Έντυπη Έκδοση

ΟΥΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΟΒΟΛΕΣ

Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις

Ακυρώθηκε στην ουσία η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης από τα λάθη του Taxis αλλά και των φορολογουμένων

Το θέατρο του παραλόγου ζουν οι φορολογούμενοι που πίστεψαν, μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών, ότι με την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα απαλλαχθούν από τις ουρές των εφοριών.

Παρ' όλα αυτά, οι ουρές συνεχίζονται, αλλά αυτή τη φορά στα γκισέ ελέγχου των δηλώσεων.

Η μέχρι τώρα ροή των φορολογικών δηλώσεων δείχνει ότι το σύστημα στέλνει μαζικά στις εφορίες εκατομμύρια φορολογουμένους ώστε να ελεγχθούν τα παραστατικά τους, καθώς χτυπά «κόκκινο συναγερμό». Μαζί με αυτούς συνωστίζονται για τροποποιητικές δηλώσεις και οι ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, που το υπουργείο τούς ανάγκασε να υποβάλουν μέσω Internet τις δηλώσεις τους και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έκαναν πραγματικά θάλασσα. Αρκετά είναι και τα λάθη του ίδιου του Taxis σε στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και προκαλούν πονοκέφαλο στους φορολογούμενους.

Αποτέλεσμα της παγίδας που έχει στήσει η ΓΓΠΣ για τους ελέγχους είναι στην πράξη να έχει καταργηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι αναγκάζονται ή να προσέλθουν στις ΔΟΥ με τα παραστατικά τους ή να τα ταχυδρομήσουν.

Οι φοροτεχνικοί αναφέρουν ότι το σύστημα χτυπάει «κόκκινο», σχεδόν ανεξέλεγκτα, όταν εντοπίζει:

* μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες,

* μεγάλες βεβαιώσεις παρακράτησης φόρου από δελτία παροχής υπηρεσιών,

* υψηλές δαπάνες,

* χαμηλά κέρδη από έσοδα και τόκους,

* χαμηλά εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες,

* υψηλές αφορολόγητες δαπάνες,

* μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες,

* μεγάλη επιστροφή φόρου από περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας θα μπουν επίσης ελεύθεροι επαγγελματίες στων οποίων τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιστώθηκαν ποσά άνω των 200.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών που υπερέβησαν τα 300.000 ευρώ.

Μπλοκαρισμένοι στα γρανάζια της Εφορίας είναι και εκείνοι που, για κακή τους τύχη, οι τράπεζες κατέθεσαν λάθος τα στοιχεία των τόκων καταθέσεων ή το σύστημα δεν αναγνωρίζει τον πραγματικό δικαιούχο.

Συχνό είναι το φαινόμενο φορολογούμενοι να έχουν εξαφανιστεί τελείως από τα αρχεία της Εφορίας. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΠΣ, οφείλεται στο ότι πολλά στοιχεία φορολογουμένων χάθηκαν κατά την αναβάθμιση του Taxis ή τη μετεγκατάσταση των αρχείων εξαιτίας των συγχωνεύσεων των ΔΟΥ.

Τα λάθη, όμως, της εφορίας δεν σταματούν εδώ. Φορολογούμενοι και λογιστές έχουν εντοπίσει αρκετά σημεία που μπορεί να «φουσκώσουν» το φόρο ή να αναγκάσουν τον φορολογούμενο να περάσει νέα ταλαιπωρία για να τα διορθώσει. Για παράδειγμα:

* Αρκετές βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων από ασφαλιστικά ταμεία αναγράφουν λάθος ποσά, με αποτέλεσμα να δηλωθεί λάθος εισόδημα στη φορολογική δήλωση.

* Πολλά ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν παρακρατήσει την εισφορά αλληλεγγύης από συνταξιούχους.

* Σε πολλούς φορολογούμενους δεν έχουν περαστεί οι αλλαγές που έχουν κάνει οι ίδιοι στην Εφορία σε προσωπικά τους στοιχεία.

