Έντυπη Έκδοση

ΠΡΙΜΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΠΤΥΧΙΑ - ΑΣΕΠ * ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΤΟ Π.Δ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι πίνακες προσόντων Βαθμολογία - αξιολόγηση

Νέοι, πτυχιούχοι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που μπήκαν στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης είναι αυτοί που τελικά φαίνεται να γλιτώνουν τη διαθεσιμότητα.

Με συνθήματα κατά της διαθεσιμότητας,  της κυβέρνησης και της τρόικας, δεκάδες εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδήλωση-περικύκλωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, ενώ νωρίτερα δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή Με συνθήματα κατά της διαθεσιμότητας, της κυβέρνησης και της τρόικας, δεκάδες εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδήλωση-περικύκλωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ, ενώ νωρίτερα δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, νοσηλευτές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή Αντίθετα, υποψήφιοι να μπουν στις λίστες παίρνοντας το εισιτήριο του «διαθέσιμου» που μπορεί να τους οδηγήσει και στην απόλυση είναι περίπου 35.000 πρώην συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου και θα έχουν μηδενική βαθμολογία στο κριτήριο για τον τρόπο εισαγωγής στο Δημόσιο.

Χάρτης διαθεσιμότητας

Πρόκειται για το νέο χάρτη της διαθεσιμότητας που σε χρόνο ρεκόρ θα μπει σε εφαρμογή, καθώς οι πίνακες κριτηρίων που θα δοθούν από το ΑΣΕΠ έχουν προθεσμία καταγραφής 15 ημέρες και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια προθεσμία συγκρότησης δέκα ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης τα «διαδικαστικά» να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο.

Τη σχετική απόφαση έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά τη βαθμολογία και για τις τέσσερις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων (απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, Δευτεροβάθμιας, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) και δίνει ισχυρό... μπιζάρισμα στους νέους, με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους που μπήκαν με «σκληρό» ΑΣΕΠ -δηλαδή με γραπτό διαγωνισμό ή με πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης- στην υπηρεσία τους. Αντίθετα, μηδέν βαθμούς θα πάρουν στο βασικό κριτήριο για τη διαθεσιμότητα, που είναι ο τρόπος εισαγωγής στο Δημόσιο, όσοι μπήκαν συμβασιούχοι και με τον ένα ή το άλλο τρόπο έγιναν μόνιμοι. Ο κύριος όγκος αυτών των υπαλλήλων είναι εκείνοι που με τις ευεργετικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου της κυβέρνησης Καραμανλή μετά το 2004 έγιναν μόνιμοι αξιοποιώντας προϋπηρεσία δύο ετών με την αποδοχή εκ μέρους της υπηρεσίας τους ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

-30 βαθμοί

Αίσθηση επίσης έχει προκαλέσει το γεγονός ότι προβλέπεται αρνητική βαθμολογία ενισχυμένη έως και 30 μόρια για όσους έχουν εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε ποινή σε πειθαρχικά παραπτώματα. Την αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων θα έχει υπό την εποπτεία του το ΑΣΕΠ σε συνεργασία με τα Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια που θα συγκροτηθούν άμεσα. Οπως ήδη ορίζεται, μόλις η υπουργική απόφαση δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μέσα σε προθεσμία 10 ημερών θα πρέπει να εκδοθούν οι αποφάσεις για τη συγκρότηση των Τριμελών Ειδικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, δηλαδή, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες θεμάτων δημόσιας διοίκησης, τα Συμβούλια, σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και πάντως μέσα στον Αύγουστο, θα είναι έτοιμα να κρίνουν τους υπό το καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλους.

Τέλος, ο χάρτης της διαθεσιμότητας περιλαμβάνει προστατευτικές διατάξεις για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ορφανά παιδιά και ζεύγη εργαζομένων που υπηρετούν στο Δημόσιο υπό προϋποθέσεις (κυρίως με τη συνδρομή του εισοδηματικού κριτηρίου των 12.000 ευρώ το χρόνο).

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται θα εφαρμοστούν άμεσα και απαρέγκλιτα και τόνισε τη συμβολή του ΑΣΕΠ στην όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι οι αρχές στις οποίες στηρίζεται για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση είναι η αξιοκρατία, η αξιοσύνη, η εμπιστοσύνη, αλλά και η αυστηρότητα, όπου αυτή είναι επιβεβλημένη.

Στα κυριότερα σημεία της η απόφαση προβλέπει:

* Μέσα σε 15 ημέρες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα συνταχθούν από τις διευθύνσεις προσωπικού οι πίνακες με τα προσόντα υπαλλήλων που η θέση τους θα καταργηθεί αναλυτικά ανά κλάδο και ειδικότητα και θα σταλούν στο ΑΣΕΠ. Το ΑΣΕΠ μοριοδοτεί τα προσόντα των υπαλλήλων, καταρτίζει πίνακα κατάταξης κατά σειρά φθίνουσας βαθμολογίας και διαβιβάζει το σχετικό πίνακα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα.

* Τα Τριμελή Υπηρεσιακά συμβούλια έχουν ως πρόεδρο ένα μέλος του ΑΣΕΠ και ως εισηγητή τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης του φορέα, η θητεία τους είναι τετραετής, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, και οι αποφάσεις συγκρότησής τους πραγματοποιούνται μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης.

* Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων υπηρεσιακά λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης των τελευταίων οκτώ ετών.

* Ισχυρή πριμοδότηση στην προϋπηρεσία δίδεται στους νέους υπαλλήλους, καθώς τα πρώτα πέντε χρόνια υπολογίζονται με συντελεστή ένα και τα 20 τελευταία με συντελεστή 0,25.

* Το κριτήριο που θα κάνει τη διαφορά αναμένεται να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο υπάλληλος μπήκε στο Δημόσιο. Στην κορυφή της βαθμολογίας είναι το «σκληρό» ΑΣΕΠ, δηλαδή γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ή πτυχίο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στον αντίποδα βρίσκεται η επετηρίδα, η οποία μετράει μόλις πέντε μόρια για τους υπαλλήλους.

 

Δείτε τους πίνακες εδώ: http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0308_004_cmyk.pdf

                                         http://s.enet.gr/resources/article-files/ele_0308_005_cmyk.pdf

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Μεταρρυθμίσεις
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Σχετικά αρχεία
ele_0308_004_cmyk - 2.36 MB
ele_0308_005_cmyk - 2.81 MB
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οι πίνακες προσόντων Βαθμολογία - αξιολόγηση
Πλειστηριασμοί
Σχέδιο για υπογραφές κατά πλειστηριασμών
«Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι», που θα μας πλακώσει
Συναντήσεις
Κοιτάσματα, ΑΟΖ και κάποια «δήλωση στήριξης»
Συνεντεύξεις/ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν τα μεγάλα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρετή: «Δεν θα γίνω εγώ κατήγορος του πατέρα μου»
ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει σε επαναπροσλήψεις ο Λαφαζάνης
ΔΝΤ
Διευκρινίσεις Βραζιλιάνων σε Λαγκάρντ
Κύπρος
Πέντε χρόνια φυλακή για τον πρώην υπουργό Αμυνας της Κύπρου
FBbank
Ελεύθερος, επέστρεψε στη φυλακή ο Ρέστης
Ελευθεροτυπία
Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ...
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 03 Αυγούστου