Έντυπη Έκδοση

Ολο και πιο δύσκολα παντού η νομιμοποίηση των μεταναστών

Το σκληρό της πρόσωπο έδειξε η βελγική Δικαιοσύνη, με την απόρριψη από το ΣτΕ του αιτήματος της εξαμελούς αφγανικής οικογένειας Τζαφαρί για παραμονή της στη χώρα. Ούτε η εμφανής κακοποίηση του ενός παιδιού της οικογένειας από τους Ταλιμπάν δεν συντέλεσε στην έγκριση του αιτήματος.

Δύο φορές βίωσε τον εγκλεισμό σε Κέντρα Κράτησης η οικογένεια Jafari, φεύγοντας από το Αφγανιστάν μια φορά στην Τουρκία και μια στην Ελλάδα Δύο φορές βίωσε τον εγκλεισμό σε Κέντρα Κράτησης η οικογένεια Jafari, φεύγοντας από το Αφγανιστάν μια φορά στην Τουρκία και μια στην Ελλάδα «Οι αρμόδιες αρχές δεν απελαύνουν οικογένειες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, από την άλλη όμως δεν τις νομιμοποιούν, με αποτέλεσμα τα παιδιά να βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας έως την ενηλικίωσή τους», εξηγεί η Hind Riad, μέλος της ένωσης Δικηγόρων Progress Lawyers Network, που συνδιαχειρίζεται το φάκελο της οικογένειας Τζαφαρί.

Ακολουθώντας το δρόμο της φυγής από το Αφγανιστάν, η οικογένεια έφτασε στο Βέλγιο εδώ και λίγα χρόνια, ενώ στο ενδιάμεσο βίωσε τον εγκλεισμό δυο φορές στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Στο Βέλγιο, η οικογένεια υπέβαλε αίτηση χορήγησης ασύλου, που όμως έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

Τελευταία ελπίδα υπήρξε η προσφυγή στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Βελγίου, το οποίο για πρώτη φορά δέχτηκε να γνωμοδοτήσει για υπόθεση που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και των μεταναστών. Οπως εξηγεί η Χιντ Ριάντ, «η συμβολική σημασία αυτής της υπόθεσης είναι μεγάλη, διότι αν το ΣτΕ αναγνώριζε το δικαίωμα της παραμονής, αυτό θα σήμαινε ένα σαφές μήνυμα προς τις αρμόδιες αρχές να αφήνουν τα παιδιά να μιλήσουν όταν πρόκειται για χορήγηση ασύλου».

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση των δικαιωμάτων των παιδιών ενώπιόν του. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Hind Riad, η νομιμοποίηση των μεταναστών έχει γίνει πιο δύσκολη από την τελευταία κυβέρνηση. «Παλιά ίσχυε μια εγκύκλιος που ζητούσε στις αρμόδιες αρχές να εφαρμόζουν ελαστικά κριτήρια για τη νομιμοποίηση, δηλαδή οι οικογένειες που ζούσαν στο Βέλγιο για πάνω από πέντε χρόνια, είχαν παιδιά στο σχολείο ή ο ένας γονιός εργαζόταν, έπαιρναν χαρτιά. Αντίθετα, η νέα υπουργός κατήργησε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Τώρα όλοι μπορούν να προσπαθήσουν, αλλά ελάχιστοι τα καταφέρνουν, ακόμα και όταν πρόκειται για οικογένειες που έρχονται από εμπόλεμες χώρες όπως το Αφγανιστάν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Σχετικά θέματα: Μετανάστες και πρόσφυγες
«Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού»
Πιο κακοτράχαλος για τους ανήλικους ο δρόμος της προσφυγιάς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Βρετανία
Γιατί μένει τόσος μήνας στο τέλος του μισθού;
Ιταλία
Από φθινόπωρο τα νέα στην ιταλική σκακιέρα
Μετανάστες και πρόσφυγες
«Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου θεού»
Πιο κακοτράχαλος για τους ανήλικους ο δρόμος της προσφυγιάς
Ολο και πιο δύσκολα παντού η νομιμοποίηση των μεταναστών
Επιστημονικές έρευνες
Ολοι προερχόμαστε από έναν «Αδάμ» και μία «Εύα»
Αίγυπτος
Και πάλι στις πλατείες οι οπαδοί του Μόρσι
Γερμανία
Τους μισούς Τούρκους ήθελε να διώξει ο Κολ όταν ήταν καγκελάριος
Συνθήκες εργασίας
Οπου ακούς χαμηλό κόστος, ανθρώπινο κρέας μυρίζει
Άλλες ειδήσεις
Γαλάζιο, απέραντο και πεπερασμένο