* Αρκετές φορές το Taxis συνυπολόγισε στην επιβολή του φόρου επί του εισοδήματος κατά την εκκαθάριση ποσά που προέρχονται από εφάπαξ ή ταμείο ανεργίας.

* Πολλοί φορολογούμενοι εντόπισαν ότι έχουν διαγραφεί ακίνητα χωρίς την παρέμβασή τους.

* Εχουν εντοπιστεί πολλές διπλοεγγραφές ακινήτων.

Οι επιστροφές

Από «κόσκινο» περνά η εφορία και τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, ανεξαρτήτως ποσού, ώστε να γίνει πρώτα έλεγχος για τον εντοπισμό τυχόν οφειλών προς το Δημόσιο, προκειμένου να συμψηφιστούν με τα επιστρεφόμενα ποσά. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από τους φορολογουμένους κινδυνεύουν να περάσουν από έλεγχο και τελικά να μην εισπράξουν την επιστροφή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, το Taxis πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο διασταυρώσεις με όσα στοιχεία διαθέτει αυτή τη στιγμή. Με την κατάθεση της δήλωσης διασταυρώνονται αυτόματα:

* δαπάνες των φορολογουμένων για ασφάλιστρα,

* εισοδήματα που έχουν λάβει με έκδοση απόδειξης δαπάνης,

* μισθοί,

* συντάξεις,

* δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων,

* δόσεις δανείων.

Στις περιπτώσεις που το σύστημα διαπιστώνει αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων στοιχείων και των στοιχείων που έχει η ΓΓΠΣ, μπλοκάρει την έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος και ειδοποιεί με μήνυμα ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλει στην Εφορία χειρογράφως ή ταχυδρομικώς όλα τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, ώστε να γίνει έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών.

Εμπλοκή στην εκκαθάριση των δηλώσεων δημιουργεί και η μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην υποβολή των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από τους εργοδότες μέσω του εντύπου Ε7. Η καθυστέρηση αποτελεί εμπόδιο για τη ΓΓΠΣ να προχωρήσει σε διασταύρωση του ποσού του φόρου που έχει αποδώσει στο Δημόσιο κάθε εργοδότης με αυτά που αναγράφουν μισθωτοί και συνταξιούχοι στις δηλώσεις τους.

Τα στοιχεία της ΓΓΠΣ μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι:

* Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους, αντί εκκαθαριστικού σημειώματος, λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την Εφορία το οποίο λέει ότι θα υπάρξει ενημέρωση για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης.

* Ενας στους δέκα καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά της φορολογικής δήλωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ήδη ουρές στις εφορίες.

* Μόλις στο 10% των φορολογουμένων εκδίδεται εκκαθαριστικό, για τους οποίους δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διασταυρώσεις των ποσών που δηλώνουν στην Εφορία (εισοδήματα από ακίνητα κ.λπ.).

Αντίθετα, στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος πέσει στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων, θα αναγκαστεί να προσέλθει στο γκισέ της Εφορίας με τα εξής δικαιολογητικά:

* εκκαθαριστικά μισθοδοσίας,

* αποδείξεις ιατρικών δαπανών και νοσοκομειακής περίθαλψης,

* δίδακτρα φροντιστηρίων,

* ενοίκια κατοικιών,

* ασφάλιστρα ζωής,

* ασφαλιστικές εισφορές,

* τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας,

* παραστατικά επαγγελματικών δαπανών,

* αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών προϊόντων.

Εφιάλτης η τρύπα

Οι καθυστερήσεις που δημιουργεί το σύστημα στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα τρύπα που θα δημιουργηθεί στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού τους τελευταίους τέσσερις μήνες του έτους. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην έναρξη λειτουργίας του Taxis έστειλαν την πληρωμή και του φόρου εισοδήματος στου «καυτούς» τελευταίους μήνες του χρόνου, που οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό, που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Taxis
Υπουργείο Οικονομικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΚΑ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις
Ακίνητα
Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών
ΔΕΗ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις σε 10.000 βιομηχανίες
ΙΟΒΕ
Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται
ΕΚΤ
Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι