Έντυπη Έκδοση

Η πρώτη Καλάσα με πτυχίο Πανεπιστημίου

Η νεαρή Σαμίμ της φυλής των Καλάσα είναι κατά κάποιο τρόπο η πρωταγωνίστρια των «Νυμφών». Η πρώτη που κατόρθωσε να μπει και να τελειώσει πανεπιστήμιο του Πακιστάν. Αφοπλιστικά αθώα, σεμνή και δυναμική, σε εκπλήσσει και σε συγκινεί στο φιλμ. Από το μακρινό βορειοδυτικό Πακιστάν η... ηλεκτρονική φωνή της.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια Σαμίμ Η νεαρή πρωταγωνίστρια Σαμίμ - Στην ταινία είναι φανερή η έγνοια σου για τον πολιτισμό, την ταυτότητα των Καλάσα. Γιατί;

«Η παράδοση με ενώνει με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, με όλη την κοινότητα.

Ετσι αισθάνομαι πιο κοντά τους. Οσον αφορά την ταυτότητα, οι Καλάσα είναι γνωστοί για την ειλικρίνειά τους, την απλότητά τους.

Είμαστε ένας ειρηνόφιλος λαός κι αισθάνομαι περήφανη να παρουσιάζω την καλασική μου ταυτότητα σε οποιαδήποτε περίπτωση. Με αυτή την ταυτότητα σαν δώρο έφτασα εκεί που έφτασα».

- Τα όνειρά σου ποια είναι;

«Προσπαθώ να πάρω υποτροφία από κάποιο ξένο πανεπιστήμιο

και να ακολουθήσω περαιτέρω ποιοτική εκπαίδευση, επεκτείνοντας τις ικανότητές μου για να μπορέσω να υπηρετήσω την κοινότητά μου αλλά και την πατρίδα μου με τον καλύτερο τρόπο».

- Ο κυρίαρχος μουσουλμανικός τρόπος ζωής στο Πακιστάν τι αντίκτυπο έχει στη φυλή σου;

«Εχει επηρεάσει αρνητικά την καλασική κουλτούρα.

Κάποιοι σταμάτησαν μερικές από τις παραδοσιακές τους τελετουργίες κι αρκετοί προσηλυτίστηκαν από το Ισλάμ. Ενα θετικό ρόλο έχει παίξει η εκπαίδευση.

Οι μουσουλμάνοι έχουν δύναμη και όλες τις θέσεις εξουσίας. Οι Καλάσα συνειδητοποίησαν ότι η εκπαίδευση είναι αυτή που θα μπορούσε να τους ενδυναμώσει, γι' αυτό προτρέπουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν».

- Ο έρωτας είναι προϋπόθεση για το γάμο;

«Σίγουρα. Εάν δεν αγαπάει ο ένας τον άλλον πώς θα μπορούν να συνεννοηθούν, πώς θα ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, πώς θα μοιραστούν τις χαρές και τις λύπες; Για μένα είναι σημαντικό να είναι κανείς ερωτευμένος».

- Τι πρόσφερε ο Λερούνης στους Καλάσα;

«Ο Αθανάσιος Λερούνης και οι "Ελληνες εθελοντές" εργάστηκαν πολλά χρόνια για την ανάπτυξη της καλασικής κοινότητας, αλλά ο κύριος στόχος τους ήταν η εκπαίδευση και η διατήρηση των παραδόσεων και γενικώς της καλασικής κουλτούρας.

Ελπίζω κι εύχομαι να μπορέσω να επισκεφτώ την Ελλάδα και να συναντήσω όλους τους φίλους που έχω εκεί».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη:Σαμίμ
Η πρώτη Καλάσα με πτυχίο Πανεπιστημίου
Συνέντευξη:Κάρλος Λατούφ
Τα σκίτσα του έγιναν πλακάτ
Συνέντευξη:Αννέτα Παπαθανασίου
Οι νύμφες του Μεγαλέξανδρου
Συνέντευξη:Θανάσης Λερούνης
15 χρόνια ο αγαπημένος «Ατανάσις»
Κομικ(ς)οδρόμιο
Ο «κος Υπέροχος» του Daniel Clowes
Η κινηματογραφική περσόνα του xάρτινου Ντικ Τρέισι