Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΒΕ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται

Αντίθετη πορεία ακολουθεί η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη κι Ελλάδα. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και τον Ιούλιο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., διατηρώντας την ανοδική τάση που ξεκίνησε τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 1,2 και 2,4 μονάδες αντίστοιχα, στις 92,5 και 95,0 μονάδες.

Βουλιάζουμε μαζί με το ευρώ Βουλιάζουμε μαζί με το ευρώ  Ο δείκτης υπολείπεται ωστόσο ακόμη αισθητά έναντι του μακροχρόνιου μέσου όρου του και στις δύο ζώνες. Στην Ευρωζώνη, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών, αλλά και στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Αντίθετα, στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχωρεί τον Ιούλιο εκ νέου και διαμορφώνεται στις 91,7 (από 93,5) μονάδες, αν και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα για την περίοδο της ύφεσης. Η τάση που καταγράφεται σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τις κατασκευές, είναι πτωτική, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά πως η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Επίσης, η κινητικότητα/διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα δημιουργεί εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών, ενώ η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από τον Σεπτέμβριο, με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας. Εντύπωση προκαλεί πάντως που το ΙΟΒΕ δεν λαμβάνει υπόψη του ως αιτία της επιδείνωσης το φόβο των πολιτών για όλα όσα έρχονται (μείωση μισθών, ελαστικότερη απασχόληση ή και νέα αύξηση της ανεργίας, ΦΑΠ, κατασχέσεις-πλειστηριασμοί κ.λπ.) και πιθανότατα θα διατηρήσουν προσεχώς πτωτικό το δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Η έκθεση αναφέρεται στην αυξημένη τουριστική κίνηση που φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, όπως επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και στις διαδικασίες συγχωνεύσεων/εξαγορών στο χώρο οι οποίες εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, επισημαίνει πως παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία. Με τις αναφορές αυτές φαίνεται πως το ΙΟΒΕ αναμένει προσεχώς αντιστροφή ανοδικά του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ανά τομέα η έκθεση συνοψίζει ως εξής τις τάσεις:

* Στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής εξασθενούν περαιτέρω, ενώ τόσο οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης δεν μεταβάλλονται.

* Στις Υπηρεσίες, τόσο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση των πωλήσεων παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους να εντείνονται.

* Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους να μη μεταβάλλονται και τις αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα να κάμπτονται οριακά.

* Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, με ταυτόχρονη άμβλυνση του αρνητικού δείκτη της απασχόλησης.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας. επιδεινώνονται.

Τέλος, οι δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντείνονται εκ νέου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΙΟΒΕ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΚΑ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις
Ακίνητα
Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών
ΔΕΗ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις σε 10.000 βιομηχανίες
ΙΟΒΕ
Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται
ΕΚΤ
Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι