμε τα προβλήματα, όχι τα γκάλοπ»
   Πέρυσι τον Μάιο, στην ψηφοφορία για το μνημόνιο, η Ελσα Παπαδημητρίου είχε κάνει την έκπληξη. Ενώ στη Ν.Δ. την είχαν σίγουρη πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ακολουθώντας την Ντόρα Μπακογιάννη, η βουλευτής Αργολίδας ακολούθησε την επίσημη κομματική γραμμή.
 • Συνέντευξη: Παναγιώτης Κουρουμπλής

  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ «Με έπεισε για το όχι η κόρη μου»
   Ενα μήνυμα από την κόρη του, που έλαβε μισή ώρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και του ζητούσε να μην απογοητεύσει τους νέους, ήταν αυτό που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο για να πάρει την απόφαση που στην ουσία είχε λάβει από καιρό.
 • Συνέντευξη: Φρανσουά Μορέν

  • ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΟΡΕΝ (Οικονομολόγος) «Τα κράτη να ελέγξουν τις αγορές»
   Τον πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, με παράλληλη κατάργηση των παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων, προτείνει ως λύση στην κρίση ο Φρανσουά Μορέν, χαρακτηρίζοντας τους «αγανακτισμένους» καταλύτη μιας παγκόσμιας πολιτικής απάντησης. Διετέλεσε μέλος του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης και είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Toulouse-Ι.
 • Αριστερά

  • Μανιφέστο για συγκρότηση αντιμνημονιακού μετώπου
   Πρωτοβουλία στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με Συνασπισμό, κινήματα και «πλατείες» Εντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της αριστεράς -πλην του ΚΚΕ- οι οποίες αναμένεται να επιταχυνθούν μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
 • Νέα Δημοκρατία

  • ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ Διπλός πονοκέφαλος για τον Σαμαρά
   Σε εκλογική ετοιμότητα θα βρίσκεται όλο το καλοκαίρι η Νέα Δημοκρατία. Προβληματισμός για τη γραμμή που θα κρατήσει το κόμμα στο θέμα της αλλαγής του φορολογικού συστήματος Ο Α. Σαμαράς σε οικογενειακή φωτογραφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την Α. Μέρκελ, τον Β. Μαρτένς, τον Χ. Μ. Μπαρόζο και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στην πρώτη γραμμή. Οι πιέσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. για συναίνεση στα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο συνεχίζονται αμείωτες από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής δεξιάς. Η Ν.Δ. διαγράφει από τον θερινό προγραμματισμό της τις διακοπές. Από την περασμένη Πέμπτη, μετά και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε σε εκλογική ετοιμότητα. Ο Α. Σαμαράς έχει εισηγήσεις για περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Αν μπορούσε, θα περιόδευε και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου το πολιτικό κλίμα εξακολουθεί να είναι βαρύ.
  • Πρόβες για τα γαλάζια ψηφοδέλτια
   Ποια ονόματα παίζουν σε κάθε περιφέρεια Οι συζητήσεις για τα ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει στη Συγγρού και, μέσα στον Ιούλιο, οι επιτελείς της Ν.Δ. θα κάνουν το πρώτο «γενικό κοσκίνισμα» των «γαλάζιων πολιτευτών», εκτιμώντας ότι ο εκλογικός ορίζοντας είναι κοντά.
 • Χημικό αμόκ

  • ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΑΜΟΚ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ Η ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΦΟΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η πλατεία ανασαίνει, ελπίζει, οργανώνεται
   Οι «αγανακτισμένοι» αγανάκτησαν περισσότερο από τα ασφυξιογόνα και κατέλαβαν ξανά την πλατεία Οι «αγανακτισμένοι» δεν έχουν σκοπό να αφήσουν ατιμώρητη την ανεξέλεγκτη κρατική καταστολή! Παρά την αστυνομική θηριωδία, οι αγανακτισμένοι επιμένουν στα καθημερινά ραντεβού τους και στις συνελεύσεις.
  • Στο εδώλιο η ΕΛ.ΑΣ.
   Για αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, υπερβολική βία και σχέσεις με παρακράτος.
  • Παπουτσής: «Ευθύνονται οι ταραξίες»
   Μια από τις πιο σκληρές επιχειρησιακές τακτικές, με γενικευμένη επιθετική συμπεριφορά έναντι όλων εφάρμοσε η αστυνομία στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου.
  • Τα φονικά δακρυγόνα εισάγονται με έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
   Τα δακρυγόνα με τα οποία η ελληνική αστυνομία έπνιξε τις διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας πουλήθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση έπειτα από έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΖΗΣΑΝ ΣΚΗΝΕΣ ΘΡΙΛΕΡ Τα ιατρεία έμοιαζαν με εμπόλεμη ζώνη
   Επτακόσιους διαδηλωτές εξέτασαν οι γιατροί στο σταθμό του μετρό. Οι περισσότεροι με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και συμπτώματα ασφυξίας Το πρόχειρο ιατρείο του μετρό είχε πολλή δουλειά την Τρίτη και την Τετάρτη, αφού οι εθελοντές δεν προλάβαιναν να μεταφέρουν τραυματίες. Την ημέρα της απόλυτης βίας το ιατρείο που είχε στηθεί στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έφερνε στο νου σκηνές από πολεμικές ταινίες.
 • Κυπριακό

  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο ΟΗΕ ΠΙΕΖΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Οδικός χάρτης για λύση έως το 2012
   Μπαν Κι Μουν, Χριστόφιας και Ερογλου κάθονται ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη στη Γενεύη Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου. Ως την τελευταία ευκαιρία για να «ξεπαγώσει» η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό επιχειρούν να παρουσιάσουν τα Ηνωμένα Εθνη την τριμερή συνάντηση στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου στην οποία ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, θα πιέσει για την αποδοχή ενός οδικού χάρτη με σκοπό οι δυο κοινότητες να καταλήξουν σε μια συμφωνία το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2012.
 • Υπόθεση των υποβρυχίων

 • Άλλες ειδήσεις

  • Ηλεκτρονική γκάφα Βενιζέλου-Παπουτσή
   Οταν τα μεγαλοστελέχη του πολιτικού συστήματος πληροφορήθηκαν πως υπάρχει στο Διαδίκτυο κάτι που λέγεται Twitter, πρέπει να νόμιζαν ότι είναι κάτι σαν ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων για να αναρτούν δελτία τύπου και να κάνουν το λαό να σαστίζει και να τους προσκυνά.