Έντυπη Έκδοση

Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι

Τα χειρότερα πέρασαν και το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει στο 0,5% με τη λεγόμενη καθοδήγηση προς τα εμπρός να ισχύει ως έχει από τις 4 Ιουλίου. Αυτά ήταν τα βασικά και απολύτως αναμενόμενα συμπεράσματα από τη συνάντηση στη Φρανκφούρτη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, που ακολούθησε στη συνέχεια και δεν γέννησε κάτι καινούργιο.

Ενα χρόνο μετά την υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι πως θα κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ, ο ίδιος παρουσιάστηκε φειδωλός στις δηλώσεις του. Πολλά μέσα τις χαρακτήρισαν ασαφείς, καθώς δεν δόθηκε μια συγκεκριμένη απάντηση για την καθοδήγηση, πέραν του γενικώς παραδεκτού πως η απόφαση της προηγούμενης συνάντησης ήταν ομόφωνη. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες μειώσεις του βασικού επιτοκίου, παρά μόνο επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Ντράγκι αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της καθοδήγησης και επικαλέστηκε εμμέσως πλην σαφώς την αμερικανική Fed για να πει πως και άλλοι είχαν να αντιμετωπίσουν το ίδιο δίλημμα, και προειδοποίησε τις αγορές να μη στοιχηματίζουν σε αύξηση των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα. Ως εκ τούτου, αρκέστηκε να πει ότι «οι τρέχουσες προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις χρηματαγορές είναι αδικαιολόγητες».

Κατά τ' άλλα, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται και πως οι δείκτες εμπιστοσύνης επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ επανέλαβε πως βλέπει ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος. Οι αγορές έδειξαν να αψηφούν τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ. Το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας με 0,7% (στο 1,3208 δολάριο) τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τριών εβδομάδων, για να κλείσει στο 1,3214 δολάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
ΙΚΑ-Ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΙΚΑ: Σε 12 δόσεις οι νέες οφειλές
Υπουργείο Οικονομικών
Πού σκαλώνουν οι δηλώσεις
Ακίνητα
Με το σταγονόμετρο οι πωλήσεις κατοικιών
ΔΕΗ
ΔΕΗ: Εκπτώσεις σε 10.000 βιομηχανίες
ΙΟΒΕ
Απαισιόδοξοι με αυτά που έρχονται
ΕΚΤ
Σφίγγα ο σωτήρας του ευρώ Μάριο Ντράγκι