Έντυπη Έκδοση

40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ, 2-18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Παράλογοι φόβοι και ενύπνιοι εφιάλτες

Ανοιξη του 2004 εξέδωσαν το πρώτο τους βιβλίο τρεις σχεδόν συνομήλικοι Βορειοελλαδίτες. Πλησίαζαν τότε τα σαράντα, με εμφανή την προηγούμενη, πιθανώς και μακρόχρονη, άσκησή τους στη γραφή.

Πλήρες θέμα...

 • Εικαστικά

  • Κώστας Σιαφάκας, έκθεση ζωγραφικής στον «Χώρο Τέχνης 24» (12 Μαΐου-10 Ιουνίου 2011)
   Οταν μιλούμε για την τέχνη, μπορούμε να το κάνουμε με διάφορους τρόπους, μπορούμε να συζητήσουμε για συγκεκριμένα έργα, για καλλιτέχνες, για αντιδράσεις που προκάλεσαν, για κριτικές που γράφτηκαν ή επηρέασαν, για θεωρίες που κυριάρχησαν κ.λπ.
  • Μια εικαστική αναδρομή στο Βερολίνο των τελευταίων 35 χρόνων Ο Rainer Fetting στην Berlinische Galerie
   Ηταν αρχές της δεκαετίας του '80. Μεσουρανούσε το new wave και ο David Bowie είχε γίνει επιτέλους γνωστός στην Ελλάδα χάρη στο «Cat People» ή «Γκαζολίν», όπως επέμεναν να το αποκαλούν οι νεόκοποι «οπαδοί» του.
 • Κριτική βιβλίου

  • Το «ημερολόγιο εθίμων» του Ανδρέα Ταρνανά
   Η εθιμικότητα πάντοτε αποτελούσε το υλικό που πρόσφερε στην ελληνική λογοτεχνία τις δυνατότητες για σημαντικά έργα. Από τον Παπαδιαμάντη και τον Καρκαβίτσα μέχρι τον Καζαντζάκη είναι εμφανές ότι η τοπικότητα δίνει στις αφηγήσεις τους μιαν ισχύ παγκόσμια και διαχρονική.
  • Η αρπαγή της σαγήνης και η κατασκευή του «φυσικού»
   Η σκηνή της γοητείας θα είναι πάντα η σκηνή της αποπλάνησης, της εκτροπής μας στον τόπο του Αλλου. Μια εκτροπή που αντιστρέφει τις μορφές και διασαλεύει όλα τα σημεία. Είναι αυτός ο εκθηλυσμός του παιγνιδιού.
  • Μηνιαία, άγρυπνα και φωτεινά Ανάμεσα στον ψεύτικο και αληθινό εαυτό
   Πρόκειται για σειρά σεμιναρίων του πολυγραφότατου π. Βασιλείου, ο οποίος με αφετηρία την παραβολή των ζιζανίων από το Ευαγγέλιο «επανερμηνεύει, με όρους και προϋποθέσεις που θέτει η Θεολογία μας, τι είναι το απόλυτο και τι το σχετικό, πώς εκφράζονται στη ζωή μας και πώς συγκρούονται μεταξύ τους».
  • Απαντα
   «...η ευρωπαϊκή ψυχή αναζήτησε με ασίγαστο πάθος την έσχατη αλήθεια. Μ' αυτή όμως τη μανία επι-δίωξης της αλήθειας, εν τέλει δεν περισώζεται παρά μόνο ένα είδος αλήθειας: η επιστημονική.
  • Στην καρδιά του σκότους και πάλι
   Ο Ντοκτόροου (1931) είναι ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς. Πολυβραβευμένος, έγινε γνωστός στη χώρα μας από τα βιβλία του Ragtime, Το βιβλίο του Ντάνιελ, Παγκόσμια Εκθεση και Μπίλι Μπαθγκέιτ.
  • 13+1 διηγήματα Το φαίνεσθαι και το είναι
   Ο Γκιγέρμο Αριάγα είναι γνωστός σ' ένα ευρύτερο κοινό από τα σενάρια των ταινιών «21 γραμμάρια», «Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα» και «Βαβέλ».
  • Η λογοτεχνία ως ύστατο καταφύγιο
   «Στα μπουντρούμια της NKVD, στην παγερή έρημο του Μακρινού Βορρά, κάθε φορά που τα μαρτύριά μου, υπερέβαιναν κάθε ανθρώπινο όριο και οποιοδήποτε μέτρο, έκανα μέσα μου μία και μοναδική ευχή: να επιζήσω για να διηγηθώ σε όλον τον κόσμο, και κυρίως στους κομματικούς μου συντρόφους και φίλους, όλες τις φρικαλεότητες που ζήσαμε», έγραφε ο Κάρλο Στάινερ, στον πρόλογο του περιβόητου βιβλίου του «7.000 μέρες στη Σιβηρία» (πολύτιμος οδηγός για τη συγγραφή του Ενας τάφος για τον Μπορίς Νταβίντοβις).
  • Ποιήματα από τη Ρόδο Στη λογική της θλιμμένης ύπαρξης
   Μια ποιητική συλλογή απ' αυτές τις περίεργες που οι λέξεις των στίχων τους σε αφήνουν με την απορία της προέλευσής τους. Προέρχονται από τον ποιητή τους Πάνο Δρακόπουλο. Πώς όμως μόνο απ' αυτόν; Ο οίστρος του ποιητή χτύπησε φλέβα χρυσού και νάμα ιερό.
  • Οκτώ βιβλία από τους πάγκους Με άρωμα Γαλλίας και Πορτογαλίας
   Παρ' ότι θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της σχολής της ρεαλιστικής σκέψης, σε ζητήματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, ο συγγραφέας διαθέτει ένα τέτοιο βάθος απόψεων που δύσκολα μπορεί να ερμηνεύσει κανείς με μονοσήμαντο τρόπο.
 • Λογοτεχνία

