Έντυπη Έκδοση

Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές

Τα γυναικολογικά προβλήματα αυξάνονται αισθητά μετά τις διακοπές, γεγονός που επιβεβαιώνει η μεγαλύτερη προσέλευση των γυναικών στα γυναικολογικά ιατρεία ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Οι κολπίτιδες, μυκητιασικές και μικροβιακές, είναι πολύ συνηθισμένες, επειδή ευνοούνται από το υγρό και ζεστό περιβάλλον. Προκαλούνται από την εισβολή μυκήτων ή μικροβίων στον κόλπο, όπως τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα, η τριχομονάδα, η Gardnerella, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, κυρίως όμως ο μύκητας Candida albicans.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η αυξημένη έκκριση διαφανούς και στη συνέχεια λευκού, παχύρρευστου, δύσοσμου υγρού, ο κνησμός και η ερυθρότητα. Μόλις γίνουν αντιληπτά αυτά τα συμπτώματα, η γυναίκα πρέπει να αποταθεί στον γυναικολόγο της, ο οποίος, μετά τη λήψη εκκρίματος για τον εντοπισμό της αιτίας της λοίμωξης, θα της συστήσει είτε τοπική θεραπεία με κολπικά υπόθετα ή τοπικές αλοιφές είτε χάπια, είτε συνδυασμό και των δύο.

Ο ιός HPV, τα κρούσματα του οποίου είναι ιδιαίτερα αυξημένα τα τελευταία χρόνια, μπορεί να κρύβεται και μέσα στην άμμο. Η μόλυνση δεν συνεπάγεται απαραίτητα και εκδήλωση συμπτωμάτων. Ομως μια πιθανή εξασθένηση του οργανισμού μπορεί να σταθεί η αφορμή για εμφάνιση κονδυλωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και αν δεν έχει γίνει αντιληπτό κάποιο σύμπτωμα, είναι απαραίτητες η διενέργεια τεστ ΠΑΠ και η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού μετά τις διακοπές, κατά προτίμηση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Διαταραχές περιόδου

Ενα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει μετά τις διακοπές είναι η διαταραχή της περιόδου, εάν η γυναίκα έχει λάβει το «χάπι της επόμενης ημέρας» προκειμένου να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η εξάντληση του οργανισμού που προκαλείται από τα επαναλαμβανόμενα ξενύχτια και την έλλειψη ύπνου, την κακή διατροφή, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση καπνού, ενδεχομένως να προκαλέσει σταγονοειδή αιμόρροια, το λεγόμενο spotting, που συνήθως υποχωρεί μόλις ξεκουραστεί η γυναίκα.

Συνέδριο με θέμα την υγεία της γυναίκας

Με θέμα την υγεία της γυναίκας το «8th Congress on Women's Health & Disease», ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στη Κω.

Το συνέδριο οργανώθηκε από τη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, σε συνεργασία με άλλες 7 διεθνείς εταιρείες (EBCOG, EUGA, EMAS, EURAPAG, ESC, FIGIJ, ISGE), ενώ πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γ. Κ. Κρεατσάς.

Τα θέματα του συνεδρίου, αφορούσαν:

* Τις συγγενείς και γενετικές ανωμαλίες του γεννητικού συστήματος, οι οποίες αφορούν νέα κορίτσια που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα και κόλπο ή με γονάδες άρρενος, ενώ μεγαλώνουν σαν κορίτσια.

* Τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων - HPV και τον προληπτικό εμβολιασμό που αφορά κυρίως νεαρές κοπέλες, ηλικίας 12-26 ετών.

* Τα νεότερα αντισυλληπτικά δισκία με φυσική οιστραδιόλη, η οποία ορμονικά προσομοιάζει με αυτήν που εκκρίνεται από τις ωοθήκες, και νέα προγεσταγόνα, όπως η νορμεγεστρόλη και η διενογέστη.

* Τη ρομποτική χειρουργική, μια σύγχρονη μέθοδο χειρουργικής γυναικολογικής επέμβασης.

* Νέες επεμβάσεις που ρυθμίζουν ουρογυναικολογικά προβλήματα, τα οποία παρατηρούνται κυρίως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάνοντας δύσκολη την καθημερινότητά τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση