Έντυπη Έκδοση

Οκτώ βιβλία από τους πάγκους

Με άρωμα Γαλλίας και Πορτογαλίας

**Χανς Μοργκεντάου,

Επιστήμη και πολιτική της ισχύος, εκδόσεις Τουρίκη

Παρ' ότι θεωρείται ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της σχολής της ρεαλιστικής σκέψης, σε ζητήματα γεωπολιτικής και διεθνών σχέσεων, ο συγγραφέας διαθέτει ένα τέτοιο βάθος απόψεων που δύσκολα μπορεί να ερμηνεύσει κανείς με μονοσήμαντο τρόπο. Ο Μοργκεντάου ασφαλώς και θεωρεί τις έννοιες τής ισχύος και του εθνικού συμφέροντος ως βασικά ερμηνευτικά εργαλεία της μελέτης του, ωστόσο εισάγει στη θεωρία του κι ένα είδος ηθικού παράγοντα, χωρίς τον οποίο οποιαδήποτε προσέγγιση της δουλειάς του είναι ελλιπής. Με δύο λόγια, ο Μοργκεντάου πιστεύει ότι η ύπαρξη ηθικού πλαισίου μάλλον συμπληρώνει παρά αναιρεί τον «επιστημονισμό» που -θεωρητικά- διέπει τη μελέτη ζητημάτων γεωστρατηγικής. Σε όποιον αρέσει να «ταξιδεύει» στα νερά τής πάντοτε ταραγμένης από ποικίλες συγκρούσεις υδρογείου, το βιβλίο συνιστάται ανεπιφύλακτα.

**Φερνάντο Πεσόα, Λισαβόνα, εκδόσεις Ροές

Ενα διαφορετικό ταξιδιωτικό βιβλίο, από τον μεγάλο μοναχικό Πορτογάλο που περπάτησε στους δρόμους της φαντασίας και της τέχνης με τον μοναδικό του αξεπέραστο ποιητικό τρόπο. Εδώ γράφει για την πόλη του, τη Λισαβόνα. Οδοιπορεί σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της, στα πάρκα, στις εκκλησίες, στις βιβλιοθήκες, στα καφέ, στις πολυσύχναστες Λεωφόρους και στα στενά σοκάκια του πληρωμένου έρωτα. Για όσους το καλοκαίρι σκέφτεστε να επισκεφθείτε την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, το βιβλίο του Πεσόα δύναται να αποτελέσει έναν διαφορετικό ταξιδιωτικό οδηγό, μακριά από τουριστικά κλισέ και μαρκετίστικες εξυπνάδες, που συνήθως δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο να μυρίσεις την αυθεντική ανάσα μιας πόλης.

**Καμίλο Καστέλο Μπράνκο, Ολέθριος έρωτας-Αναμνήσεις μιας οικογένειας, εκδόσεις Νεφέλη

Είναι η πρώτη φορά που ο συγγραφέας μεταφράζεται στην ελληνική γλώσσα. Πορτογάλος, όπως και ο Πεσόα, ο Καμίλο Καστέλο Μπράνκο έζησε μια πολυτάραχη ζωή, γεμάτη συγκρούσεις, έρωτες, πτώσεις και ολικές επαναφορές. Ο «Ολέθριος έρωτας» γράφτηκε, ενόσω ο συγγραφέας βρισκόταν κλεισμένος σε μια φυλακή του Πόρτο. Υπό συναισθηματική φόρτιση, ο Πορτογάλος δημιουργός τελείωσε το έργο του μέσα σε 15 ημέρες. Η έξαψή του αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της ιστορίας, η οποία θεωρείται ίσως η κορυφαία ερωτική της Ιβηρικής Χερονήσου, ενταγμένη στο γενικότερο «πιστεύω» του συγγραφέα, δηλαδή ότι τα ζητήματα της καρδιάς (οφείλουν να) υψώνονται πάνω από τις κοινωνικές συμβάσεις.

**Τόμας Πίντσον, Εμφυτο ελάττωμα, εκδόσεις Καστανιώτη

Επιστροφή του πληθωρικού αμερικανού συγγραφέα-φάντασμα (κυκλοφορεί μόνο μια νεανική φωτογραφία του, ενώ δεν δίνει συνεντεύξεις) με ένα μυθιστόρημα-ποταμό στοιχείων για την ποπ κουλτούρα των '60s και των '70s: ψυχεδέλεια, λουλουδάτα πουκάμισα, σερφ και μπιτς μούβις, παντελόνια καμπάνα, μακριά, ξέπλεκα μαλλιά, οι Τζέφερσον Αίρπλειν και το «Somebody to love», ο Τσαρλς Μάνσον και το Βιετνάμ και μέσα σε όλη αυτή την ευδαιμονία της Δυτικής Ακτής, ένας ατσούμπαλος ντετέκτιβ, ο Λάρι «Ντοκ» Σπορτέλο, ψάχνει να βρει την άκρη σε μια μπερδεμένη υπόθεση. «Λάιτ» μεν, Πίντσον δε... Αλλα βιβλία του συγγραφέα στα ελληνικά: «V», «Το Ουράνιο Τόξο της Βαρύτητας» (για το οποίο τιμήθηκε με το National Book Award), «Βάινλαντ», «Βραδείας καύσεως», «Μέισον & Ντίξον» (όλα τους από τις εκδόσεις Χατζηνικολή) και «Ενάντια στη μέρα» (εκδ. Καστανιώτη).

**Κρις Κουζνέτσκι, Εγκλημα στα Μετέωρα, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί

Μυστηριώδεις εισβολείς αποκεφαλίζουν μοναχούς σε μοναστήρι των Μετεώρων. Ο αρχηγός της Ιντερπόλ, σε συνεργασία με Ελληνα φερέλπιδα συνάδελφό του, επιχειρούν να λύσουν το αίνιγμα. Παράλληλα, δύο αμερικανοί ειδικοί πράκτορες ταξιδεύουν από τη Φλόριντα στη Ρωσία, όπου εκτυλίσσεται ένα δεύτερο κομμάτι της πλοκής. Ποιο είναι το πολύτιμο αντικείμενο που ζητούν ν' αποκτήσουν όλοι; Και τι σχέση έχουν οι μοναχοί των Μετεώρων με έναν πανάρχαιο πόλεμο; Σε στιλ «Κώδικα Ντα Βίντσι», το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, ενώ διαθέτει και έντονο ελληνικό χρώμα (Σπάρτη, Καλαμπάκα, Μετέωρα, Ουρανούπολη, Αγιον Ορος, μέχρι και αναφορά στο Βατοπέδιο υπάρχει. Μόνον ο Εφραίμ λείπει από εδώ μέσα...).

**Κλοντ Σοπ, Η έπαυλις Μοντεχρίστο, εκδόσεις Εστία

Μια ιδιότυπη μυθιστορηματική βιογραφία του πατέρα Δουμά, του γάλλου πληθωρικού συγγραφέα τού 19ου αιώνα («Οι τρεις σωματοφύλακες», «Ο κόμης Μοντεχρίστος» κ.ά.), που έγραφε όπως ζούσε, έντονα και σπινταριστά.

Ο ταραχώδης βίος του αποτέλεσε κατάλληλο συγγραφικό υλικό, το οποίο εκμεταλλεύτηκε στην εντέλεια ο Κλοντ Σοπ, πρόεδρος της «Εταιρείας Φίλων Αλέξανδρου Δουμά». Οσο για την έπαυλη, αυτή άρχισε να χτίζεται λίγους μήνες μετά την έκδοση του «Κόμη του Μοντεχρίστο», στα μέσα του 1846, και στοίχισε στον Δουμά ένα τεράστιο ποσό. Φυσικά, ο σπάταλος Δουμάς δεν μπόρεσε να την κρατήσει για πολύ και, κάπως έτσι, στη διάρκεια των χρόνων, η έπαυλη άλλαξε πολλά χέρια και χρήσεις.

Στο βιβλίο του, ο Σοπ εστιάζει σε ένα Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου τού 1847 που περνά ο συγγραφέας στη βίλα, δίνοντας ταυτόχρονα και το ψυχολογικό πορτρέτο του, μέσα από τις ασχολίες του και τις επαφές του.

**Οντέ Λανσελίν - Μαρί Λεμονιέ, Οι φιλόσοφοι και ο έρωτας, εκδόσεις Πατάκη

Δύο Γαλλιδούλες, λίγο φιλόσοφοι και λίγο δημοσιογράφοι, γράφουν για τον έρωτα. Ή καλύτερα, για τον τρόπο με τον οποίον η φιλοσοφία τοποθετήθηκε διαχρονικά απέναντί του, τόσο μέσα από τη διδασκαλία όσο και την προσωπική ζωή διασήμων του είδους, όπως ο Σωκράτης, ο Καντ, ο Νίτσε κ.ά. Κάποιων φιλοσόφων, στο θέμα του έρωτα, «το λέει η περδικούλα τους», κάποιοι άλλοι εμφανίζονται μάλλον αδιάφοροι απέναντί του, ενώ κάποιοι τρίτοι πιθανότατα το έριξαν στη φιλοσοφία λόγω... έρωτα και των ποικίλων απογοητεύσεων που δοκίμασαν από τη συναναστροφή τους με τον μικρό φτερωτό Θεό. (Δεν βαριέσαι, όλα μες στη ζωή είναι...)

**Σεσίλια Αχερν, Μια σελίδα για κάθε αύριο, εκδόσεις Διόπτρα

Μπορεί η αληθινή αγάπη να ζήσει για πάντα; Η Σεσίλια Αχερν δείχνει να πιστεύει πως ναι.

Κόρη του πρώην ιρλανδού πρωθυπουργού Μπέρτι Αχερν, γράφει με ταλέντο για το θέμα των σχέσεων και τα βιβλία της γίνονται μπεστ σέλερ. Μάλιστα ένα από αυτά, που αποτέλεσε και το συγγραφικό ντεμπούτο της, το «ΥΓ. Σ' αγαπώ» (εκδ. Διόπτρα) γυρίστηκε ταινία, με τους δημοφιλείς Τζέραρντ Μπάτλερ και Χίλαρι Σουάνκ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στο τελευταίο βιβλίο της, μία κοπέλα, συνηθισμένη να έχει ό,τι επιθυμεί, αναγκάζεται να βιώσει δύσκολες καταστάσεις.

Μέχρι που μια μέρα η ανακάλυψη ενός δερματόδετου βιβλίου, κλειδωμένου με χρυσό λουκέτο, θα της προσφέρει πρόσβαση σε έναν μυστικό κόσμο γεμάτο αναπάντεχες εμπειρίες. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν και τα βιβλία της: «Θα σε βρω ξανά», «Σ' ευχαριστώ για τις αναμνήσεις» κ.ά. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Παράλογοι φόβοι και ενύπνιοι εφιάλτες
Το «ημερολόγιο εθίμων» του Ανδρέα Ταρνανά
Η αρπαγή της σαγήνης και η κατασκευή του «φυσικού»
Ανάμεσα στον ψεύτικο και αληθινό εαυτό
Απαντα
Στην καρδιά του σκότους και πάλι
Το φαίνεσθαι και το είναι
Η λογοτεχνία ως ύστατο καταφύγιο
Στη λογική της θλιμμένης ύπαρξης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Εικαστικά
Κώστας Σιαφάκας, έκθεση ζωγραφικής στον «Χώρο Τέχνης 24» (12 Μαΐου-10 Ιουνίου 2011)
Ο Rainer Fetting στην Berlinische Galerie
Κριτική βιβλίου
Παράλογοι φόβοι και ενύπνιοι εφιάλτες
Το «ημερολόγιο εθίμων» του Ανδρέα Ταρνανά
Η αρπαγή της σαγήνης και η κατασκευή του «φυσικού»
Ανάμεσα στον ψεύτικο και αληθινό εαυτό
Απαντα
Στην καρδιά του σκότους και πάλι
Το φαίνεσθαι και το είναι
Η λογοτεχνία ως ύστατο καταφύγιο
Στη λογική της θλιμμένης ύπαρξης
Με άρωμα Γαλλίας και Πορτογαλίας
Λογοτεχνία
Ο Παπαδιαμάντης από φωτογραφία
Κεράσιον ευαισθησίας
Το χάρισμα της Βέρθας
«Κασσάνδρα»
Αλογο μέσα σε τραμ
Αξιώματα
Μουσική
Αρχηγική σχέση με το τραγούδι
Πραγματικός μαέστρος