Έντυπη Έκδοση

Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η αγορά ακινήτων φέτος, καθρεφτίζοντας επακριβώς τη δυστοκία των οικονομικών συναλλαγών των νοικοκυριών γενικότερα. Συγκεκριμένα, κατά 11,6% μειώθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές του συνόλου των οικιστικών ακινήτων το β' τρίμηνο 2013 (-11,3% το α' 3μηνο), συνεχίζοντας έτσι με την ίδια ένταση την κάμψη που είχε σημειωθεί το 2012 (-11,7% έναντι -5,5% το 2011 αντίστοιχα).

Ηδη, μέσα σε πέντε χρόνια οι τιμές των κατοικιών έχουν σημειώσει μία πτώση 31%! Μακροχρονίως η κάμψη είναι λίγο εντονότερη (3% περίπου) στα παλαιά οικιστικά ακίνητα, όμως το τελευταίο τρίμηνο έπεσαν με τον ίδιο ρυθμό. Τη μεγαλύτερη πτώση υφίστανται μακροχρονίως οι τιμές των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη (-34% από 2007) και μετά στην Αθήνα (-32% αντίστοιχα), όμως το τελευταίο τρίμηνο η Θεσσαλονίκη είχε συγκριτικά μικρότερη μείωση (-10,5%) από την Αθήνα (-12,7%) κι όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (-11,5%).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις-συναλλαγές επί οικιστικών ακινήτων στο β' 3μηνο υποχώρησαν περισσότερο σε σχέση με το α' 3μηνο τόσο σε αριθμό (-35,3%) όσο και σε όγκο (36,3%) ή αξία (-42,7%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αγορές-Πωλήσεις
Ακίνητα & κτηματαγορά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΚΑ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις
Ακίνητα
Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών
ΔΕΗ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις σε 10.000 βιομηχανίες
ΙΟΒΕ
Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται
ΕΚΤ
Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι