Έντυπη Έκδοση

Ραντεβού αγανάκτησης στις 7 στο Σύνταγμα

«Ξεσ'κώθ'καν οι αγανακτισμέν' στ' Μαδρίτ'» έλεγε ένας γέροντας πριν από λίγες εβδομάδες στους θαμώνες κάποιου καφενείου στο Πλωμάρι της Λέσβου. «Οι δ'κοί μας 'δώ πότ' θα ξεσ'κωθούν;» τον ρώτησαν, μάλλον αδιάφορα, οι υπόλοιποι. «Σεπτέμβρη» τους απάντησε, χωρίς όμως να γνωρίζει κάτι παραπάνω.

Μερικές μέρες αργότερα, μια ανακοίνωση της λαϊκής συνέλευσης πλατείας Συντάγματος υπενθύμιζε την ημερομηνία επανεκκίνησης του κινήματος των πλατειών, αναφέροντας πως «για εμάς η 3η Σεπτέμβρη είναι μια ημερομηνία - ορόσημο». Συγκεκριμένα, «καλούμε όλους τους πολίτες σε μια μεγάλη συγκέντρωση και συνέλευση στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις πλατείες της χώρας, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ.».

Οσοι, πάντως, βρίσκονται στα οργανωτικά της πλατείας λένε το αυτονόητο. «Πως όλα θα εξαρτηθούν από την προσέλευση του κόσμου». Μπορεί το σημερινό κάλεσμα να λέει «κάνε το σύνθημά σου πλακάτ και έλα στο Σύνταγμα», προτρέποντας έτσι τον κόσμο που θα έρθει να έχει έτοιμο και γραμμένο το σύνθημά του, όμως οι περισσότεροι στην πλατεία θεωρούν πως η πραγματική της δυναμική θα φανεί μετά και το τριήμερο της ΔΕΘ.

Οπως έχει προγραμματιστεί, στα θέματα που θα προταθούν για διαβούλευση σήμερα θα είναι, μεταξύ άλλων, η «φορολογική ανυπακοή στον κεφαλικό φόρο», «η μελλοντική κατάληψη κάποιου κτηρίου για συνελεύσεις» (για όταν θα πιάσουν τα κρύα και οι βροχές) αλλά και η «αποκέντρωση των συνελεύσεων».

Η επιλογή της 3ης Σεπτεμβρίου για επανεκκίνηση του κινήματος έχει διπλό συμβολισμό. Αφ' ενός, όπως είχε ειπωθεί σε παλαιότερες συνελεύσεις, ήταν η μέρα που ο Οθωνας αναγκάστηκε να παραχωρήσει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας και αφ' ετέρου η ημερομηνία της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. «Η ημέρα, που μας θυμίζει τη ματαίωση των πόθων του λαού για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Που μας θυμίζει τα ψέματα και τον εμπαιγμό των εκάστοτε κυβερνώντων», όπως αναφέρει το κάλεσμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Δημόσιος τομέας
Ανοίγει οδός απολύσεων στο Δημόσιο
ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ κατά ΠΑΣΟΚ
Πλατφόρμα κατά του Μνημονίου από 99 της ΠΑΣΚΕ
Έλλειμμα
Αναζητείται πολιτική λύση καθώς ο στόχος έχει χαθεί
17,7 δισ. το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
Ανεργία
Στο Διαδίκτυο η «ταυτότητα» των ΜΚΟ - προσλήψεων
"Αγανακτισμένοι"
Ραντεβού αγανάκτησης στις 7 στο Σύνταγμα
Νέα Δημοκρατία
Ν.Δ.: Προσπαθούν να κρύψουν ανεπάρκεια και αποτυχία
ΚΚΕ
ΚΚΕ: Αντιλαϊκή επίθεση με φόβητρο τη χρεοκοπία
ΣΥΝ
ΣΥΝ: Χωρίς διέξοδο η πολιτική τους
Δημοκρατική Αριστερά
Κουβέλης: Βαθαίνει η ύφεση
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών
Δημαράς: Λύση οι εκλογές
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αναθεώρηση της Συνθήκης της Ε.Ε. θέλουν οι Γερμανοί
Αστυνομική βία
Δέσμευση για τιμωρία αστυνομικών
Δικαστικό ρεπορτάζ
Κατασκοπία και μάλιστα plus!
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Φραστική επίθεση στον Πάγκαλο
Τουρκία
Χοντραίνει τις απειλές η Τουρκία
Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
67 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη