Έντυπη Έκδοση

Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 370.000 νέα κρούσματα καρκίνου του προστάτη στην Ευρώπη και σχεδόν 90.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Πρόσφατα, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, η οποία συνιστά την έγκριση της οξικής αμπιρατερόνης στο πλαίσιο ταχείας διαδικασίας αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα νέο αναστολέα βιοσύνθεσης ανδρογόνων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη που χορηγείται από το στόμα, μία φορά την ημέρα. Η προτεινόμενη ένδειξη είναι η θεραπεία -σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη- του μεταστατικού ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνο του προστάτη σε ενήλικους άνδρες των οποίων η νόσος έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια ή έπειτα από χημειοθεραπευτικό σχήμα που περιέχει δοσεταξέλη.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP βασίζεται σε δεδομένα μιας μεγάλης, βασικής φάσης 3 τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής κλινικής δοκιμής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (μελέτη COU-ΑΑ-301). Η μελέτη έδειξε ότι η οξική αμπιρατερόνη, σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη, βελτίωσε τη συνολική επιβίωση ασθενών με προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (CRPC) των οποίων η νόσος είχε σημειώσει πρόοδο κατόπιν χημειοθεραπείας. Τα βασικά αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine» το Μάιο του 2011. Τον Απρίλιο του 2011, η οξική αμπιρατερόνη εγκρίθηκε στις ΗΠΑ από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση σε συνδυασμό με πρεδνιζόνη ή πρεδνιζολόνη για τη θεραπεία ανδρών με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ανθεκτικού στον ευνουχισμό, οι οποίοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία που περιείχε δοσεταξέλη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση