Έντυπη Έκδοση

Ενας σούπερ ήρωας για τους σκεπτόμενους

Η διεθνής απήχηση του γκράφικ νόβελ «Logicomix» είχε διαφανεί από την ελληνική έκδοσή του («Ικαρος») τον περασμένο Οκτώβρη.

Μια σελίδα από την αγγλική έκδοση του «Logicomix». Ηρωάς του ο Βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός Μπέρτραντ Ράσελ Μια σελίδα από την αγγλική έκδοση του «Logicomix». Ηρωάς του ο Βρετανός φιλόσοφος και μαθηματικός Μπέρτραντ Ράσελ Ο βρετανικός οίκος «Bloomsbury» είχε από τότε διαλέξει να είναι το παρθενικό γκράφικ νόβελ που θα εκδώσει. Το μυθιστόρημα σε μορφή κόμικς του Απόστολου Δοξιάδη με θέμα την περιπέτεια της Λογικής μεταφέρθηκε στο χαρτί ύστερα από την επτάχρονη συνεργασία του συγγραφέα με τον Χρίστο Χ. Παπαδημητρίου, θεωρητικό της Πληροφορικής στο Μπέρκλεϊ και τους κομίστες Αλέκο Παπαδάτο και Annie Di Donna.

Οι διθύραμβοι δεν έχουν τέλος στον διεθνή Τύπο από μεγάλα έντυπα σε Αμερική και Αγγλία. Με την ευκαιρία της εμφάνισής του, από την ερχόμενη Δευτέρα, στα βιβλιοπωλεία της Μεγάλης Βρετανίας, ο «Independent» το υποδέχεται θριαμβικά. Ο κριτικός της εφημερίδας δεν το κατατάσσει απλώς στα καλύτερα γκράφικ νόβελ της εποχής. Γράφει ότι το «Logicomix» προτείνει ένα νέο είδος (genre) που ανανεώνει τη σχέση κόμικς και φιλοσοφίας.

«Αν και το θέμα του μοιάζει λίγο βαρετό, με τις θεωρίες των τύπων, τα παράδοξα, τη στριφνή γλώσσα και μια παράλληλη ιστορία που διερευνά πώς η λογική και η τρέλα διαπλέκονται, μην πτοηθείτε», σημειώνει. Και προσθέτει: «Το "Logicomix" αφηγείται τη σάγκα της ανθρώπινης επιχειρηματολογίας δραματικά και με τόσο ζωηρά χρώματα, που κάνει το διάσημο γκράφικ νόβελ "300" του Φρανκ Μίλερ για τη Μάχη των Θερμοπυλών να μοιάζει με τα παιδικά κόμικς της σειράς "Eagle"».

Με τίτλο «Μπέρτραντ Ράσελ: Ο σούπερ ήρωας των σκεπτόμενων» η κριτική του «Indpendent» κάνει, επίσης, λόγο για ένα ασυνήθιστα προσωπικό σχέδιο, που ολοκληρώθηκε με πολύχρονο μόχθο και αγάπη. Αναφέρεται στον ευφυή τρόπο που οι δημιουργοί του «Logicomix» δούλεψαν και πλησίασαν τη ζωή του Βρετανού φιλοσόφου, μαθηματικού και ειρηνιστή Μπέρτραντ Ράσελ. «Το θαυμάσιο θέμα του βιβλίου είναι η ιστορική επιθυμία να κάνεις τον κόσμο απολύτως κατανοητό μέσω της Λογικής. Ο Δοξιάδης και η ομάδα του μας κάνουν να νιώσουμε την κοσμογονική στιγμή που ο μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ ανακοίνωσε σε μια διάλεξη του ότι "υπάρχουν πάντοτε αναπάντητα ερωτήματα" και απέδειξε ότι η αριθμητική είναι από αναγκαιότητα ελλιπής, τραβώντας το χαλί... κάτω από τα πόδια αρκετών μελετητών της Λογικής».

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του «Logicomix» στην Αγγλία ο κριτικός της βρετανικής εφημερίδα υπενθυμίζει έξι από τα καλύτερα γκράφικ νόβελς των τελευταίων δεκαετιών: το «Συμβόλαιο με τον Θεό» του Γουίλ Αϊσνερ, το «Maus» του Αρτ Σπίγκελμαν, την «Παλαιστίνη» του Τζο Σάκο, το «Περσέπολις» της Μαριάν Σατραπί, το «Jimmy Corrigan: the Smartest Kid on Earth» του Κρις Γουέαρ και το «The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman» του Μάρτιν Ρόουσον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Νέες ταινίες
Μελέτη σχιζοφρένειας και κωμωδία α λα Τσέχοφ
44α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ο Απ. Παύλος και οι Ινδιάνοι
66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Τορνατόρε: ο Μπερτολούτσι του Μπερλουσκόνι
Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Ξινίζει σε μέλη του ΚΑΣ η πρωτοβουλία Μπένου
Στέγαστρο Ακρωτηρίου: σκάνδαλο διαρκείας
Κόμικς
Ενας σούπερ ήρωας για τους σκεπτόμενους
Μουσική
Αγγλόφωνο ροκ, και όμως ελληνικό
Τρίποντο με την Μπιγιονσέ
«Μ' αρέσει ο Σαλέας και ο Καζαντζίδης»
Τηλεόραση
Στη «χρυσή εποχή» των 60's
ΠΟΣΠΕΡΤ: Απεργιακές κινητοποιήσεις στον ορίζοντα