Έντυπη Έκδοση

15 χρόνια ο αγαπημένος «Ατανάσις»

Η περίπτωση του εκπαιδευτικού Θανάση Λερούνη είναι αξιομνημόνευτη. Επί δεκαπέντε χρόνια πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην περήφανη φυλή των Καλάσα στο Πακιστάν.

Με την ομάδα της ΜΚΟ «Ελληνες εθελοντές» έφτιαξαν σχολεία, χώρους υγιεινής, το πολιτιστικό κέντρο «Καλασαντούρ» (μουσείο, οικοτροφείο, σχολείο καλασικής παράδοσης, βιβλιοθήκη, σταθμός πρώτων βοηθειών).

«Η ζωή μας εκεί είναι σαν παραμύθι, ζούμε μέσα στο θρύλο που συναντάει την Ιστορία... Τα συναισθήματα που νιώθουμε μας κάνουν να συγκινούμαστε κάθε στιγμή, οι ιστορίες τους, τα δρώμενά τους μάς φέρνουν μνήμες από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», είχε πει παλιότερα στην «Ε».

Ο Λερούνης («Ατανάσις» όπως τον έλεγαν οι Καλάσα που τον υπεραγαπούσαν) έπεσε θύμα απαγωγής από τους Ταλιμπάν για επτά μήνες (Σεπτέβριος 2009 - Μάρτιος 2010). Μένοντας πλέον στην Αθήνα (διδάσκει στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων) μιλάει στην «Ε» μ' αφορμή την προβολή της ταινίας της Αννέτας Παπαθανασίου.

«Εζησα σε μια φυλή που διατηρεί αρχέγονη παράδοση. Ενας θησαυρός πολιτισμού που αξίζει να διατηρηθεί. Θα πρέπει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, που ενδιαφέρονται για τέτοιους πολιτιστικούς θησαυρούς, να βοηθήσουν ώστε να μη χαθεί άλλη μια παράδοση, όπως κι ανάλογες άλλες χάνονται στον πλανήτη μας».

- Θα ξαναπάτε;

«Είναι τα πράγματα δύσκολα. Η παρουσία μας εκεί θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις τοπικές αρχές και τους Καλάσα. Οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι "Ελληνες εθελοντές" θα συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησα εδώ και 16 χρόνια στηρίζοντας αυτή τη μοναδική παράδοση να μην εξαφανιστεί.

Θα ήθελα με τους συνεργάτες μου να ευχαριστήσουμε την "Hellenic Aid" του υπουργείου Εξωτερικών, που μας ενίσχυε οικονομικά, όπως και τις ελληνικές ανάδοχες οικογένειες. Οι τελευταίες, προσφέροντας 200 ευρώ το χρόνο, μας δίνουν τη δυνατότητα να πληρώνουμε τους μισθούς των Καλάσα δασκάλων, το συσσίτιο και την ένδυση των παιδιών του σχολείου του Πολιτιστικού Κέντρου. Μια ενίσχυση για να μη σταματήσει το πρόγραμμα καταγραφής της γλώσσας τους με το καινούργιο αλφάβητο. Κάτι για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι.

Το ότι ένας Καλάσα μπορεί πλέον να καταγράψει την παράδοσή του στην ίδια του τη γλώσσα είναι σημαντικότερο απ' όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουμε κάνει, όπως σχολεία, υδρεύσεις, λουτρά κ.λπ.».

- Θυμάστε κάτι από την άσχημη εμπειρία της απαγωγής σας από τους Ταλιμπάν;

«Δεν θα 'θελα να μιλήσω φέρνοντας σε δύσκολη θέση κάποιους από το Πακιστάν που δεν είναι σε θέση ν' αμυνθούν αυτή τη στιγμή».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη:Σαμίμ
Η πρώτη Καλάσα με πτυχίο Πανεπιστημίου
Συνέντευξη:Κάρλος Λατούφ
Τα σκίτσα του έγιναν πλακάτ
Συνέντευξη:Αννέτα Παπαθανασίου
Οι νύμφες του Μεγαλέξανδρου
Συνέντευξη:Θανάσης Λερούνης
15 χρόνια ο αγαπημένος «Ατανάσις»
Κομικ(ς)οδρόμιο
Ο «κος Υπέροχος» του Daniel Clowes
Η κινηματογραφική περσόνα του xάρτινου Ντικ Τρέισι