Έντυπη Έκδοση

Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριακής πίεσης στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση για την υπέρταση.

Μάλιστα, όσοι στερούνται τον ύπνο, ιδιαιτέρως τον βαθύ, έχουν έως και 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πίεση μέσα σε διάστημα 3,4 ετών. Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις σε 784 άντρες μέσης ηλικίας 75 ετών, για να διαπιστώσουν πόσο χρόνο «ύπνου βραδέων κυμάτων», δηλαδή βαθύ ύπνου, απολαμβάνουν κάθε βράδυ. Σύμφωνα με τα στατιστικά ευρήματα, το βάρος δεν αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή όλοι όσοι στερούνταν τον βαθύ ύπνο είχαν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση, ανεξάρτητα από τα κιλά τους και παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία αποτελεί επίσης ένα από τα αίτια της ασθένειας.

«Η έρευνα μας δείχνει για πρώτη φορά ότι η φτωχή ποιότητα ύπνου δημιουργεί τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης, ενώ τα αποτελέσματα μοιάζει να μην επηρεάζονται από τον τρόπο που ανασαίνει κάποιος όταν κοιμάται», επισήμανε η καθηγήτρια Σούζαν Ρέντλαϊν από το νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστόνης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση