Έντυπη Έκδοση

Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass

Στο πρόβλημα της σοβαρής παχυσαρκίας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η πιο αποτελεσματική λύση είναι η βαριατρική χειρουργική. Δεν αποτελεί την πρώτη λύση και ούτε ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς.

Η λέξη «βαριατρική» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «βάρος» και «ιατρική». Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας δεν πρέπει να συγχέονται με τις επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής καθώς στις επεμβάσεις της βαριατρικής δεν πραγματοποιούμε λιποαναρρόφηση. Στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου χρησιμοποιήθηκε ευρέως, ενώ σήμερα έξαρση παρουσιάζει ο αριθμός ιατρών και ασθενών που επιλέγουν το γαστρικό μανίκι, μια επέμβαση με ιστορία περίπου 6 ετών.

Υπάρχει όμως και ακόμη μία βαριατρική επέμβαση, αυτή του γαστρικού bypass (γαστρικής παράκαμψης) για την οποία έχουμε πολύ μεγαλύτερη εμπειρία. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του '60, ενώ εδώ και περίπου 17 χρόνια γίνεται λαπαροσκοπικά.

* Είναι «καλύτερη» επέμβαση το γαστρικό bypass από τον δακτύλιο ή το μανίκι;

Το γαστρικό bypass είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση παχυσαρκίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι κατά κανόνα καλύτερα σε ασθενείς που επιλέγουν αυτή την επέμβαση. Ομως δεν είναι μόνο η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με μια βαριατρική επέμβαση.

Πολλές από τις λεγόμενες συνοδούς νόσους της παχυσαρκίας, δηλαδή αρρώστιες που συνυπάρχουν με αυτή, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η υπνική άπνοια και πλήθος άλλων, θεραπεύονται ή βελτιώνονται σημαντικά. Εκτός λοιπόν των καλύτερων αποτελεσμάτων του γαστρικού bypass όσον αφορά την απώλεια βάρους, η επέμβαση αυτή έχει μελετηθεί σε πλήθως επιστημονικών ερευνών όσον αφορά τον έλεγχο ή την πλήρη εξάλειψη των συνοδών νόσων.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει για παράδειγμα πως η υπέρταση εξαλείφεται σε ποσοστό 75%, η υπνική άπνοια σε 87% των ασθενών, ενώ η θνησιμότητα από καρδιακό επεισόδιο μειώνεται κατά 56%, από καρκίνο κατά 60% και από διαβήτη κατά 92%. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως στη Σουηδία όπου επινοήθηκε ο γαστρικός δακτύλιος και τοποθετήθηκε λαπαροσκοπικά για πρώτη φορά σε άνθρωπο, τώρα εφαρμόζεται σε λιγότερο από 1,5% επί του συνόλου των βαριατρικών χειρουργείων τον χρόνο, ενώ το γαστρικό bypass σε ποσοστό άνω του 95%!

**Το μυστήριο με τον διαβήτη και το γαστρικό bypass

Στη δεκαετία του '80 παρατηρήθηκε ότι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 παρουσίαζαν τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου. Αρχικά θεωρήθηκε πως κάποιο λάθος είχε συμβεί κατά την ανάλυση του αίματος, με αποτέλεσμα οι ιατροί να επαναλαμβάνουν τις εξετάσεις.

Σήμερα, αν και δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό που εξηγεί την εξάλειψη του διαβήτη, γνωρίζουμε πως ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 ωφελούνται από το γαστρικό bypass από τις πρώτες κιόλας μετεγχειρητικές ημέρες. Για τους «άτυχους» οι οποίοι δεν βλέπουν εξάλειψη της νόσου τόσο σύντομα, υπάρχει ελπίδα καθώς η απώλεια βάρους που συντελείται χάρη στο γαστρικό bypass βοηθάει στη βελτίωση ή και εξάλειψη του διαβήτη.

