Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές

Δίνεται η ύστατη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 48 δόσεων για παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους αποτελεί η νέα εγκύκλιος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΙΚΑ.

Η νέα διάταξη θα δώσει μια ύστατη ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είχαν ώς το τέλος του 2012, αλλά αδυνατούσαν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων, καθώς χρωστάνε εισφορές του τρέχοντος έτους.

Η εγκύκλιος, που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δίνει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες τη δυνατότητα να αποπληρώσουν σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις τις τρέχουσες εισφορές, που έχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι να ανοίξουν την πόρτα για να υπαχθούν και στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών που επιτρέπει τη σταδιακή αποπληρωμή χρεών μέχρι και τον Ιούνιο του 2017.

Μέχρι σήμερα προϋπόθεση για την υπαγωγή στη «Νέα Αρχή», όπως ονομάστηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, ήταν να καταβάλλονται ανελλιπώς από το νομικό πρόσωπο ή τον επιτηδευματία οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Ιανουαρίου 2013 ή να έχουν καταβληθεί μέχρι την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή απέκλεισε χιλιάδες ασφαλισμένους που είτε είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, δημιουργημένες εντός του 2013, είτε δεν μπορούσαν μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση των 48 δόσεων, να πληρώσουν εφάπαξ τα χρωστούμενα.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά τώρα ότι η νέα ρύθμιση για 12 δόσεις των οφειλών του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα διευκολύνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ξεκινήσει από το ΙΚΑ, αλλά υπάρχει η πρόθεση να εφαρμοστεί και για τους ασφαλισμένους άλλων Ταμείων, όπως ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΕΑ και ο ΟΓΑ.

Σημειώνεται πως η αναμενόμενη ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων θα αφορά μόνο τις οφειλές από εισφορές του πρώτου εξαμήνου του 2013 και όχι των επόμενων μηνών, οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν εφάπαξ από τους υπόχρεους.

Επισημαίνεται ότι με τη ρύθμιση για τη «Νέα Αρχή», που ήδη τρέχει από τα τέλη Ιουνίου, ρυθμίζονται οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑ που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012. Ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, τα χρέη αυτά και οι προσαυξήσεις τους αποπληρώνονται με κλιμακούμενη έκπτωση έως και 40%.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών προβλέπεται μείωση 50% των προσαυξήσεων. Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ, τα έσοδα από καθυστερούμενες οφειλές προηγούμενων ετών (από τη ρύθμιση των 48 δόσεων) ανήλθαν τον Ιούλιο στο ποσό των 92.662.187 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,80% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Ιουλίου 2012. Στον ΟΑΕΕ μέχρι και τις 26 Ιουλίου στη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων είχαν ενταχθεί 3.391 οφειλέτες και στην πάγια ρύθμιση 356 επαγγελματίες. Συνολικά ο αριθμός των οφειλετών στον οργανισμό υπερβαίνει τους 500.000.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ)
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΚΑ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις
Ακίνητα
Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών
ΔΕΗ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις σε 10.000 βιομηχανίες
ΙΟΒΕ
Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται
ΕΚΤ
Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι