Έντυπη Έκδοση

Τους μισούς Τούρκους ήθελε να διώξει ο Κολ όταν ήταν καγκελάριος

Ενα μυστικό σχέδιο για τη μείωση των Τούρκων που ζούσαν στη Γερμανία κατά 50%, απεργαζόταν ο πρώην καγκελάριος της χώρας Χέλμουτ Κολ στις αρχές της δεκαετίας του '80 και είχε μάλιστα μιλήσει γι'αυτό στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η αποκάλυψη προέρχεται από αποδιαβαθμισμένα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης με χρονολογία 1982, που επικαλείται στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης Θάτσερ-Κολ στη Βόνη στις 28 Οκτωβρίου 1982, ο νεοεκλεγείς τότε Γερμανός καγκελάριος είπε ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι Τούρκοι θα έπρεπε να μειωθούν στο μισό, αν και δεν μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο δημοσίως. Σκεφτόταν όμως να τους δώσει οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο λόγος αφορούσε το ότι ήταν αδύνατο για τη Γερμανία ν'αφομοιώσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό Τούρκων και ότι επιπλέον οι Τούρκοι «δεν ενσωματώνονται επιτυχώς» στη γερμανική κοινωνία καθώς προέρχονται από μια πολύ διαφορετική κουλτούρα. Η Γερμανία δεν είχε αντιθέτως πρόβλημα με άλλους μετανάστες όπως οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, ακόμη και οι Ασιάτες, διότι οι δικές τους κοινότητες εμφάνιζαν ικανοποιητικό βαθμό ενσωμάτωσης. Το γραφείο του Κολ δεν ήταν χθες διαθέσιμο για σχόλια.

«Προσωρινοί»

Αν όλα αυτά ακούγονται σήμερα προκλητικά ή και εμπρηστικά, την εποχή εκείνη οι αντιδράσεις θα ήταν ίσως διαφορετικές. Δεν ήταν μόνο ο Κολ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που θεωρούσε ότι οι Τούρκοι προσεκλήθησαν ως εργάτες και κάποια στιγμή θα έπρεπε να φύγουν.

Μέλη των Σοσιαλδημοκρατών δήλωναν επίσης ότι η εισροή ξένων «πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει», ο Σοσιαλδημοκράτης προκάτοχος του Κολ, Χέλμουτ Σμιτ, δήλωσε το καλοκαίρι του '82 ότι «ούτε ένας Τούρκος δεν θα ξαναπεράσει τα σύνορα», ενώ και μερίδα της κοινής γνώμης είχε αρχίσει να δυσφορεί με την παρουσία ξένων εργατών δεδομένης της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας μετά τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του '80. Δημοσκόπηση του 1982 έδειξε ότι το 58% των Γερμανών επιθυμούσαν τη μείωση των ξένων στη χώρα.

Το σχέδιο όμως του Κολ έμεινε στον αέρα. Το 1983 η κεντροδεξιά κυβέρνηση έδωσε πράγματι στους ξένους κίνητρα επαναπατρισμού (ένα εφάπαξ και επιστροφή των ασφαλιστικών τους εισφορών) αλλά, όπως λέει ο ιστορικός Ούλριχ Χέρμπερτ, «έφυγαν μόνο περίπου 100.000 Τούρκοι» ενώ την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες συνέχισαν να φτάνουν στη χώρα ζητώντας άσυλο. Εκτοτε πολλά έχουν αλλάξει.

Στη Γερμανία ζουν σήμερα 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων έχουν λάβει γερμανική υπηκοότητα, οι μετανάστες έχουν αναγνωριστεί ως κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας ενώ και ο ίδιος ο Κολ άλλαξε ριζικά τις απόψεις του, στηρίζοντας τη χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας στους ξένους τρίτης γενιάς και δηλώνοντας ότι οι μετανάστες συνέβαλαν στην ευημερία των Γερμανών.

(ΠΗΓΕΣ: WWW.SPIEGEL.DE-WWW.BBC.CO.UK-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Τουρκία
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Γιατί μένει τόσος μήνας στο τέλος του μισθού;
Ιταλία
Από φθινόπωρο τα νέα στην ιταλική σκακιέρα
Μετανάστες και πρόσφυγες
«Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού»
Πιο κακοτράχαλος για τους ανήλικους ο δρόμος της προσφυγιάς
Ολο και πιο δύσκολα παντού η νομιμοποίηση των μεταναστών
Επιστημονικές έρευνες
Ολοι προερχόμαστε από έναν «Αδάμ» και μία «Εύα»
Αίγυπτος
Και πάλι στις πλατείες οι οπαδοί του Μόρσι
Γερμανία
Τους μισούς Τούρκους ήθελε να διώξει ο Κολ όταν ήταν καγκελάριος
Συνθήκες εργασίας
Οπου ακούς χαμηλό κόστος, ανθρώπινο κρέας μυρίζει
Άλλες ειδήσεις
Γαλάζιο, απέραντο και πεπερασμένο