Σε μια αμερικανική μελέτη το ποσοστό θεραπείας ανήλθε στο 84%, ενώ βελτίωση ή θεραπεία επιτεύχθηκε στο 91% των ασθενών! Σήμερα κανένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη δεν οδηγεί σε τόσο θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα από τον Μάρτιο του 2011 η Επιστημονική Εταιρεία International Diabetes Federation, η οποία συντονίζει πάνω από 200 εθνικές Επιστημονικές Εταιρείες Διαβήτη σε πάνω από 160 χώρες, συνιστά τη βαριατρική χειρουργική ως εναλλακτική λύση σε ασθενείς με «δύσκολο» διαβήτη ακόμα και αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 30-35 -ιδιαίτερα δε, αν συνυπάρχουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Υπενθυμίζεται πως το κατώτερο όριο για βαριατρική επέμβαση είναι ΔΜΣ 35.

**Γιατί χρειάζεται κανείς βιταμίνες μετά το γαστρικό bypass;

Η λήψη βιταμινών/μετάλλων μετά τη γαστρική παράκαμψη είναι επιτακτική όπως και μετά το γαστρικό μανίκι. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται χάρη στη μειωμένη απορρόφηση θερμίδων. Κατά τον ίδιο τρόπο μειώνεται και η απορρόφηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων (μετάλλων). Η πλειονότητα των ασθενών που κάνει σωστή λήψη βιταμινών δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ όλοι συμφωνούν πως είναι προτιμότερο να λαμβάνει κανείς βιταμίνες καθημερινά παρά να είναι παχύσαρκος και να παίρνει αντιυπερτασικά, φάρμακα κατά της χοληστερίνης, χάπια και ινσουλίνη για τον διαβήτη κ.ο.κ.

Συμπερασματικά, το γαστρικό bypass, μια επέμβαση με ιστορία πολλών δεκαετιών, αποτελεί μια ασφαλή λύση στο πρόβλημα της νοσηρής παχυσαρκίας με αποτελέσματα καλύτερα του γαστρικού δακτυλίου και του γαστρικού μανικιού. Ενδείκνυται δε ιδιαίτερα σε όσους παχύσαρκους πάσχουν από διαβήτη. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί 1-2 ώρες, η νοσηλεία είναι 2 ημέρες και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του μέσα σε 2-3 εβδομάδες.

**Γενικές προϋποθέσεις υποψηφίων για βαριατρικό χειρουργείο

* Δείκτης μάζας σώματος μεγαλύτερος του 40

* ή μεγαλύτερος του 35 με την ύπαρξη μίας τουλάχιστον συνοδού νόσου

**Δείκτης μάζας σώματος

* Δείχνει τη σχέση βάρους και ύψους

Υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το βάρος με το ύψος μας στο τετράγωνο. Π.χ. βάρος: 125 κιλά, ύψος 1,8 μέτρα, ΔΜΣ 125/(1.8Χ1.8)=38.58 kg/m2

**Κατηγορίες παχυσαρκίας με βάση τον ΔΜΣ

* 18,5-24,9 Φυσιολογικός

* 25-29,9 Υπέρβαρος

* 30-34,9 Παχύσαρκος

* >35 Σοβαρά παχύσαρκος

**Μερικές επιπτώσεις και νόσοι, συνυπάρχουσες με την παχυσαρκία:

* Υπέρταση

* Σακχαρώδης διαβήτης

* Υπνική άπνοια

* Υψηλή χοληστερίνη

* Καρδιακή ανεπάρκεια

* Εγκεφαλικό επεισόδιο

* Καρκίνος του μαστού

* Καρκίνος του προστάτη

* Κατάθλιψη

* Σεξουαλική ανεπάρκεια

* Ανεργία

* Κοινωνική απομόνωση

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Γυναικολογία
Γυναικεία προβλήματα μετά τις διακοπές
Διατροφή
Ωρα για διατροφικό προγραμματισμό μετά τις ατασθαλίες του καλοκαιριού
Δείξε μου το ψυγείο σου να σου πω για τη διατροφή σου
Δημητριακά πρωινού: ποια να προτιμούμε για τα παιδιά μας;
Καρδιολογία
Λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή
Καρκίνος
Εγκριση ουσίας για την αντιμετώπιση μεταστατικού καρκίνου του προστάτη
Παχυσαρκία
Λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass
Υπέρταση
Η έλλειψη ύπνου σε ηλικιωμένους προκαλεί υπέρταση