Έντυπη Έκδοση

Διευκρινίσεις Βραζιλιάνων σε Λαγκάρντ

Μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα χαθεί ο πελάτης. Μπορεί η Βραζιλία να απείχε από την ψηφοφορία του ΔΝΤ για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, όμως αν της δινόταν η δυνατότητα, θα άλλαζε την ψήφο της.

Κριστίν Λαγκάρντ Κριστίν Λαγκάρντ Αυτό ήταν το συμπέρασμα των λεγομένων της Κριστίν Λαγκάρντ, ύστερα από συνομιλία που είχε με το Βραζιλιάνο υπουργό Οικονομικών, Γκίντου Μάντεγκα.

Οπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, «είχα μια φιλική και μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό κ. Μάντεγκα από το υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας και με εξουσιοδότησε να το αναφέρω. Μου επισήμανε ότι η Βραζιλία υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα, το ελληνικό πρόγραμμα, και αν θα ήταν δυνατή η επανάληψη της ψηφοφορίας, η Βραζιλία θα υποστήριζε το πρόγραμμα. Και μου το είπε αυτό ο ίδιος. Είναι ιδιαιτέρως ατυχές ότι έγινε υπό αυτές τις περιστάσεις, αλλά είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που η θέση της Βραζιλίας θα μπορούσε να αποκατασταθεί και να διευκρινιστεί στο ανώτατο επίπεδο».

Σε μια ασυνήθιστη στα χρονικά του Ταμείου δήλωση, ο πρώην πλέον εκπρόσωπος της λατινοαμερικανικής χώρας στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού, Πάουλου Νογκέιρα Μπατίστα, είχε εκφράσει τη δυσφορία του για τη στάση του Ταμείου αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα. «Η εφαρμογή του προγράμματος δεν υπήρξε ικανοποιητική σε σχεδόν κανέναν τομέα. Οι υποθέσεις για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα του χρέους είναι υπερβολικά αισιόδοξες», είχε υποστηρίξει ο Μπατίστα, τονίζοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας».

Αυτή η τελευταία λέξη κλείνει όλη την ουσία της δήλωσης, καθώς ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής εκπροσωπεί στο ΔΝΤ τη Βραζιλία και άλλες δέκα μικρές χώρες σε Καραϊβική και Λατινική Αμερική με το 2,71% των ψήφων. Παρ' όλο που αργότερα ανασκεύασε λέγοντας πως εκφράζει την προσωπική του άποψη, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη κυβέρνηση της Μπραζίλια. Η πραγματικότητα είναι πως οι χώρες της περιφέρειας χάνουν πλέον την υπομονή τους με τις συνταγές αποτυχίας του Ταμείου στην Ελλάδα.

Η τελευταία, πάντως, θα παραμείνει προνομιακός πελάτης του Ταμείου. Οπως είπε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, «δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα». Λεπτομέρειες για τη μορφή της περαιτέρω βοήθειας δεν ανέφερε, αλλά οι χειρότεροι φόβοι είναι πλέον επιβεβαιωμένοι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οι πίνακες προσόντων Βαθμολογία - αξιολόγηση
Πλειστηριασμοί
Σχέδιο για υπογραφές κατά πλειστηριασμών
«Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι», που θα μας πλακώσει
Συναντήσεις
Κοιτάσματα, ΑΟΖ και κάποια «δήλωση στήριξης»
Συνεντεύξεις/ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν τα μεγάλα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρετή: «Δεν θα γίνω εγώ κατήγορος του πατέρα μου»
ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει σε επαναπροσλήψεις ο Λαφαζάνης
ΔΝΤ
Διευκρινίσεις Βραζιλιάνων σε Λαγκάρντ
Κύπρος
Πέντε χρόνια φυλακή για τον πρώην υπουργό Αμυνας της Κύπρου
FBbank
Ελεύθερος, επέστρεψε στη φυλακή ο Ρέστης
Ελευθεροτυπία
Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ...
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 03 Αυγούστου