  • το άγγιγμα του Σκιαθίτη Ο Παπαδιαμάντης από φωτογραφία
   Τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Αλέξανδρου Εμμανουήλ Παπαδιαμάντη και τα 100 χρόνια από τον θάνατό του είναι απλώς η αφορμή για να ξαναθυμηθούμε τους ηδείς γρίφους της γραφής του.
  • Κεράσιον ευαισθησίας
   Ενός έργου από τα τόσα ή εν τω συνόλω χρειάζεται να μην του περισσεύει τίποτα. Και ποιος δεν συμφωνεί μ' αυτό. Ασχέτως που διαβάζονται, επειδή γράφονται, πολυλογίες κάθε είδους, διαφόρων βηματισμών και εντάσεων.
  • Για το βιβλίο «Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη» της Φωτεινής Τσαλίκογλου Το χάρισμα της Βέρθας
   Αυτό που για μένα είναι καθοριστικό στα έργα αυτά και θεωρώ ότι χαρακτηρίζει τη δυναμική της σκέψης της είναι το γεγονός ότι η ψυχολογία από τη συγγραφέα των πονημάτων αυτών δεν νοείται ως μια άνευρη διερεύνηση των αδιεξόδων κάποιων ομφαλοσκοπούντων και ναρκισσευόμενων υποκειμένων.
  • Απόσπασμα από το αδημοσίευτο μυθιστόρημα της Ζέτας Κουντούρη, Πίστωση χρόνου, από το κεφάλαιο «Κασσάνδρα»
   Σου έχει συμβεί να πρωτοσυναντάς κάποιον και να νομίζεις πως τον έχεις γνωρίσει και σε μιαν άλλη, προηγούμενη ζωή; Μέρη που επισκέφτεσαι για πρώτη φορά να τα αναγνωρίζεις, να σκέφτεσαι ενδόμυχα ότι πίσω από το λόφο κυλάει ένα ορμητικό ποτάμι δίπλα σ' ένα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι, και να είναι έτσι;
  • ΔΙΗΓΗΜΑ Αλογο μέσα σε τραμ
   Βρισκόμουν μέσα σε κάποιο τραμ. Νομίζω το 11, Ιπποκράτους-Κολοκυνθού... Γεμάτο μέχρι τα μπούνια. Φίσκα. Στεκόμουν στον διάδρομο όρθιος ανάμεσα σε άλλους όρθιους επιβάτες, όταν κάποια στιγμή διέκρινα μέσα στο βαγόνι ένα άλογο. Στην καλύτερη θέση ένα άλογο!
  • Η ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ Αξιώματα
   Η λέξη «ζωή», σε πολλές γλώσσες (φαντάζομαι στις περισσότερες), γράφεται με λίγα γράμματα. Μάλιστα στη γαλλική γλώσσα (στη χώρα του μπλα μπλα) είναι μονοσύλλαβη. Αυτό κάτι θα πρέπει να σημαίνει, αν σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη λέξη είναι η κορυφαία του ανθρώπινου λεξιλογίου, γιατί εκφράζει την ίδια την ύπαρξη και δηλώνει το νο1 σκοπό λειτουργίας όλου του πλανήτη.
 • Μουσική

  • Από τις 4:00 στις 6:00 Αρχηγική σχέση με το τραγούδι
   Η έλλειψη ηγετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον χώρο της τέχνης, της πολιτικής και όλων σχεδόν των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με το κοντινό σχετικά παρελθόν, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανασφάλεια, αβεβαιότητα και μια διαρκή προσδοκία για βελτίωση της κατάστασης, κάτι που δεν δείχνει, όμως, να συμβαίνει άμεσα, αφού έχουν αλλάξει οι συνθήκες διαβίωσης σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν πριν από 10-15 χρόνια.
  • Ennio Morricone Πραγματικός μαέστρος
   Ούτε ο ίδιος δεν ξέρει για πόσες κινηματογραφικές ταινίες έχει γράψει μουσική, αλλά σίγουρα ένας αριθμός γύρω στις 500 θα πλησίαζε αρκετά την πραγματικότητα και αυτό αυτομάτως θα σήμαινε ότι έγραφε περίπου κάθε μήνα μουσική για κάποια ταινία.