Έντυπη Έκδοση

Πύρινο μέτωπο 5 χιλιομέτρων στην Αττική

Μάχη με το χρόνο, αλλά και με ένα πύρινο μέτωπο ακτίνας 5 χιλιομέτρων έδιναν μέχρις αργά το βράδυ της Παρασκευής πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι του Μαρκόπουλου Αττικής, οι οποίοι είδαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια την περιοχή να παραδίδεται και πάλι στις φλόγες.

Το «στοίχημα» των ισχυρότατων πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να σταματήσουν την πυρκαγιά πριν φτάσει στο δάσος Κουβαρά, όπου κατευθυνόταν το απόγευμα της Παρασκευής και αυτό να το κάνουν πριν πέσει το σκοτάδι και αποσυρθούν τα εναέρια μέσα.

Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία, στην περιοχή Χεροβούνι, στο Μαρκόπουλο Αττικής, μαινόταν ανεξέλεγκτη περίπου 5 ώρες αργότερα. Οι ισχυροί άνεμοι, που έφταναν έως και τα 7 Μποφόρ, και οι απότομες εναλλαγές τους δυσχέραιναν το έργο της κατάσβεσης. Οι φλόγες, που πέρασαν μέσα από αυλές σπιτιών και έκαψαν στάνες και αποθήκες, ζώα, πεύκα και χαμηλή βλάστηση, δεν είχαν μόνο σύμμαχο τον αέρα, αλλά και τα ξερά ακαθάριστα χόρτα.

Αρχικά στο έργο της κατάσβεσης είχαν ριχτεί 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα, δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη. Ωστόσο, στη συνέχεια τόσο οι εναέριες όσο και οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν.

Εκατό πυροσβέστες με 50 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 10 αεροσκάφη, ένα 41μελές πεζοπόρο τμήμα, 9 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 12 βυτιοφόρα και 5 σκαπτικά μηχανήματα επιχειρούσαν από νωρίς το απόγευμα, προκειμένου να ανακόψουν το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς. Αγωνιώδη έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο δήμαρχος Μαρκόπουλου, Σωτήρης Μεθενίτης, σε όσους κατέχουν φορτηγά-υδροφόρες, επισημαίνοντας πως αν η πυρκαγιά φτάσει στο δάσος του Κουβαρά, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών στην Αττική.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν και δυο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστός ο απολογισμός της καταστροφής, ούτε το αίτιο που την προκάλεσε.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι, που ξαναζούν τον εφιάλτη του 2010, και με κουβάδες και λάστιχα προσπαθούσαν να σώσουν τις κατοικίες τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρκαγιές
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Σχετικά θέματα: Πυρκαγιές
Η μνήμη του αγώνα έγινε στάχτη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Νοσοκομεία
Διπλό έμφραγμα στην περίθαλψη
Διχάζει τη Σαντορίνη η τύχη του νοσοκομείου
ΕΟΠΥΥ
Ραντεβού χωρίς χρέωση ετοιμάζει ο ΕΟΠΥΥ
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ο 13χρονος θείος έπνιξε τα αδελφάκια
Καθοδηγούσαν τη σπείρα μέσα από τις φυλακές
Ανθρακες οι έρευνες
Πυρκαγιές
Πύρινο μέτωπο 5 χιλιομέτρων στην Αττική
Η μνήμη του αγώνα έγινε στάχτη
Κοινωνικά θέματα
Εσβησαν όλο το χρέος 68χρονης