Έντυπη Έκδοση

Στιγμές ανάτασης σε μια σκοτεινή περίοδο

Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξάγεται στην Αθήνα από τις 4 έως τις 10 Αυγούστου αποτελεί όνειρο πολλών ετών όχι μόνον για τη φιλοσοφική, αλλά για την ευρύτερη πνευματική κοινότητα της χώρας μας.

Ραφαήλ, η «Σχολή των Αθηνών» Ραφαήλ, η «Σχολή των Αθηνών» Παράλληλα αποτελεί σημαντική πρόκληση, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία.

Θεωρώ πως περιττεύει να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους αποτελεί πρόκληση ένα παγκόσμιο συνέδριο που θα φέρει στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα μας περισσότερους από 3.500 συνέδρους από όλον τον κόσμο, σημαντικούς φιλοσόφους που διαμορφώνουν το πνευματικό τοπίο στις χώρες τους και καθορίζουν τη μορφή και τις κατευθύνσεις της φιλοσοφίας παγκοσμίως, όπως ο Jurgen Habermas, ο Umberto Eco και ο Peter Kemp, για να αναφερθώ σε μερικούς μόνον από αυτούς.

Ας μου επιτραπεί να προσδοκώ πως κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που θα διοργανωθεί στη χώρα μας θα αναδειχθούν νέοι φιλόσοφοι, οι οποίοι με τις ιδέες τους θα συναρπάσουν τη σκέψη μας και θα ανοίξουν νέους δρόμους για τη φιλοσοφία, όπως ακριβώς συνέβη το 1973 στο αντίστοιχο συνέδριο που διοργανώθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου ο νεαρός και άγνωστος μέχρι τότε Richard Routley με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Υπάρχει ανάγκη για μια νέα, περιβαλλοντική ηθική;» διεύρυνε τον ορίζοντα της ηθικής φιλοσοφίας δημιουργώντας έναν νέο κλάδο, ο οποίος σήμερα είναι όχι μόνον παγιωμένος, αλλά και εξόχως σημαντικός.

Πέραν των ανωτέρω, το συνέδριο αυτό συνιστά ευκαιρία πρωτίστως για τη φιλοσοφική, αλλά και για την ευρύτερη επιστημονική και πνευματική κοινότητα της χώρας μας. Οι Ελληνες επιστήμονες που υπηρετούν τη φιλοσοφία, οι οποίοι, ας σημειωθεί, διόλου δεν υπολείπονται σε αξία και σε ποιότητα των ξένων συναδέλφων τους, θα έχουν την ευκαιρία αφ' ενός να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο εκ του σύνεγγυς διάλογο με τους σημαντικότερους φιλοσόφους από όλον τον κόσμο, αφ' ετέρου να αναδείξουν και να προβάλουν το σφρίγος και τη δυναμική της σύγχρονης ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης.

Παράλληλα, η διοργάνωση του Συνεδρίου Φιλοσοφίας στην Αθήνα αποτελεί ευκαιρία για όλους μας, είτε ασχολούμαστε με τη φιλοσοφία είτε όχι. Είναι ευκαιρία να ζήσουμε λίγες στιγμές πνευματικής ανάτασης σε μια σκοτεινή περίοδο, που μόνο μιζέρια μας προσφέρει, να αισθανθούμε την αλλόκοτη και διαχρονική έλξη που ασκεί στο λογισμό μας ο φιλοσοφικός διάλογος και το επιχείρημα, να συνειδητοποιήσουμε πως, ακόμη και στις πλέον δύσκολες στιγμές, διατηρούμε ως λαός την ικανότητα να αναλαμβάνουμε και να φέρνουμε εις πέρας σημαντικά εγχειρήματα.

Τέλος, και το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, το συνέδριο αυτό είναι μια ευκαιρία να ξαναβρεθούμε κοντά στη φιλοσοφία, από την οποία δείχνουμε να έχουμε απομακρυνθεί. Με άλλα λόγια, να ανακτήσουμε ως άτομα και ως κοινωνία τον εαυτό μας.

* λέκτορα Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικού γραμματέα της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φιλοσοφία
Εκθέσεις
Συνέδρια
Σχετικά θέματα: Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία επιστρέφει στη γενέτειρά της
Παγκόσμιο προσκύνημα στην κοιτίδα της φιλοσοφίας
23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις/Αρχαιολογία
«Οταν πρωτόρθα εδώ, δεν είχα πού να φάω και πού να κοιμηθώ»
Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία επιστρέφει στη γενέτειρά της
Παγκόσμιο προσκύνημα στην κοιτίδα της φιλοσοφίας
Στιγμές ανάτασης σε μια σκοτεινή περίοδο
23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας
Μουσική
Ο Γκουρτζίεφ μέσα από τη μουσική του
Συνεντεύξεις
«Ελύτης και Ρίτσος δεν δέχθηκαν να μοιραστούν το Νόμπελ»
Κινηματογράφος
Η σκοτεινή πλευρά της Αμερικής
Λογοτεχνία
Γερμανική πένα, ελληνικό νυστέρι
Πρωταγωνιστής, η ερμηνεία του αναγνώστη
Ψυχρός και ονειροπόλος ακτιβιστής
Ηρωες σε συνεχή κίνηση
Οι Ερινύες δαμάζονται από τις Ευμενίδες
Ο σκύλος του Μπουνιουέλ
Πανάρχαια πάλη Καλού και Κακού
Υγεία
Τα «όπλα» κατά του καύσωνα
Γιορτάζοντας την ολοκλήρωση!
Στο αλκοόλ «πνίγουν» το θυμό τους οι άνδρες
Η δομή των εγκεφαλικών αρτηριών, ένοχη για τις ημικρανίες
Οι κακίες παχαίνουν
Γερή καρδιά από... γάμο!
Οι τολμηρές ερωτικές δραστηριότητες κάνουν καλό στην υγεία!
Ο καφές καταπολεμά την αυτοκτονία;
Παιδί
Πώς να «ωριμάσετε» το παιδί σας!
Ψυχολογία και Ψυχιατρική
14 μύθοι και αλήθειες γύρω από τις ψυχικές διαταραχές