Έντυπη Έκδοση

Πενήντα χρόνια ΚΘΒΕ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ να συναντηθούν στην ίδια σκηνή ο Οιδίποδας, ο Προμηθέας, η Κασσάνδρα, η Εκάβη, ο Ετεοκλής, ο Αίαντας, η Ελένη, η Μυρίνη, ο Πλούτος και ο Κύκλωπας;

Είναι όλοι τους ήρωες του αρχαίου δράματος και προσκεκλημένοι της μνήμης που πυροδοτεί μια παράσταση φόρος-τιμής. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζει την Παρασκευή και το Σάββατο τη συμπλήρωση μισού αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας μ' ένα θεατρικό οδοιπορικό, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος που δόθηκαν στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο.

Τα «Μικρά Διονύσια» -η 641η παραγωγή του ΚΘΒΕ- επιχειρούν ένα ταξίδι στην καρδιά έργων που σκηνοθέτησαν σημαντικά πρόσωπα της μεταπολεμικής ιστορίας του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1961 μέχρι σήμερα, όπως των Σωκράτη Καραντινού, Σπύρου Ευαγγελάτου, Μίνου Βολανάκη, Ανδρέα Βουτσινά, Βασίλη Παπαβασιλείου, Γιάννη Χουβαρδά, Ματία Λάνχοφ, Αντρέι Σερμπάν.

Οι ετερόκλητοι ήρωες ζωντανεύουν όταν ένας «αφανής ήρωας», ένας τεχνικός (Γιώργος Αρμένης) ζυμωμένος με την ιστορία συνομιλεί νοερά με τις μορφές που σφράγισαν το θέατρο καθώς και τη δική του ζωή, αλλά και με ρόλους, κείμενα άφθαρτα μέσα στους αιώνες.

Η σύνθεση κειμένων (Κ. Γεωργουσόπουλος) δημιουργεί ένα πολύχρωμο θεατρικό ψηφιδωτό που αποτελείται από είκοσι οχτώ αποσπάσματα έργων αρχαίου δράματος που έχει παρουσιάσει το ΚΘΒΕ στη διάρκεια της πενηντάχρονης πορείας του, σε μια ενιαία παράσταση που συν-σκηνοθετούν οι Γιάννης Ρήγας- Γρηγόρης Καραντινάκης.

«Η παράσταση είναι ένας διάλογος με την 50χρονη πορεία του Κρατικού Θεάτρου στο αρχαίο δράμα» υπογραμμίζουν οι σκηνοθέτες. «Μια πορεία γεμάτη προσωπικές-υποκειμενικές μνήμες. Φορτωμένη με την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας, τόσο κοντινή, που το αντικειμενικό και το υποκειμενικό διαχέονται το ένα μέσα στο άλλο. Οι αποστάσεις είναι μηδενικές. Ο Χορός και οι ρόλοι φέρουν στην παράσταση θραύσματα μνήμης ξετυλίγοντας τον μίτο που συνδέει εμβληματικές σκηνές του αρχαίου δράματος. Η μουσική είναι άλλοτε ονειρική, άλλοτε λυρική, πότε άγρια και πότε διασκεδαστική ή πανηγυρική. Το αρχειακό υλικό που προβάλλεται είναι ο αυτόπτης και απόλυτος μάρτυρας της διαδρομής του θεάτρου μέσα στο χρόνο από το 1961 μέχρι σήμερα».

Τα σκηνικά είναι της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Ερσης Δρίνη, η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη, η χορογραφία του Κώστα Γεράρδου. Εκτός από τον Γιώργο Αρμένη, ο οποίος εκτός από τον ρόλο του φροντιστή ερμηνεύει επίσης τον Οιδίποδα επί Κολωνώ, τον Χρεμύλο και τον Αλλαντοπώλη, παίζουν ακόμα οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Καραμήτρη, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Κολοβός, Λίνα Λαμπράκη, Σοφία Λάππου, Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Κώστας Σαντάς, Βασίλης Σπυρόπουλος, Νίκος Ψαρράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Θέατρο
Ο Σοφοκλής στον Λίβανο
Αποδομώντας τον Σέξπιρ
Παρακαλώ, περάστε στην ταράτσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Σιλβί Γκιλέμ
«Σύντροφος της μπαλαρίνας είναι ο πόνος»
Κινηματογράφος
Αιματηρές οικονομίες
Με «πρώτη ύλη» τα σκουπίδια
Ευρωπαϊκό σινεμά στα θερινά
Οπερα
Το μανιφέστο της ανηθικότητας
Θέατρο
Ο Σοφοκλής στον Λίβανο
Αποδομώντας τον Σέξπιρ
Παρακαλώ, περάστε στην ταράτσα
Πενήντα χρόνια ΚΘΒΕ
Συναυλίες
Το καλοκαίρι των νέων
Τα εισιτήρια ... κόπηκαν
Εικαστικά
Δύο δρόμοι για τον σουρεαλισμό
Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι
Αφιλόξενα τα μουσεία
Σούνιο: Ο ναός της αδιαφορίας
Λογοτεχνία
Συνέβη στην Ελλάδα
Ο σκληρός του Μαϊάμι
Ρέκβιεμ για έναν εξεγερμένο
Άλλες ειδήσεις
Καλλιεργώντας τα αμπέλια 2.500 χρόνια πριν