Έντυπη Έκδοση

Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή μόνιμη καρδιακή αρρυθμία ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός. Εκτιμάται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια Αμερικανοί και 6 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Η πάθηση αφορά περίπου ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 40 ετών ή άνω. Το σοβαρότερο ιατρικό πρόβλημα για άτομα με κολπική μαρμαρυγή είναι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, ο οποίος είναι πέντε φορές υψηλότερος στο συγκεκριμένο πληθυσμό, σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Το 15% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων στις ΗΠΑ αποδίδονται στην κολπική μαρμαρυγή. Επιπλέον, τα εγκεφαλικά επεισόδια που οφείλονται σε κολπική μαρμαρυγή είναι πιο επιβαρυντικά σε σχέση με τα εγκεφαλικά επεισόδια άλλης αιτιολογίας. Τα εγκεφαλικά επεισόδια από κολπική μαρμαρυγή είναι πιο βαριά, με ποσοστό θνησιμότητας 24% εντός 30 ημερών και πιθανότητα θανάτου 50% μέσα σε ένα έτος.

Οπως ανακοινώθηκε στο Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο, η μελέτη ARISTOTLE έδειξε ότι η ουσία apixaban, το πρώτο από του στόματος λαμβανόμενο αντιπηκτικό, ήταν ανώτερο από τη βαρφαρίνη στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων ή της συστηματικής εμβολής, με σημαντικά λιγότερα αιμορραγικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Η ουσία, συγκριτικά με την καθιερωμένη αγωγή με βαρφαρίνη, μείωσε σημαντικά:

* τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική εμβολή κατά 21%

* τον κίνδυνο για μείζονα αιμορραγία κατά 31%

* τη θνησιμότητα κατά 11%.

Η δοκιμή, η οποία διεξήχθη σε 1.034 κέντρα σε 39 χώρες, συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών Duke στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας και το Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών της Ουψάλας, στην Ουψάλα της Σουηδίας.

«Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς ο πληθυσμός γερνά», δήλωσε ο δρ Christopher Β. Granger, καθηγητής Ιατρικής στο Ινστιτούτο Κλινικών Ερευνών Duke - Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Duke - Ντάρχαμ, Βόρεια Καρολίνα, και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Συνεπώς, τα αποτελέσματα της δοκιμής ARISTOTLE, που δείχνουν ότι το apixaban, σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική εμβολή, τον κίνδυνο για μείζονα αιμορραγία και τη θνησιμότητα, είναι ελπιδοφόρα».

Σχετικά με τη δοκιμή ARISTOTLE

Στη δοκιμή ARISTOTLE (Apixaban for Reduction in Stroke and Other Thromboembolic Events in Atrial Fibrillation), μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή μελέτη απευθείας σύγκρισης, συμμετείχαν 18.201 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και έναν τουλάχιστον πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρδιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση