Έντυπη Έκδοση

Πέντε χρόνια φυλακή για τον πρώην υπουργό Αμυνας της Κύπρου

Αν και το Κακουργιοδικείο της Κύπρου αναγνώρισε ότι η ποινή φυλάκισης στον πρώην υπουργό Αμυνας, Κώστα Παπακώστα, ίσως έχει επιπτώσεις στο προσδόκιμο ζωής του, έκρινε ότι η μοναδική τιμωρία που άρμοζε στα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε (ανθρωποκτονία από αμέλεια) ήταν η στέρηση της ελευθερίας του.

Του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων για κάθε ένα από τα 13 αδικήματα στα οποία βρέθηκε ένοχος. Οι ποινές θα συντρέχουν. Επίσης επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων στον αρχηγό και τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, όπως επίσης και στο διοικητή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Με την επιβολή ποινών έκλεισε ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος της υπόθεσης της φονικής έκρηξης της 1ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 στελέχη του πολεμικού ναυτικού και πυροσβέστες. Θα ακολουθήσει η εκδίκαση εφέσεων τόσο εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής, η οποία θεωρεί ότι θα έπρεπε να καταδικαστεί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όσο και από την πλευρά των καταδικασθέντων.

Αιχμές για Χριστόφια

Το Κακουργιοδικείο στην απόφασή του επανέλαβε τη θέση ότι υπήρχαν ευθύνες του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος για πολιτικούς λόγους -και ενώ είχε ενημερωθεί για την επικινδυνότητα του φορτίου- επέμενε να κρατηθεί στην Κύπρο. Μάλιστα είχε δώσει διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Συρίας, Ασαντ, ότι το φορτίο δεν επρόκειτο να το καταστρέψει και όταν το επέτρεπαν οι συνθήκες θα του το παρέδιδε. Το δικαστήριο επέκρινε και τη συμπεριφορά του πρώην αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγου Πέτρου Τσαλικίδη, ο οποίος, αν και ήταν κατηγορούμενος, δεν εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου, παραμένοντας στην Ελλάδα. Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια, δεν έχει γίνει καμία κίνηση εκ μέρους των ελληνικών αρχών για δίωξη του κ. Τσαλικίδη, ενώ και οι κυπριακές αρχές δεν επέμειναν στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του.

Διαμαρτυρία

Οι συγγενείς των 13 νεκρών εξέφρασαν απογοήτευση για τις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο, θεωρώντας ότι ήταν πολύ χαμηλές και σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνουν τη θυσία των ανθρώπων τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κύπρος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οι πίνακες προσόντων Βαθμολογία - αξιολόγηση
Πλειστηριασμοί
Σχέδιο για υπογραφές κατά πλειστηριασμών
«Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι», που θα μας πλακώσει
Συναντήσεις
Κοιτάσματα, ΑΟΖ και κάποια «δήλωση στήριξης»
Συνεντεύξεις/ΣΥΡΙΖΑ
«Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν τα μεγάλα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρετή: «Δεν θα γίνω εγώ κατήγορος του πατέρα μου»
ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένει σε επαναπροσλήψεις ο Λαφαζάνης
ΔΝΤ
Διευκρινίσεις Βραζιλιάνων σε Λαγκάρντ
Κύπρος
Πέντε χρόνια φυλακή για τον πρώην υπουργό Αμυνας της Κύπρου
FBbank
Ελεύθερος, επέστρεψε στη φυλακή ο Ρέστης
Ελευθεροτυπία
Παράταση προθεσμίας πρόσκλησης ...
Άλλες ειδήσεις
Το πρωτοσέλιδο 03 Αυγούστου