Έντυπη Έκδοση

Η φιλοσοφία επιστρέφει στη γενέτειρά της

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο με συμμετοχή 3.500 επιστημόνων από 105 χώρες ξεκινά αύριο στην Αθήνα

Με περίπου τρεισήμισι χιλιάδες συνέδρους από εκατόν πέντε χώρες ξεκινά αύριο στην Αθήνα το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που διοργανώνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Κάποιες από τις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πνύκα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία Πλάτωνος και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Βουδούρη, η πραγματοποίηση του συνεδρίου στη χώρα μας αλλά και το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου της φιλοσοφίας που θα δώσουν το «παρών» αλλά και για επιστήμονες από χώρες της Ασίας, όπου η φιλοσοφική θεώρηση διαφέρει σε πολλά σημεία από τη φιλοσοφία της Δύσης.

Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία σε επτά γλώσσες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις. Στο κτήριο της Φιλοσοφικής θα γίνει έκθεση ζωγραφικής με τη συνδρομή των Σχολών Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Σοπενχάουερ» που έχει συγγράψει ο ίδιος.

Τα Παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας οργανώνονται κάθε πέντε χρόνια από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) σε συνεργασία με μία από τις εταιρείες που είναι μέλη της.

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας έχει αρκετούς και πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι πρέπει να νοηθούν ως συμπληρωματικοί. Ετσι επιδιώκει: να διερευνήσει τις φιλοσοφικές παραδόσεις των διάφορων περιοχών του κόσμου και να προβεί σε σύγκριση αναμεταξύ τους αναφορικά με τις διαφορετικές και ποικίλες συμβολές τους και τις τυχόν αλληλεπιδράσεις τους, να αναστοχαστεί και να υποβάλει σε κριτική εξέταση την αντίληψη για την αποστολή, το έργο και τους σκοπούς της φιλοσοφίας στο σύγχρονο κόσμο.

Από το 1900 έως σήμερα το Παγκόσμιο Συνέδριο της Φιλοσοφίας έχει πραγματοποιηθεί στις εξής πόλεις: Παρίσι (1900, 1937), Βοστόνη (1926, 1998), Γενεύη (1904), Χαϊδελβέργη (1906), Μπολόνια (1911), Νεάπολη (1924), Οξφόρδη (1930), Πράγα (1934), Αμστερνταμ (1948), Βρυξέλλες (1953), Βενετία (1958), Μεξικό (1963), Βιέννη (1968), Βάρνα (1973), Ντίσελντορφ (1978), Μόντρεαλ (1983), Μπράιτον (1988), Μόσχα (1993). Το 21ο Συνέδριο έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 2003, ενώ το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε το 2008 στη Σεούλ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Συνέδρια
Φιλοσοφία
Σχετικά θέματα: Φιλοσοφία
Παγκόσμιο προσκύνημα στην κοιτίδα της φιλοσοφίας
Στιγμές ανάτασης σε μια σκοτεινή περίοδο
23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις/Αρχαιολογία
«Οταν πρωτόρθα εδώ, δεν είχα πού να φάω και πού να κοιμηθώ»
Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία επιστρέφει στη γενέτειρά της
Παγκόσμιο προσκύνημα στην κοιτίδα της φιλοσοφίας
Στιγμές ανάτασης σε μια σκοτεινή περίοδο
23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
Μουσική
Ο Γκουρτζίεφ μέσα από τη μουσική του
Συνεντεύξεις
«Ελύτης και Ρίτσος δεν δέχθηκαν να μοιραστούν το Νόμπελ»
Κινηματογράφος
Η σκοτεινή πλευρά της Αμερικής
Λογοτεχνία
Γερμανική πένα, ελληνικό νυστέρι
Πρωταγωνιστής, η ερμηνεία του αναγνώστη
Ψυχρός και ονειροπόλος ακτιβιστής
Ηρωες σε συνεχή κίνηση
Οι Ερινύες δαμάζονται από τις Ευμενίδες
Ο σκύλος του Μπουνιουέλ
Πανάρχαια πάλη Καλού και Κακού
Υγεία
Τα «όπλα» κατά του καύσωνα
Γιορτάζοντας την ολοκλήρωση!
Στο αλκοόλ «πνίγουν» το θυμό τους οι άνδρες
Η δομή των εγκεφαλικών αρτηριών, ένοχη για τις ημικρανίες
Οι κακίες παχαίνουν
Γερή καρδιά από... γάμο!
Οι τολμηρές ερωτικές δραστηριότητες κάνουν καλό στην υγεία!
Ο καφές καταπολεμά την αυτοκτονία;
Παιδί
Πώς να «ωριμάσετε» το παιδί σας!
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
14 μύθοι και αλήθειες γύρω από τις ψυχικές διαταραχές