Έντυπη Έκδοση

Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;

Τι είδους πρωινό είναι καλό να τρώνε τα παιδιά μας; Ποια δημητριακά πρωινού χρειάζεται να αγοράζουμε; Μήπως να επιλέγουμε δημητριακά με σοκολάτα ή άλλα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ώστε να τα καταναλώνουν πιο εύκολα;

Στα συνήθη αυτά ερωτήματα των γονιών επιχείρησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ των ΗΠΑ. Κύριοι στόχοι της έρευνάς τους ήταν να εξετάσουν κατά πόσο τα παιδιά θα καταναλώσουν δημητριακά με χαμηλά σάκχαρα και, ακόμα, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης υψηλής σε σύγκριση με χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη δημητριακών.

Ενενήντα ένα παιδιά που βρίσκονταν σε καλοκαιρινή κατασκήνωση χωρίστηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες: η μία έλαβε για πρωινό δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και η δεύτερη, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. Στο πρωινό υπήρχαν ακόμα για όλα τα παιδιά γάλα χαμηλών λιπαρών, χυμός πορτοκαλιού, μπανάνες, φράουλες και κύβοι ζάχαρης. Τα συμμετέχοντα στην έρευνα παιδιά επέλεξαν ό,τι άλλο ήθελαν από τα παραπάνω για πρωινό και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια μετά το φαγητό. Οι ερευνητές ανάλογα με τα όσα καταναλώθηκαν υπολόγισαν τον αριθμό θερμίδων που έλαβε το κάθε παιδί.

Ολα τα παιδιά, όχι μόνον εκείνα που έφαγαν δημητριακά με πολλή ζάχαρη, ανέφεραν ότι τους άρεσε το πρωινό. Τα παιδιά που κατανάλωσαν τα δημητριακά με λίγη ζάχαρη πήραν κατά μέσο όρο ποσότητα μιας μερίδας δημητριακών (35 γραμμάρια), ενώ εκείνα που έφαγαν τα δημητριακά με την πολλή ζάχαρη κατανάλωσαν σημαντικά περισσότερα, σχεδόν διπλάσια ποσότητα (61 γραμμάρια). Η ομάδα με την... υψηλή ζάχαρη κατανάλωσε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ζάχαρης (24 γραμμάρια έναντι 12,5 γραμμαρίων). Οι ολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν στο πρωινό δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων. Δεν διέφερε επίσης η ποσότητα γάλακτος που έλαβαν. Αντίθετα, μεγάλη διαφορά υπήρχε στην κατανάλωση φρούτων: η ομάδα παιδιών που έφαγαν τα δημητριακά με την πολλή ζάχαρη έβαλαν φρούτα στο πρωινό τους σε ποσοστό μόλις 8%, ενώ στην ομάδα των παιδιών με τη λίγη ζάχαρη το 54% έβαλαν φρούτα στο πρωινό τους. Το ποσοστό θερμίδων που προήλθε από φρούτα ήταν 13% για τα παιδιά που έφαγαν τα γλυκά δημητριακά και 20% για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, συγκρινόμενα με τα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, τα δημητριακά πρωινού υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αυξάνουν την ολική κατανάλωση ζάχαρης στα παιδιά, ενάντια στην κατανάλωση πιο υγιεινών επιλογών, όπως τα φρούτα. Συμπέραναν επίσης ότι τα παιδιά θα καταναλώσουν ευχάριστα δημητριακά χωρίς πολλή ζάχαρη εφόσον τους τα προσφέρουμε - επιλογή που θα έπρεπε να κάνουμε ως γονείς για να προσφέρουμε μια ανώτερη ποιότητα πρωινού.

Αγοράστε λοιπόν υγιεινά δημητριακά και κορν φλέικς. Αποφύγετε να αγοράσετε τα «παιδικά» δημητριακά με πολλή ζάχαρη, σοκολάτα κ.λπ., με τη δικαιολογία ότι μόνο αυτά τρώει το παιδί σας. Το παιδί σας θα συνηθίσει και θα καταναλώνει ευχάριστα δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, σε συνδυασμό με χυμό και φρούτα, αρκεί να το αποφασίσετε εσείς. Μην οδηγείστε σε κατώτερες λύσεις με φτωχή θρεπτική αξία και με κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης, παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας και άλλων κακών. Η συμπεριφορά των παιδιών μας στο πρωινό καθορίζεται από εμάς και από τις επιλογές μας.

Πηγή: Jennifer L et al. Effects of Serving High-Sugar Cereals on Children's Breakfast-Eating Behavior. Pediatrics. 2011 Jan;127(1): 71-6.

Μετάφραση, σχόλια: Στέλιος Παπαβέντσης, παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Σχετικά θέματα: Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση