Έντυπη Έκδοση

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Από φθινόπωρο τα νέα στην ιταλική σκακιέρα

Στην έκκληση του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, «να υπερισχύσει το συμφέρον της Ιταλίας», καθρεφτίζεται όλη η αβεβαιότητα για το κατά πόσο μπορούν πράγματι να τηρηθούν ισορροπίες στην κυβέρνησή του, μετά την οριστική καταδίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το Ανώτατο Δικαστήριο και τη μετάδοση βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στα όρια της απόδοσης «τραγικού» μονολόγου.

Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Δεκαοκτώ του Μπερλουσκόνι, με πόσες; Μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Δεκαοκτώ του Μπερλουσκόνι, με πόσες; Στη βροχή των ερμηνειών και των προβλέψεων από αναλυτές και σχολιαστές, ο καβαλιέρε -τίτλος ο οποίος έχει ήδη εκπέσει, σύμφωνα με μερίδα του ιταλικού Τύπου- απαντά ότι δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική και δικαιολογείται άλλη μια φορά τονίζοντας ότι έχει υποστεί ένα διωγμό που από τη στιγμή που δραστηριοποιήθηκε στο στίβο της πολιτικής τον έχει φέρει αντιμέτωπο με συνολικά πενήντα δίκες. Δεσμεύεται μάλιστα να προχωρήσει σε επανίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, όπως ονομαζόταν παλιότερα η παράταξη της οποίας ηγείτο, ώστε «να αναμορφωθεί η χώρα, ξεκινώντας από τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση: αυτή της Δικαιοσύνης».

Διακοπές

Το κλειδί ωστόσο για την ερμηνεία της γενικότερης αποφασιστικότητας που επιδεικνύεται και από την πλευρά της κυβέρνησης μπορεί να έχει μεγαλύτερη σχέση με το γεγονός ότι ρεαλιστικά έχει κερδηθεί κάποιος χρόνος μέχρι το φθινόπωρο, όχι τόσο λόγω περιθωρίων που αφήνει η απόφαση, όσο λόγω θερινών διακοπών. Το Εφετείο του Μιλάνου πρέπει να εξετάσει τον επανακαθορισμό της διάρκειας στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που επέβαλε σε βάρος του Μπερλουσκόνι. Επίσης πρέπει να αποφασιστεί από τη Γερουσία αν θα του αφαιρεθεί η έδρα που διαθέτει στο Σώμα.

Η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά έχουν βρεθεί όπως φαίνεται απέναντι σε μια πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση. Ετσι, κάθε πλευρά περιμένει να δει ποιες θα είναι οι στρατηγικές κινήσεις της άλλης για να καθορίσει και τη δική της στάση.

Η προοπτική να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση μέσα στο καλοκαίρι ατονεί και με δεδομένο ότι η Ιταλία θα κληθεί τον Οκτώβριο να διαθέσει στις αγορές μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να έχει ιδιατέρως αρνητικές επιπτώσεις. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας μειώθηκαν, στοιχείο που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως οι επενδυτές δεν φοβούνται ότι η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης θα προκαλέσει κρίση.

(Πηγές: Repubblica-Stampa-Ansa-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Γιατί μένει τόσος μήνας στο τέλος του μισθού;
Ιταλία
Από φθινόπωρο τα νέα στην ιταλική σκακιέρα
Μετανάστες και πρόσφυγες
«Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού»
Πιο κακοτράχαλος για τους ανήλικους ο δρόμος της προσφυγιάς
Ολο και πιο δύσκολα παντού η νομιμοποίηση των μεταναστών
Επιστημονικές έρευνες
Ολοι προερχόμαστε από έναν «Αδάμ» και μία «Εύα»
Αίγυπτος
Και πάλι στις πλατείες οι οπαδοί του Μόρσι
Γερμανία
Τους μισούς Τούρκους ήθελε να διώξει ο Κολ όταν ήταν καγκελάριος
Συνθήκες εργασίας
Οπου ακούς χαμηλό κόστος, ανθρώπινο κρέας μυρίζει
Άλλες ειδήσεις
Γαλάζιο, απέραντο και πεπερασμένο